Новини
Ракурс
Довгобуд "Охматдиту"

«Охматдит» отримав нового головного лікаря — в лікарні замітають сліди

Напередодні Дня захисту дітей Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» нарешті отримала свого доктора Айболить — головного лікаря. 31 травня конкурсна комісія МОЗ заслухала виступи семи кандидатів, помучила запитаннями, і ввечері, після доволі тривалої наради, одноголосно проголосувала за Ірину Садов'як, головного лікаря Коломийської районної центральної лікарні. Ірина Дмитрівна, скоріш за все, дізналася про це однією з останніх: спроби негайно донести їй радісну новину телефоном не увінчалися успіхом — поїзд на Коломию був уже далеко.


.

Спроба №2

МОЗ вперше вирішило не призначати, а шукати керівника цієї медустанови шляхом відкритого конкурсу. Проте обрати головного лікаря НДСЛ «Охматдит» виявилося непростим завданням, вирішити яке вдалося тільки з другої спроби. Всупереч очікуванням, охочі не вишикувалися в чергу, щоб очолити найбільшу дитячу лікарню в Україні. У першому турі (що проходив 20 березня) набралося лише дев'ять сміливців, а повний пакет документів й зовсім вдалося зібрати чотирьом кандидатам. Їхні презентації були дуже схожі, зводилися до загальних фраз і нарікань на відсутність медтехніки. Звучали обіцянки запровадити електронний документообіг, проводити закупівлі тільки через ProZorro і матеріально заохочувати колектив. Першими кроками на цьому посту називали закупівлю обладнання, бесіди з колективом, геть забувши про маленьких пацієнтів та їхніх батьків. Цікаво, що двоє з чотирьох претендентів на цю посаду багато років працюють у лікарні «Охматдит» та відомі як лікарі-професіонали.

Перший тур не став результативним, однак запам'ятався, зокрема,  цитатами зі співбесід. 

Коли з першої спроби ніхто з «аксакалів» «Охматдиту» не став головним лікарем, медична спільнота завмерла. Дехто вирішив все ж ризикнути й спробувати. Подейкують, що в другому турі члени конкурсної комісії були розгублені: всі прізвища претендентів їм були незнайомі, а запитання «чи вдасться цим кандидатам впоратися з таким масштабом робіт» не давало спокою й викликало бажання продовжити пошуки далі.

В одного з кандидатів було мало конкретики, пропонувалися нереалістичні ідеї; в іншого презентація була схожа на переказ проблематики лікарні; третьому забракло розуміння глибини й складності об'єкта; четвертому обійняти цю посаду завадив брак управлінського досвіду; п'ятому вдалося заручитися підтримкою комісії й було видно, що претендент дійсно рветься в бій, але ось чи впорається він з таким масштабом на одному ентузіазмі — впевненості не було. Один з кандидатів — бізнесмен, виходець зі страхового ринку, говорив загалом розумні й правильні речі, поки питання не торкнулося хабарів і поборів. Безумовно, не можна не погодитися, що зарплати у лікарів в нашій країні принизливо низькі. Але чи виправдовує це толерантність до хабарів і поборів, особливо якщо ти хочеш змінити систему? Чоловік із бізнесу, який вирішив взяти участь у конкурсі, бо «хотів би робити гарні речі та отримувати гідну зарплатню», поставив логічне запитання про зарплату (до речі, єдиний з усіх претендентів) і фінансову компенсацію, та от запропонувати щось йому поки нічого.

Чому обрали лікаря з Коломиї?

Як кажуть у конкурсній комісії, рішення їм далося непросто, сперечалися одне з одним люто, але консенсусу дійшли одноголосно.

Ірина Садов'як має управлінський досвід, працює головним лікарем протягом 14 років. За її словами, вона «чистий управлінець, у своєму закладі опікується саме організацією надання медичної допомоги».

Ірина Садов'як

Автор цих рядків уважно слухала виступи всіх кандидатів двох турів. Не можна не відзначити, що переможець конкурсу дуже ретельно підготувалася, майже не заглядала в презентацію, схоже, вивчила зауваження комісії до кандидатів під час першого туру, намагалася не повторити їхніх помилок — і у неї це вийшло.

Декларація Садов'як у порівнянні з учасниками першого туру вельми нудна: одна квартира на 82,8 кв. м і одна земельна ділянка на 1200 кв. м.

«Її презентація відрізнялася від інших, бо вона не лише говорила про бізнес-плани. Говорила про те, як змінюватиметься філософія лікарні. Коли вона сказала, що через корупцію звільнить лікаря, це було різко і нам дуже сподобалося», — пояснила свій вибір на користь цього кандидата в. о. МОЗ Уляна Супрун.

Великим плюсом стало також те, що переможець займалася будівництвом, ремонтом, що особливо важливо для добудови довгобуду в лікарні «Охматдит». «Що стосується будівництва, коли я тільки прийшла головним лікарем, ми повністю відбудували хірургічний корпус. Всі відділення в центральній районній лікарні відремонтовані капітально. Це вливання різних коштів, різних бюджетів. Я знаю, що таке акт виконаних робіт, нарешті ми нещодавно здали поліклініку», — зазначає новий лікар НДСЛ.

Нова коломийська поліклініка. Фото: «Дзеркало Коломиї»

Ірина Литовченко, співзасновник фонду Tabletochki, так прокоментувала виступ Садов'як: «Розуміння стратегії, повне занурення в медреформу і майбутні зміни в системі, глибокий аналіз проблем, гарні і стратегічні, і тактичні ідеї, а ще — увага і душа, досвід роботи із закордонними клініками та спонсорами».

Новий головлікар — нові плани

На своїй новій посаді Ірина Садов'як планує змінити організаційну структуру лікарні «Охматдит». Вважає, що основними цінностями мають бути повага, довіра, любов, а головними якостями її персоналу — старанність, новаторство, ініціативність і професіоналізм.

Батьки мають бути партнерами лікарів — впевнена Садов'як.

«Я представляю Коломийську районну дитячу лікарню. Ми одними з перших зробили вільний допуск батьків до реанімації, — ділиться досвідом переможниця конкурсу. — Перший супротив був від лікарів. Я завжди намагалася пояснити нашим лікарям, що якщо мама знає, яку маніпуляцію роблять дитині, вона більше довіряє лікарю, у неї менша тривога».

Ірина Садов'як вважає, що автономізація установи — дуже важливий момент: «Вважаю, що «Охматдит» слід перетворювати на комунальне некомерційне підприємство. Думаю, що це дасть йому можливість стати більш ефективним. Ми будемо мати більше господарської свободи, конкуренцію за лікарів та за пацієнтів. Зміна принципів управління. Мені здається, це один з основних моментів, який добре пересікається із законопроектом №6329 щодо зміни бюджетного кодексу. Там чітко прописані бонусні доплати та індикатори ефективності. Саме цими механізмами ми зможемо наших колег преміювати, заохочувати».

Кілька цитат зі співбесіди з Іриною Садов'як

— До вас звертається мама дитини й каже, що у неї просили досить значний хабар для того, щоб потрапити у певне відділення. Ваші кроки?

— Напевно, я повірю мамі й викличу цього лікаря. Мабуть, цей лікар буде звільнений...

— А якщо заміни цьому лікарю немає? Батьки кажуть, що стають заручниками, адже грошей на лікування за кордоном немає, «Охматдит» — єдина лікарня. Мовляв, ви свої проблеми боротьби з корупцією вирішите, а моя дитина постраждає. Нам часто говорили, що кращого онкогематолога (не буду називати прізвище) немає в країні. Якщо завтра ми її посадимо за корупцію, то тоді ви, члени опікунської ради, будете винні у тому, що дітей немає кому лікувати...

— Ми так ніколи нічого не змінимо... Це треба викорінювати. Немає незамінних. Я однозначно проти цього. Мені конверти не носять. Лікар має жити так, як всі. Кому це не подобається, є приватні установи. (Садов’як також розповіла, що за 14 років роботи на посаді глави лікарні за хабарі довелося звільнити трьох лікарів, за невідповідність займаній посаді — одного лікаря швидкої допомоги.)

— Слід розуміти, що це цілісна система, а не проблема одного лікаря, якого можна звільнити. Ми вас обираємо, ви приходите на роботу і тут збираються підписи, що ви все не так робите — звільняєте гарних лікарів. Тут же мами стоять з пікетами, мовляв, мого лікаря звільняють. Які ваші дії за такого публічного тиску?

— Колектив має бути єдиним цілим.

— Так він єдине ціле — всі на гарних авто. Вони — протилежність вам...

— Я буду показувати це своїм прикладом.

— Ви не берете, беруть вони.

— Я проти того, що беруть вони. Але на це є правоохоронні органи. Лікар має зрозуміти, чим це йому загрожуватиме. Якщо б це було дуже легко зробити, ми б, напевно, корупції у державі вже не мали. Це дуже важкий процес. Цей процес потребує зміни не тільки в цьому колективі, а й мотивації та змін думок взагалі у суспільстві. У відношенні мами, яка цей хабар не дасть, у відношенні лікаря, який цей хабар не візьме. Це важкий процес, але його потрібно розпочинати. Ми часто просто говоримо, але давайте розпочинати.

У суспільстві часто лунають думки про те, що конкурс — це гра в демократію, а переможець насправді був визначений заздалегідь. Чи стане Ірина Садов'як тим лікарем-чарівником, який справді боротиметься з корупцією в дитячій лікарні і змінить її філософію, зробивши дружньою до дитини? На жаль, сьогодні для маленьких пацієнтів на всю лікарню є тільки дві-три ігрові кімнати. Поки діти лікуються, мами сплять з ними на одних ліжечках — як з дуже маленькими, так і з підлітками. А ще в головній дитячій лікарні країни мами по черзі організовано миють підлогу в палатах. Що сьогодні заважає керівництву запрошувати для дітей репетиторів, вчителів? Що заважає виділити для навчального процесу якусь невеличку кімнату? Мало хто в курсі, що в «Охматдиті» є величезний актовий зал. Чому б там не проводити щось цікаве для дітей? Річ у грошах чи в бажанні?

За словами Ірини Литовченко, два тижні тому в «Охматдиті» знайшли наказ про знищення всіх журналів видачі, всіх актів і накладних про використані медикаменти за останні 13 років. «Якщо в колективі так хочуть знищити документи, отже, там є що пошукати, — вважає співзасновник фонду «Таблеточки». — Зараз у закладі працює Держфінінспекція, але перевіряє лише наявність певних задокументованих фактів. Вони не медики і не проаналізують з медичної точки зору. МОЗ повинно створити спільну з аудиторами і медиками комісію, яка займеться цим більш глибоко».

У МОЗ зауважують, що на нового головного лікаря «Охматдиту» чекає ще спецперевірка, випробувальний термін, умови в контракті, обіцяють контроль, але й велику підтримку.

За словами Уляни Супрун, міністерство домовилося з Ізраїлем про допомогу: один з колишніх заступників міністра охорони здоров'я, що має досвід роботи головним лікарем в одній з найбільших лікарень країни, приїде до Києва і протягом трьох місяців допомагатиме новому головному лікареві «Охматдиту» адміністративно міняти систему.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter