Новини
Ракурс

Газові ігри Кабміну з населенням

Українські урядовці непомітно готують суспільство до нових цін на газ для населення, розмістивши на своєму сайті проект постанови «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Хоча міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик на сьогоднішньому засіданні Кабміну у відповідь на запитання про підвищення ціни на газ заявив: «Абсолютна нісенітниця. І ми вже обговорювали попередньо. Стосується PSO [Public Service Obligation — узгодження з правилами ЄС]. Це проект, який буде розглядатися на уряді, проходить як регуляторний акт і абсолютно не має відношення до підняття ціни на газ».


.

Згідно з цим проектом, з 1 квітня 2018 року всі старі принципи визначення вартості газу для населення буде змінено і вона переглядатиметься кожні шість місяців виходячи з ціни імпортного паритету — середньоарифметичної ціни газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG) без урахування вартості транзиту до кордону Україна (Hub) за шість місяців попереднього року — і переводитися в гривню за курсом, чинним на період закупівлі.

У березні 2017 року Кабмін під тиском МВФ ухвалив постанову №187, згідно з якою ціна на газ мала вирости майже на 20% ще з жовтня минулого року. Але уряд Гройсмана, наробивши населенню обіцянок про незмінність газових розцінок, кілька місяців намагався узгодити з МВФ придумані нові правила гри, що дозволяють не підвищувати тарифи на газ. Поїздка в середині січня у Вашингтон міністра фінансів України Олександра Данилюка стала останньою спробою донести газові чиновницькі мріяння до незговірливих міжнародних фінансистів. У Сполучених Штатах українському прохачеві нагадали, що метод визначення цін був узгоджений заздалегідь, ніхто не збирається його переглядати, і додали, що Україна, окрім економічних зобов'язань, не виконує і свої політичні обіцянки щодо створення Антикорупційного суду.

У проекті документа, що викликав таку бурхливу реакцію профільного міністра, сказано, що нова ціна палива має бути сформована до 1 березня поточного року. Спецобов’язки покладаються на суб'єктів українського ринку природного газу на період з 2018 по 2021 рік (рік рахується з квітня по квітень). Ціна газу виросте приблизно на 10%, втім, точний розрахунок ми отримаємо протягом місяця.

Всі ці підвищення готові провести тихо і непомітно. Для виконання спецобов’язків нам потрібно 17 млрд кубометрів газу. 12 кубометрів — власний видобуток і 5 кубометрів «Нафтогаз» має закуповувати з квітня по вересень для формування резерву газу. Зараз Україна споживає понад 30 млрд кубометрів газу на рік, видобувається близько 20 млрд кубів, але значна частина споживається промисловістю — ми ж говоримо про паливо для населення і для виробництва теплової енергії.

«Нафтогаз» не надто радітиме новій методиці розрахунку ціни, відповідно до якої підприємство має продавати газ дешевше, ніж купує. В ціні не враховується вартість доставки, а це безсумнівні витрати. Отримане за документами зі Словаччини паливо нам реально постачає «Газпром». Нещодавнє рішення Стокгольмського арбітражу зобов'язує «Нафтогаз» купувати 5 млрд кубометрів палива у російського монополіста за схемою «бери або плати» (Take-or-Pay), коли покупець зобов'язується в будь-якому разі сплатити певну частину обсягів постачання, незалежно від того, скільки він закупив насправді в розглянутий період, теж за цінами німецького хаба. Це рішення керівництво «Нафтогазу» намагалося подати в ЗМІ як чергову українську перемогу.

Інша важлива проблема — вітчизняний газовидобуток. У нас найвища рента в Європі за видобуток вуглеводнів; не побудовано прозору схему формування і розподілу грошових потоків. За останні чотири роки світова ціна на газ впала вдвічі, але український споживач весь час стикається зі зростанням ціни на блакитне паливо. У 2016 році знизилася рента для державних компаній, з початку нинішнього року 5% від ренти спрямовується до місцевих бюджетів, що можна вважати цілком прогресивним кроком. Зниження надходжень від ренти зараз майже повністю перекривається зростанням надходжень від податку на прибуток.

До 2020 року наш уряд озвучував зростання видобутку до 27 млрд кубометрів газу. Якщо згадати всі цифри, то стає зрозуміло: повне зростання видобутку повинен оплатити кінцевий споживач — населення. Рішення дотепне, але все ж нелюдське. Державна компанія «Укргазвидобування» за останні роки дещо підняла ціну на блакитне паливо. У 2013 році вона становила 360 грн, сьогодні — 4900 грн за тисячу кубів. Тобто зростання — більш як у 10 разів. Компанія користується підтримкою акціонера (НАК «Нафтогаз України») і уряду, займаючись величезними реінвестиціями. Все це скидається не на розраховане й вивірене рішення, а на чергові побори з населення. Саме так виглядає приховане зростання тарифів, заплановане чиновниками на початок квітня.

Ціна на газ буде зростати — виходячи з нових реалій, попри всі популістські урядові заяви. А від державних чиновників, всіх гілок влади, суспільство чекає узгодженого й осмисленого виконання своїх обов'язків.

Читайте також: Подорожчання електроенергії як цирковий трюк чиновників


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter