Новини
Ракурс

Парасюк вимагає негайного припинення повноважень членів Ради громадського контролю при НАБУ

6 кві 2016, 11:16

Народний депутат України, член парламентського комітету з питань запобігання корупції Володимир Парасюк звернувся до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника з вимогою вжити заходів для негайного припинення повноважень шістьох членів Ради громадського контролю при НАБУ, які представляють дві громадські організації — «Центр протидії корупції» та «Трансперенсі Інтернешнл Україна». Депутатська вимога обґрунтовується тим, що представники цих громадських організацій Віталій Шабунін, Дмитро Шерембей і Олексій Хмара подали про себе недостовірну інформацію для участі в конкурсі з формування Ради при НАБУ.


.

Зокрема, голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін приховав наявність у нього земельної ділянки, придбаної в 2014 році, а також не повідомив витрати на утримання належної йому нерухомості. Член правління «Центру протидії корупції» Дмитро Шерембей не зазначив у своїй автобіографії, що він тричі був засуджений за крадіжки в особливо великих розмірах, з них два рази — з конфіскацією майна. Виконавчий директор громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Олексій Хмара не зазначив у своїй автобіографі, що був засуджений за квартирну крадіжку.

Окрім того, народний депутат вимагає дострокового припинення повноважень не тільки членів Ради при НАБУ, які подали недостовірну інформацію, але й інших представників тих громадських організацій, які висунули брехунів, а саме Дар’ї Каленюк, Олександри Устінової та Андрія Марусова, оскільки це передбачено Положенням про порядок формування Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, затвердженим указом президента від 15 травня 2015 року №272/2015.

Подаємо текст вимоги про усунення порушень законності, яку народний депутат Володимир Парасюк направив директору Національного антикорупційного бюро України Артему Ситнику.

Директорові Національного антикорупційного бюро України

СИТНИКУ А.С.

03035, м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3

4 квітня 2016 року №883

В И М О Г А

про усунення порушень законності

(у порядку ч. 5 ст. 17 Закону України

«Про статус народного депутата України»)

Відповідно до Положення про Раду громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, затвердженого Указом Президента України від 15.05.2015 №272/2015, було утворено Раду громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України (далі за текстом — Рада) у складі 15 осіб.

Відповідно до п.п. 3, 4 ч. 8 Положення про Раду громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, повноваження члена Ради достроково припиняються, зокрема, у разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду стосовно нього або встановлення факту подання недостовірної інформації для участі в конкурсі з формування Ради.

У той же час, як повідомляють засоби масової інформації, три члени Ради, беручи участь у конкурсі з формування Ради, подали недостовірну інформацію щодо себе, окрім того відносно двох членів Ради свого часу виносились обвинувальні вироки, які набрали законної сили.

А саме:

ШАБУНІН Віталій Вікторович, голова правління громадської організації «Центр протидії корупції», рекомендований громадською організацією «Центр протидії корупції», для участі в конкурсі з формування Ради подав недостовірну декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік (далі за текстом — Декларація). У Декларації Шабунін В.В. не вказав об’єкт нерухомого майна — земельну ділянку площею 0,0584 га кадастровий номер 3220882600:04:007:2058, придбану 14.11.2014 року дружиною Шабуніна В.В. Шабуніною Оленою Сергіївною, яка, згідно з Декларацією Шабуніна В.В., ніде не працює й перебуває на утриманні свого чоловіка. Окрім того, у розділі «III» п. 25 Декларації Шабунін В.В. зазначив наявність у нього квартири площею 42 кв. м, але в розділі «IV» п. 56 зазначив, що будь-які витрати на утримання цього майна відсутні, що явно не відповідає дійсності.

ШЕРЕМБЕЙ Дмитро Олегович, член правління громадської організації «Центр протидії корупції», рекомендований громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл Україна», для участі в конкурсі з формування Ради подав недостовірну автобіографію, у якій він не зазначив, що тричі був засуджений за скоєння крадіжок в особливо великому розмірі.

Перший раз Шерембей Д.О. був засуджений вироком Деснянського районного суду м. Чернігова від 1 липня 1992 року на строк 2,5 роки позбавлення волі відповідно до ч. 3 ст. 140 Карного кодексу України (в редакції 1960 року). Покарання відбував у Новгород-Сіверській виправній колонії, 31 жовтня 1992 року був звільнений у зв’язку з актом амністії.

Другий раз Шерембей Д.О. був засуджений вироком Чернігівського районного суду Чернігівської області від 22 квітня 1994 року до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна відповідно до ч. 3 ст. 140 Карного кодексу України (в редакції 1960 року). Покарання відбував у Шосткінській виправній колонії, звільнився умовно достроково 16 квітня 1997 року (невідбутий строк покарання склав 9 місяців і 18 днів).

Третій раз Шерембей Д.О. був засуджений Новозаводським районним судом м. Чернігова від 2 червня 1998 року до 4,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за ст.ст. 14, 43, ч. 3 ст. 140 КК України (в редакції 1960 року). Покарання відбував у Бучанській виправній колонії, звільнився 10 квітня 2002 року.

ХМАРА Олексій Сергійович, виконавчий директор громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна», рекомендований громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл Україна», для участі в конкурсі з формування Ради подав недостовірну автобіографію, у якій не зазначив, що в 1998 році він був засуджений за квартирну крадіжку до 2 років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку.

Оскільки конкурс з формування складу Ради проводився шляхом рейтингового інтернет-голосування громадян, що проживають на території України, недостовірна інформація, яку подали Шабунін В.В., Шерембей Д.О. і Хмара О.С. для участі в цьому конкурсі, суттєво вплинула на його результати. З великою ймовірністю можна припускати, що результати голосування були б іншими, якби громадяни, які взяли участь у рейтинговому інтернет-голосуванні, знали б, що Шабунін В.В., який позиціонує себе «громадським діячем», придбав у 2014 році земельну ділянку, Шерембей Д.О. був тричі засуджений за крадіжки в особливо великих розмірах, а Хмара О.С. був засуджений за квартирну крадіжку.

Відповідно до п. 6 Положення про порядок формування Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, затвердженого Указом Президента України від 15.05.2015 №272/2015, відповідальність за достовірність поданих даних несуть не тільки кандидат, але й громадська організація, яка його висунула.

Від громадської організації «Центр протидії корупції» до складу Ради, окрім Шабуніна В.В., також увійшли Каленюк Дар’я Миколаївна, виконавчий директор громадської організації «Центр протидії корупції», та Устінова Олександра Юріївна, член правління громадської організації «Центр протидії корупції». Каленюк Д.М. і Устінова О.Ю. не могли не знати, що член правління громадської організації «Центр протидії корупції» Шерембей Д.О. тричі засуджувався до позбавлення волі за скоєння крадіжок, а голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Шабунін В.В. володіє земельною ділянкою.

Від громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» до складу Ради, окрім Шерембея Д.О. та Хмари О.С., також увійшов Марусов Андрій Юрійович, голова правління громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна», який не міг не знати, що Шерембей Д.О. і Хмара О.С. раніше засуджувались за скоєння крадіжок.

Також на себе звертає увагу та обставина, що декларація Шабуніна В.В. та автобіографії Шерембея Д.О. і Хмари О.С., подані ними для участі в конкурсі з формування Ради, які були раніше розміщені на офіційній веб-сторінці Національного антикорупційного бюро України, зараз на сайті НАБУ відсутні. Це може свідчити про спробу службових осіб НАБУ приховати викладені вище факти подання Шабуніним В.В., Шерембеєм Д.О. і Хмарою О.С. недостовірних відомостей відносно себе при формуванні складу Ради.

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат як представник державної влади у разі порушення прав, свобод і інтересів людини та громадянина, що охороняються законом, та інших порушень законності має право звертатися з вимогою до відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ та організацій припинити такі порушення. Посадові особи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій, а також працівники правоохоронних органів, до яких звернуто вимогу народного депутата про припинення порушення законності, зобов’язані негайно вжити заходів щодо усунення порушення, а за необхідності — притягнути винних до відповідальності з наступним інформуванням про це народного депутата.

Виходячи з наведеного, на підставі Положення про Раду громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України та Положення про порядок формування Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, затверджених Указом Президента України від 15.05.2015 №272/2015, керуючись ч. 5 ст. 17 Закону України «Про статус народного депутата України»,

в и м а г а ю

негайно вжити заходи в межах своєї компетенції для дострокового припинення повноважень наступних членів Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України:

— ШАБУНІН Віталій Вікторович,

— ШЕРЕМБЕЙ Дмитро Олегович,

— ХМАРА Олексій Сергійович,

— КАЛЕНЮК Дар’я Миколаївна,

— УСТІНОВА Олександра Юріївна,

— МАРУСОВ Андрій Юрійович.

Народний депутат України                                                        ПАРАСЮК В.З.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter