Новини
Ракурс
Зарплата вчених в Україні: наука без фінансування

Реорганізація по-українськи: як вчених залишили без зарплат

Фінансування вчених в Україні. Науково-дослідні інститути, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ, ось уже третій місяць опановують науку виживання без фінансування. Держава, яка регулярно обіцяє підтримку науки, інновацій, зарплати вченим так само систематично недофінансовує цю галузь.


.

Вчені, звичні до жорсткої фінансової дієти, тепер і зовсім залишилися без зарплат. Як сталося, що ті, хто повинен здійснювати наукові прориви, писати нову сторінку розвитку української науки і технологій, залишилися без оплати праці, відповідно без засобів до існування? Відповідь на це запитання знайти непросто. У тому числі й самим ученим — альтруїстам мимоволі.

Документи, які не підписала Супрун

Коли гроші не прийшли вчасно і в НДІ не змогли виплатити перші аванси в новому році, в установах занепокоїлися. Звернулися по роз'яснення до Міністерства охорони здоров'я (один з листів додається). За два місяці таких листів накопичилося чимало: не дочекавшись відповіді від Міністерства охорони здоров'я, написали в Кабмін і прокуратуру. В останніх двох інстанціях доволі оперативно відгукнулися, повідомивши, що переслали пошту у профільне міністерство. Коло замкнулося.

Щоби прояснити ситуацію, використовували всі засоби зв'язку — і писали, і телефонували в різні департаменти МОЗ. У більшості випадків, зокрема й у фінансовому відділі, кивали на в. о. міністра охорони здоров'я — мовляв, всі накази на фінансування лежать у Супрун. Чому не підписує — питання не до них.

Лист від НДІ до Супрун. Фото: Ракурс. Зарплата вчених в Україні: наука без фінансування.

Як тут не згадати величезну стопку документів, які відсторонена від посади в. о. міністра охорони здоров'я принесла на засідання Окружного адмінсуду Києва, заявивши, що хоче допомогти людям, які постраждають, якщо вона не зможе підписувати документи: «Я не маю права через ваше рішення це підписувати. Я прошу одного. Дайте мені дозвіл це підписувати. Все решта... будемо вирішувати. Я не знаю, чому такі деталі, всі це говорять. Я не юрист, я хочу людям допомогти».

Щоб зрушити ситуацію з мертвої точки, установи, яким заборгувало МОЗ, вирішили шукати допомоги в Комітеті ВР з питань охорони здоров'я. На засіданні 26 лютого виступив один з керівників Одеського національного медичного університету, який «поінформував Комітет про неправомірну відмову МОЗ України від затвердження кошторисної документації університету на 2019 рік, що тягне за собою неможливість виплати заробітних плат, стипендій та комунальних платежів».

З проблемою невиплат на засідання приїхав також керівник Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров'я України (м. Дніпро).

За підсумками розгляду Комітет з питань охорони здоров'я ухвалив рішення звернутися до прем’єр-міністра України щодо неприпустимості затримки виплати заробітної плати працівникам низки комунальних і державних медичних закладів та науково-технічним працівникам у сфері охорони здоров’я.

Хотілося б нагадати, що на початку 2018-го зарплати вченим теж затримували: тоді МОЗ вчасно не оголосило конкурс на наукові роботи. Здавалося б, цього року терміни проведення конкурсу не порушувалися. Затверджені науково-дослідні роботи мають фінансуватися за бюджетні кошти, однак кошторис і відповідне фінансування досі так і не прийшли. Але ж затримка заробітної плати навіть на один і більше днів є порушенням строків виплати згідно зі ст. 115 КЗпП.

Відсутність зарплат — ще не вся проблема. Через те, що не було затверджено паспорт бюджетної програми з наукових досліджень і науково-технічних розробок, немає можливості витрачати кошти, зароблені установами самостійно. За несплату погрожують відключити не тільки інтернет і телефони... Порушується проведення заходів, в тому числі з міжнародною участю.

Операція реорганізація?

За відсутності зворотного зв'язку і достовірної інформації з Міністерства охорони здоров'я ситуація почала обростати версіями і чутками. Кажуть, що фінансувати науку не хочуть. Кивають на постанову Кабміну №529 (від 4 липня 2018 року) «Про утворення, реорганізацію та ліквідацію державних наукових установ».

Коли писалася стаття, надійшла інформація, що фінансувати інститути все ж збираються, але недовго — протягом восьми місяців. Що потім? На установи чекає реорганізація або ліквідація. Можливо, в умовах дефіциту бюджетних коштів це і правильний крок. Та ось починати його вже точно не варто з порушення ст. 43 Конституції (право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом). Декларовані «відкритість» і «прозорість», затерті до дірок, хотілося б частіше бачити на ділі.

Поки підтримка науки державою залишається словами, не перетворюючись на гідну фінансову базу, наша країна продовжує втрачати світлі голови. Подивившись, скільки українських вчених працює за кордоном, ви жахнетеся від статистики. Попри недофінансування, в нашій країні все ще на високому рівні залишаються фундаментальні теоретичні дослідження. Тому вчених з України досить добре приймають за кордоном, охоче використовуючи їхні надбання.

Наприкінці січня було опубліковано Bloomberg Innovation Index. На жаль, Україна цього року вилетіла з топ-50 рейтингу найбільш інноваційних країн. Якщо минулого року наша країна посідала 46-е місце, то за рік, втративши сім позицій, спустилася на 53-ю сходинку. Напевно, ми все ж щось робимо не так.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter