Новини
Ракурс
Кадр з фільму «Мері Поппінс, до побачення!»

Мері Поппінс за 1600 грн — про програму «Няня від уряду»

Програма «Муніципальна няня» почне працювати з 1 січня 2019 року. «Часто після народження немовляти мама не може надовго піти у декретну відпустку, адже їй необхідно повертатися на роботу. Щоб допомогти такій мамі, держава компенсуватиме частину зарплати няні. Так родина зможе зекономити трохи грошей, які дуже потрібні після народження малюка, мама вийде на роботу, а дитина буде доглянута», — написав на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.


.

Але позитивне на перший погляд нововведення уряду викликало шквал домислів. «Після пологів — відразу на роботу», «в Україні з нового року скасують декрет» (закони завжди читати корисніше, ніж подібні заголовки) — лише мала дещиця таких заголовків. В Україні навіть завзятим оптимістам неймовірно важко вірити у дбайливу державу. Масла у вогонь підлила новина: 7 листопада Конституційний суд визнав законним скасування допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років та скорочення розміру допомоги при її народженні. Такий вердикт КС виніс за підсумками розгляду конституційного подання 50 народних депутатів про відповідність Конституції положень п. 7 р. 2 закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (розглядав з 15 грудня 2015 року).

Ці положення, які набули чинності 1 липня 2014 року, передбачали скорочення матеріальної допомоги при народженні другої і третьої дитини, а також встановлення єдиного розміру соціальної допомоги при народженні дітей в сумі 41 280 грн. На думку авторів конституційного подання, ці норми звужують конституційні права на соціальний захист громадян. КС заявив, що матеріальна допомога по догляду за дитиною є допоміжною державною допомогою і має стимулююче значення, а до конституційних прав соціального захисту належить лише право на отримання пенсії.

 

Няня як пілотний проект

Тенденція занепаду родинного та сімейного життя, підвищення віку реєстрації шлюбу (середній вік вступу до шлюбу жінок — 28 років, чоловіків — 31 рік), низька народжуваність (сумарний показник — 1,35 народжених дітей у розрахунку на одну жінку) та зниження соціального благополуччя родин — все це, на думку уряду, потребує негайних кроків для підтримки сімей з дітьми, зокрема батьків, які працюють та доглядають за дитиною до трьох років.

Кабінет міністрів постановою №427 від 30 травня 2018 року погодився з пропозицією Мінсоцполітики щодо реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства, зокрема шляхом запровадження з 1 січня 2019 року відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня» у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року, на умовах співфінансування з різних бюджетів.

«Якщо молода сім'я народила дитину, мати хоче швидше вийти на роботу, щоб не втрачати соціальний зв'язок у колективі і не мати проблем з робочим місцем, така сім'я може найняти няню, офіційно з нею укласти трудовий договір, і держава спільно з місцевою громадою (це буде партнерська програма) компенсує такій сім'ї виплати на оплату праці няні в межах одного прожиткового мінімуму на місяць. Тобто няня може отримувати, умовно кажучи, 3000 грн, а держава підставляє плече сім'ї і компенсує 1800 грн з цих 3000», — пояснив в одному з інтерв'ю міністр юстиції Павло Петренко.

Тонкощі роботи програми «Муніципальна няня» і те, як функціюватиме весь механізм, наразі невідомі. За словами заступника міністра соцполітики Олександри Чуркіної, для того, щоб отримати гроші від держави, батьки повинні самі обрати няню, укласти з нею угоду про офіційне працевлаштування, а наприкінці року надати документи на відшкодування.

Дещо більше нюансів можна дізнатися, якщо прочитати законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки відповідального батьківства)», опублікований для ознайомлення на сайті Мінсоцполітики. «Живих» грошей молоді батьки в рамках програми отримати не зможуть. Документом передбачається, що компенсація витрат надаватиметься у вигляді податкової знижки одному з батьків, але в сумі, що не перевищує прожитковий мінімум для дітей до шести років (1626 грн з 1 грудня 2018 року). Знижку нададуть і підприємцям-спрощенцям: платників I і II груп звільнять від сплати ЄСВ, якщо вони за місяць витратять на няню більше від суми внеску. А ФОП III і IV груп зроблять знижку на сплату ЄСВ у межах прожиткового мінімуму.

На думку розробників законопроекту, новели, що запрацюють з 1 січня 2019 року, спонукатимуть більше батьків до офіційного працевлаштування, сплати податків, а фізичні особи, які надають послуги з догляду, стимулюються до офіційної зайнятості. За оцінкою, податкова знижка може становити близько 1 млрд грн на рік (за умови, що послугами муніципальної няні користуватимуться протягом 12 місяців 100 тис. сімей). На думку розробників законопроекту, це створить 100 тис. додаткових робочих місць, які забезпечать надходження податку на доходи фізичних осіб щонайменше у сумі 800 млн грн. Таким чином, втрати бюджету від впровадження пропонованих змін становитимуть не більш як 200 млн грн на рік.

Чи запрацює «Муніципальна няня»? Няні в Україні, як і більшість фрилансерів, працюють без будь-яких трудових договорів, не мають жодного соціального захисту чи гарантій стабільної зайнятості. Зарплати нянь у нашій країні значно різняться — від 8500 до 22 000 грн у столиці, приблизно 4000–8000 грн на Одещині, 4000–7000 грн в Дніпропетровській області (згідно з даними компанії OLX, на сайті якої понад 600 оголошень про пошук нянь у Києві та регіонах). У разі офіційного працевлаштування няня має сплачувати податок на доходи фізичних осіб. Чи зацікавить запропонована урядом сума всі сторони, щоби стимулювати оформлювати офіційні трудові відносини? Багато чого залежить від того, наскільки простою та зрозумілою буде вся процедура. Добра новина все ж є: про офіційне працевлаштування (і не тільки нянь) почали частіше говорити.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter