Новини
Ракурс

Громадська рада МОЗ: чому варто долучитися до виборів по-новому

27 квітня 2017 року відбудуться вибори Громадської ради (ГР) при Міністерстві охорони здоров’я, які цьогоріч вперше проходитимуть відкрито за допомогою голосування онлайн. Віддати свій голос може кожен із нас, хто має електронну пошту та український мобільний номер (+38), на який ви отримаєте смс.


.

Чому це важливо? Як сподіваються у профільному міністерстві, завдяки прозорому рейтинговому інтернет-голосуванню громадськість представлятимуть досвідчені та професійні люди, яким довіряють в українському суспільстві. Громадська рада може стати інструментом експертного аналізу, уособленням думки українців і громадського контролю за діяльністю МОЗ України, а також майданчиком для обговорення ідей і пошуку вдалих рішень.

Зміни наближаються?

Громадська рада при МОЗ — це консультативно-дорадчий орган, до складу якого входять представники численних організацій та фондів, що безпосередньо пов’язані з системою охорони здоров’я України. На жаль, ГР попереднього скликання була малоефективною. Причин чимало — починаючи від внутрішніх конфліктів та закінчуючи спробами зовнішніх впливів. Звісно, дещо зробити вдалося, але швидше не завдяки, а всупереч.

Наразі до складу ГР МОЗ входить 191 член —це майже унеможливлює її легітимність, адже зібрати понад 100 представників надто складно. З огляду на це, ефективність і доцільність існування такого органу видається сумнівною. За новими правилами максимальна кількість членів Громадської ради зменшиться до 35, причому подаватися на конкурс може необмежена кількість кандидатів. На думку експертів, «компактна» ГР дає сподівання на конструктив, адже такий склад має бути комунікативнішим і зможе швидко ухвалювати рішення.

Ще одним суттєвим нововведенням є система відкритого голосування, до якої зможе долучитися кожен. Раніше громадські ради при органах виконавчої влади обирали на закритих голосуваннях, де часто перемога залежала від кулуарних домовленостей, а не від досвіду того чи іншого претендента. Кандидатів до ГР МОЗ обирали самі кандидати. Якщо провести аналогію, то це якби депутатів Верховної Ради обирали депутати ВР.

Що потрібно для того, щоб Громадська рада стала дієвою? Хороша команда, ефективне лідерство, здорова атмосфера і спрямованість на результат. Тому важливо проголосувати за тих, чиї знання, досвід та особисті якості дають змогу виконати ці завдання.

Як віддати свій голос?

Рейтингове інтернет-голосування, як зазначається на сайті МОЗ, розпочнеться 27 квітня 2017 року о 20.00, триватиме 24 години і закінчиться 28 квітня о 19.59. Проголосувати можна за посиланням: https://gromrada.moz.gov.ua/voting. На цій сторінці є інформація про регламент голосування, ви можете ознайомитися з анкетами кандидатів, біографією, історією організацій, яких вони представляють, тощо. На проходження перевірок і обрання кандидатів відводиться 15 хвилин. Якщо за цей час проголосувати не вдалося, спробу можна повторити після паузи в п’ять хвилин.

Скріншот сайту gromrada.moz.gov.ua

Серед претендентів є знайомі обличчя попереднього складу ГР, всюдисущі фармацевтичні гуру, технічні кандидати, але й чимало відомих широкому загалу волонтерів та громадських активістів. Раджу також не обійти увагою мотиваційні листи, на які, до речі, витрачали час далеко не всі кандидати.

Дехто з них влучно дає відповіді на запитання, чому варто виходити з «хати скраю»:

Найпоширеніша фраза, яку я чую за останні роки: «Допоможіть знайти грошей на лікування». Друга за поширеністю: «Ось ви допомогли одному. А іншим що — вмирати?»

Я не хочу в Гром. раду. Дуже не хочу. Але я не бачу іншого шляху впливу на процеси. Я не хочу решту життя присвятити порятунку окремих тяжкохворих людей та сльозам по тих, кого врятувати не змогли. Я хочу, щоб система працювала. І зараз, і через п'ять років, і через десять. Незалежно від прізвища міністра і складу міністерства. Я хочу побачити реформування медицини. І усвідомлюю, що це неможливо без підтримки і здорового контролю з боку громадськості. Чи вистачить у мене на це сил? Не знаю. Але знаю, що готова їх докладати.

Обрати на сайті можна від одного до 35 кандидатів. Як зазначають у МОЗ, для забезпечення відкритості голосування і прозорості підрахунку голосів протокол голосування буде доступний протягом всього часу голосування. Кожен, хто проголосував, може знайти в ньому запис про власний вибір. Повний протокол обіцяють опублікувати відразу після завершення голосування.

Загалом інтернет-голосування виглядає прогресивним явищем. І хоча виникають деякі питання юридичного та технічного характеру, вкотре сподіваємося, що цей процес буде чесним і прозорим.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter