Новини
Ракурс

Трудовий кодекс: на що чекати

20 лис 2017, 08:59

Необхідність ухвалення Трудового кодексу давно була обумовлена змінами системи суспільних відносин. Законопроект №1658 було зареєстровано ще 2014 року. До проекту закону внесено вже понад 1500 поправок, але депутати вважають, що закон буде ухвалено без проблем, бо особливих дискусій щодо нього немає.


.

Новий Трудовий кодекс вміщатиме близько 400 статей, об’єднаних у 9 книг. Експерти неодноразово зазначали, що закон більшою мірою лобіює інтереси роботодавців, а не працівників.

Деякі новели Трудового кодексу

Мінімальна обідня перерва під час робочого дня — 30 хвилин.

Надурочні роботи — до 120 годин за рік, оплачуватимуться вони у подвійному розмірі. Якщо більше встановлених годин — сума потроюється.

Роботодавець повинен компенсувати витрати на проїзд у міському транспорті.

Якщо роботодавець затримує зарплату більше як на сім днів — працівник вправі не виходити на роботу. За наявності заяви оплачується відсутність на робочому місці за середнім заробітком + пеня з роботодавця, що обчислюється за нормами Податкового кодексу.

Вперше Трудовий кодекс визнає існування співробітників, що працюють удома. Така робота оплачується на рівні з усіма. Додатково передбачена оплата за знос використовуваного обладнання і часткова компенсація комунальних послуг. Така діяльність називатиметься «дистанційною роботою» і є можливою лише за цивільно-правовим договором.

Максимальна тривалість робочої зміни — 12 годин.

Серед приємних нововведень — тривала відпустка. Мінімальна відпустка збільшиться з 24 до 28 календарних днів. Така норма прописана в Європейській соціальній хартії.

Якщо інформація про працівника відсутня понад два місяці, роботодавець вправі звільнити його без попередження.

Працівник зобов’язаний проінформувати всіх керівників про свою відсутність. Щоправда, законодавець не вказав, яким саме чином має відбуватися це інформування (усно, телефоном, письмово) і за який час слід повідомити про відсутність на робочому місці.

Для учасників АТО зберігатимуться тільки робочі місця, але не заробіток.

Вагітну жінку можна звільнити у випадку ліквідації підприємства з виплатою тримісячної зарплати. Якщо порівняти з чинним законодавством, то роботодавець повинен ще і влаштувати жінку на роботу.

Трудові книжки залишаться, але їх збираються зробити електронними.

Випробувальний строк для керівників і головних бухгалтерів збільшать до шести місяців, проте для всіх інших він скорочується — можливо, навіть менше за три місяці.

Не можна штрафувати працівника за відмову дати пояснення під час перевірок органами державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Проект встановлює умови та порядок надання соціальної відпустки працівникам із сімейними обов’язками, які мають дітей. На відміну від чинного законодавства, надання цієї відпустки проектом обмежує право працівників строком її використання — календарний рік. Також відпустка не може бути отримана в інший період дії трудового договору; не надається компенсація за невикористану соціальну відпустку у разі припинення трудових відносин і звільнення. Норму запропоновано попри статті Конституції, якими не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав громадян та гарантовано створення умов, що дають змогу жінкам поєднувати роботу з материнством.

Передбачена можливість укладення трудових договорів з особами, які не досягли 14-річного віку, для їхньої участі у концертах, виставах, у створенні кінофільмів тощо. Але слід передбачати порядок укладання таких угод і забезпечення захисту прав дітей у трудових відносинах.

Для строкового трудового договору наводиться вичерпний перелік. Такий договір можливий строком на один рік, якщо підприємство розширюється або збільшився обсяг послуг. У ст. 58 проекту наводиться розширене коло підстав для укладення строкових трудових договорів. Зокрема, на час виконання певного обсягу чи виду роботи, строк закінчення якої не може бути визначений конкретною датою, з урахуванням характеру такої роботи, умов її виконання; для виконання робіт, пов’язаних із тимчасовим (до одного року) розширенням виробництва, або обсягу послуг, що надаються відповідним роботодавцем; а також із педагогічними працівниками, призначення на посаду яких здійснюється за результатами конкурсу на визначений строк.

Підготувала Ольга Нікодімова, юрист


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter