Новини
Ракурс
Ігор Коломойський

Звичайні ігри Коломойського з судами

Рік тому Україна в особі націоналізованого «ПриватБанку» подала позов до Високого суду Лондона проти колишніх власників цієї установи з вимогою повернення коштів, виведених з банку екс-власниками. В забезпечення позову суд просили накласти арешт на майно відповідачів на суму 3 млрд дол. Україну в британському суді представляє Hogan Lovells — велика міжнародна юридична компанія зі штаб-квартирами в Лондоні та Вашингтоні.


.

Увечері 20 грудня 2017 року з'явилося повідомлення про те, що Лондонський суд видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, афілійованих з ними.

До цього рішення були готові всі. Відомо про зустріч в листопаді в Амстердамі українського генерального прокурора Юрія Луценка та Ігоря Коломойського. Нехай прокурор і далі розповідає про випадковість подібних контактів, але в липні цього року він сам заявляв, що ГПУ відкрила справу проти бенефіціарів «ПриватБанку», і навіть називав виведені за чотири дні до націоналізації установи суми — 389 млн дол. і 60 млн євро. Кілька днів тому промайнуло повідомлення про купівлю Коломойським і його партнерами австрійського гірськолижного курорту Земмерінг, який з 2012 року не можуть вивести на прибутковість. Це дуже схоже на те, що гроші просто ховають в Альпах від лондонського суду.

У грудні Юрія Луценка бачили в Амстердамі разом з Ігорем Коломойським

Коломойський уже навіть встиг прокоментувати арешт власних активів. «Це тимчасовий арешт на час розгляду справи у суді», — сказав він у коментарі ТСН.ua.

У всій цій ситуації залишається надія на репутацію міжнародної юридичної фірми, цілком здатної довести справу до логічного кінця. Тим більше що на початку 2016 року вона успішно виступила посередником у спорі між іще одним українським олігархом Віктором Пінчуком і все тією ж компанією власників «Привату». Тоді справа не дійшла до розгляду у Високому суді Лондона. Слухання по ньому мали розпочатися 25 січня 2016 року, однак позивач і відповідач знайшли спільну мову і владнали суперечку після згоди Коломойського на виплату в розстрочку кількох сотень мільйонів доларів. Це було майже за рік до націоналізації «Привату», але офіційних претензій відтоді у сторін не виникало.

Юристи цілком можуть досягти поставлених перед ними цілей, а ось як вигране рішення конвертується в гроші — питання до чиновників, які представляють в цьому процесі нашу державу.

Досвідчений і давно вже не український, а міжнародний підприємець Ігор Коломойський був готовий до будь-яких проміжних судових рішень, і, скоріш за все, вартість заарештованих активів зараз може виявитися просто мізерною. Він тактично цілком може програти лондонський суд або затягнути його на скільки завгодно.

У вітчизняних судах олігарх завжди знаходить розуміння. Так, Солом'янський суд Києва в середині грудня цього року як забезпечувальний захід за позовом Коломойського заборонив компаніям, найнятим для розслідування виведення коштів з банку перед націоналізацією, здійснювати будь-які дії, які можуть зашкодити інтересам мільярдера. Все це нагадує сюрреалізм. Олігарх у позові просить суд припинити дії відповідачів щодо «незаконної обробки персональних даних І. Коломойського». 15 грудня Солом'янський суд заборонив «ПриватБанку», Мінфіну, НБУ, всім міжнародним перевірникам, яким сплачено мільйони гривень за роботу, виконувати умови та вимоги й будь-які інші положення будь-яких договорів, укладених одне з одним, якщо вони прямо чи опосередковано стосуються і впливають на права та інтереси Коломойського. Згадані в позові компанії залучені до процесу forensic audit «ПриватБанку», який, відповідно до Меморандуму з МВФ, мав завершитися до кінця вересня цього року.

Створюється повне відчуття, що результати аудиту «ПриватБанку» є небезпечними не лише для колишніх власників, а й для діючих українських чиновників. Занадто вже безсоромно, нахабно і по-хамськи топчуть усі домовленості нашої держави з міжнародними інститутами для вирішення якихось особистих цілей. Залишається сподіватися на суд у Лондоні, який важко запідозрити в упередженості.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter