Новини
Ракурс
Семен Глузман

Семен Глузман: Призначення на посаду глави МОЗ Супрун — всього лише «гуманітарна допомога» США

Michael Druckman


.

Ukraine Country Director

International Republican Institute, USA

Шановний пане Друкмане,

Мої американські друзі, близькі до центрального офісу Республіканської партії США у Вашингтоні, повідомили мене, що Ви володієте російською мовою. Тому пишу Вам по-російськи. Спробую у своєму листі до Вас утриматися від емоцій, хоча, не приховую, в цій ситуації для мене це не просто.

Кілька слів про себе, оскільки Ви не зобов'язані знати мене, звичайного українського громадянина, зовсім не політика. За освітою і родом професійної діяльності я лікар, психіатр. У молодості я мав необережність виступити проти системи зловживань психіатрією в політичних цілях в СРСР, за що був репресований і провів 7 років у радянських таборах суворого режиму і 3 роки заслання в Сибіру. З 1990 року я за активної допомоги моїх закордонних колег, зокрема й американських, модернізую систему надання психіатричної допомоги в моїй країні. Сьогодні я є президентом Асоціації психіатрів України.

Все саме так, в молодості я, як міг, боровся з тоталітарним режимом у моїй країні. Сьогодні, фактично, я змушений боротися з нерозумною і, по суті, протизаконною поведінкою впливового чиновника Республіканської партії США. З Вашим босом, волю якого Ви виконуєте в моїй країні. Так-так, я про пані Супрун, яка жорстко утримується Вами в кріслі виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я України. Про неї, яка інтенсивно руйнує все те, що було створено нами за допомогою видатних американських психіатрів Мелвіна Сабшина, Лорена Росса й багатьох інших.

Розумію, на думку Вашого партійного боса, жорстка рекомендація нашому слабкому і тотально залежному президентові призначити на посаду міністра пані Супрун — всього лише своєрідна «гуманітарна допомога». Зрозуміло, це не прояв корупції! Корупція — це злидні українського лікаря, який був змушений отримувати від своїх пацієнтів «хабар» у вигляді десятка курячих яєць, банки бджолиного меду або пляшки дешевого вина. А «гуманітарна допомога» — це тиск, у вигляді рекомендації, зрозуміло, на президента України з метою працевлаштувати на посаду міністра американську громадянку, яка не знає реалій нашої країни, доволі слабо орієнтується в науці public health, яка не вміє і не бажає брати участь у серйозних професійних дискусіях.

Знаю, Ви, пане Друкмане, солдат. Ви виконуєте накази Вашого партійного начальства. Не Конгресу США, не президента США. Знаючи, що за пані Супрун стоїть Ваш бос, її, Супрун, родич. Ви, саме Ви підтримуєте абсолютну безкарність цієї американської дами. Навіть у тих випадках, коли вона робить серйозні протиправні дії, за які у Вашій країні її було би піддано серйозному судовому переслідуванню.

Розумію, ви не захочете відповісти мені ані письмово, ані усно. Ви, громадянин США, не зобов'язані відповідати мені. Але я, громадянин України, не зобов'язаний просити від Вас дозвіл на публікацію цього листа в моїй країні. І в перекладі на англійську в інших країнах. Зокрема і в Сполучених Штатах Америки.

Повірте, я вмію чинити опір злу. Мене цьому проти своєї волі навчили співробітники Комітету державної безпеки СРСР. А Ви, сліпо і грубо підтримуючи руйнівну активність пані Супрун, робите очевидне зло щодо моєї країни.

Семен Глузман,

Достойний член Американської психіатричної асоціації

Почесний член Королівського коледжу психіатрів Великої Британії

Почесний член Німецького товариства психіатрів і неврологів

Лауреат кількох міжнародних і національних премій (в т. ч. США)


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter