Хто рідше помирає від коронавірусу, встановили учені
https://racurs.ua/ua/n149561-hto-ridshe-pomyraie-vid-koronavirusu-vstanovyly-ucheni.htmlРакурсРизик смерті від коронавірусу може зменшити підвищений рівень омега-3 жирних кислот.
Такого висновку дійшли американські вчені на основі аналізу збережених зразків крові 100 пацієнтів, госпіталізованих з коронавірусною хворобою COVID-19, повідомляє видання EurekAlert.
14 з цих пацієнтів померли.
Кров усіх 100 пацієнтів була проаналізована на індекс Омега-3. Пацієнтів розділили на чотири рівні групи за кількістю осіб, відповідно до показників цього індексу.
У групі з найбільшим індексом омега-3 (понад 5,7%), був один смертельний випадок на 25 пацієнтів. В інших групах, де індекс омега-3 становив менше 5,7%, було загалом 13 смертельних випадків на 75 пацієнтів.
Скоригувавши результати за віком і статтю, учені встановили, що відносний ризик смерті був приблизно в чотири рази більший в осіб з більш низьким індексом омега-3 (менше 5,7%) у порівнянні з особами з більш високим індексом.
Учені зазначають, що вибірка цього дослідження не є статистично значущою, проте корелює з більш ранніми медичними статтями, автори яких прогнозували, що омега-3 жирні кислоти повинні мати сприятливий вплив на пацієнтів з COVID-19.
Проте до цього часу не було опублікованих рецензованих досліджень, котрі б підтверджували цю гіпотезу.
Надмірна запальна реакція, яку називають «цитокіновою бурею», є основним медіатором важкого перебігу COVID-19. Омега-3 жирні кислоти мають потужну протизапальну дію, і це пілотне дослідження дає підстави вважати, що ці жирні кислоти можуть пом’якшити цитокіновий шторм при COVID-19, — наголошують дослідники.
Нагадаємо, експерти нещодавно оцінили, яких втрат світовому ринку праці завдала пандемія COVID-19.