Які морепродукти найбільш забруднені мікропластиком — результати дослідження
https://racurs.ua/ua/n148380-yaki-moreprodukty-naybilsh-zabrudneni-mikroplastykom-rezultaty-doslidjennya.htmlРакурсНайвищий рівень забруднення мікропластиком серед морепродуктів міститься у мідіях та устрицях.
Дослідники розглянули понад 50 звітів про забруднення рибмікропластиком, ракоподібних та молюсків у період з 2014 по 2020 роки. Виявилося, що молюски, а саме — мідії, устриці та гребінці мають найвищий рівень вмісту мікрочастинок пластику на грам. Про це йдеться у науковій роботі, яка опублікована в журналі Environmental Health Perspectives.
Результати дослідження свідчать, що молюски містять від нуля до 10,5 мікропластика на грам (МП/г), в той час як ракоподібні — 0,1−8,6 МП/г. А риби вміщують у собі 0−2,9 МП/г. Наковці зазначають, що наразі не встановлений повний вплив мікропластику на організм, але початкові результати свідчать, що шкода все ж існує.
Як відомо, найчастіше молюсків їдять в Китаї, Японії, Австралії, США та Канаді. Але найбільше таких твариніз вмістом мікропластику добувають біля берегів Азії.
Нагадаємо, вчені підрахували, що на морському дні знаходиться близько 14 млн т мікропластику, а забруднення пластиком океанів є однією з ключових причин глобального потепління.