Ракурсhttps://racurs.ua/
Унікальна операція: Італійка фарширувала оливки, поки лікарі оперували її мозок, фото — Pixabay
Італійка фарширувала оливки, поки лікарі оперували її мозок
https://racurs.ua/ua/n139540-italiyka-farshyruvala-olyvky-poky-likari-operuvaly-yiyi-mozok.htmlРакурсУнікальна операція відбулася Італії. Жінка фарширувала оливки, поки лікарі проводили їй операцію на головному мозку.
.
Про незвичайну пацієнтку з міста Анкона повідомляє BBC. Операція тривала дві з половиною години. У ній були задіяні 11 фахівців нейрохірургічного відділення: хірург, психолог, медсестри.
Кулінарні заняття 60-річної італійки дозволили хірургам «відкалібрувати» свою роботу, контролюючи координацію рухів пацієнтки. Менш ніж за годину жінка встигла приготувати 90 фаршированих оливок. Оливки по-асколанські фарширують начинкою з м’яса, овочів і сиру, після чого обсмажують у фритюрі.
На одному з етапів подібних операцій пацієнтів пробуджують від наркозу і просять чимось зайнятися, щоб стежити за роботою мозку. Нейрохірурги у такий спосіб дізнаються, чи не зачеплені здорові тканини мозку.
Ще один пацієнт з Анкони, наприклад, попросив дивитися мультфільми, але в основному люди вважають за краще грати на музичних інструментах.
Доктор Роберто Трігнані, завідувач відділенням нейрохірургії в лікарні Анкони, повідомив, що операція пройшла добре. За останні п’ять років Трігнані провів 60 операцій, під час яких пацієнти не тільки «не спали», а й займалися якимись справами. Однак вперше в його великій практиці пацієнтка була зайнята приготуванням традиційної італійської закуски під час складної операції.
У лікарні Королівського коледжу в Лондоні 53-річна пацієнтка Дагмар Тернер грала на скрипці, поки хірурги оперували її мозок, уражений пухлиною. Це дало можливість контролювати хід хірургічного втручання: лікарі стежили за тим, щоб не пошкодити ділянки мозку, що відповідають за рухи рук.