Новини
Ракурс
Дмитро Сологуб

Сумнівні рекорди українських банкірів

Українські фінанси стали рекордсменами. Рекорд зафіксував заступник глави Національного банку України Дмитро Сологуб на CIS bankers VI Ukrainian Banking Forum. Процентні депозитні ставки в іноземній валюті перебувають на історичному мінімумі, у гривні — на найнижчому рівні за останні шість років. Тепер кожен, хто хоче покласти гроші в український банк, може зробити це на найгірших умовах за останній час.


.

У своєму виступі на форумі 19 жовтня банківський чиновник зазначив, що зниження ставок по депозитах призведе до здешевлення кредитів, а за рік-півтора історичні мінімуми і за кредитними ставками також будуть оновлені. За його словами, цього року почало відновлюватися споживче кредитування, і на сьогодні це сегмент з найбільшим потенціалом зростання завдяки низькому борговому навантаженню на населення. Банкір визначив напрям діяльності для вітчизняних колег: вільні гроші можна знайти тільки у населення, і продавати гроші потрібно саме йому.

Корпоративне кредитування у нас практично відсутнє. Банки виступають в ролі ломбардів, видаючи гроші тільки під заставу майна, не розглядаючи інші способи власної роботи. Взагалі банк — це магазин з продажу грошей. Але сьогодні українські банкіри гроші не продають, а міняють на вашу власність. Фактично ми повернулися в часи догрошових відносин. Банкірів в Україні цікавлять не ті, хто працює і заробляє, а ті, хто чимось володіє. Під задрипаний корівник у селі й трактор гроші в банку отримати простіше, ніж під працюючий бізнес. Це свідчить про архаїчність вітчизняної банківської системи.

Інший бік фінансового рекорду полягає у зростанні заробітної плати державних банківських чиновників. Всім членам правління Нацбанку з вересня збільшили зарплату на десятки тисяч гривень. Так, за даними ТСН, Дмитро Сологуб минулого місяця задекларував зарплату 257 тис. грн, що на 107 тис. грн більше, ніж у серпні. В. о. глави НБУ Яків Смолій отримуватиме не 122 тис. грн, а 241 тис. грн. Заступники голови Нацбанку Роман Борисенко і Катерина Рожкова заробляють тепер по 230 тис. грн, а не по 159 тис. грн. Начальник одного з управлінь НБУ Олег Чурій отримуватиме 224 тис. грн замість 148 тис. грн.

Тим часом керівник Національного банку Валерія Гонтарева досі — вже п'ять місяців — перебуває у відпустці. Відразу видно почерк досвідченого професіонала: з відпустки, як і з «лікарняного листа», чиновника звільнити за чинними законами майже неможливо.

Сьогодні пропонується шлях до фінансової цивілізації, де гроші мають бути дешевими, людина має думати самостійно про свої заробітки й не сподіватися на існуючу систему. Ті, хто пропонує цей шлях, забезпечили себе фінансовими привілеями, але народ вже стільки разів дурили, що він не готовий вірити навіть у дуже райдужні розповіді про світле майбутнє.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter