Їстівну вакцину створили японські учені
https://racurs.ua/ua/n156673-yistivnu-vakcynu-stvoryly-yaponski-ucheni.htmlРакурсЇстівну вакцину проти холери, виготовлену шляхом подрібнення генетично модифікованих зерен рису, створили японські учені. Ця вакцина отримала назву MucoRice-CTB.
Наразі проведена перша фаза досліджень на людях, яка не виявила явних побічних ефектів та продемонструвала безпечність такої вакцини. Про це повідомляє видання EurekAlert з посиланням на прес-службу Університету Токіо.
Зазначається, що у 2020 році виробництво вакцин зробило великий крок вперед, будучи «стимульованим» пандемією коронавірусної хвороби COVID-19.
Однак складність вакцин проти коронавірусу SARS-CoV-2 на основі мРНК підкреслила цінність щеплень, які можна робити, транспортувати та зберігати дешево та без охолодження, — зазначається у статті.
За словами дослідників, їхня вакцина MucoRice-CTB є стабільною при кімнатній температурі.
Існує чотири сучасних вакцини проти холери без необхідності введення ін'єкцій, кожна з яких дається у вигляді крапель на язик. Але вони вимагають вимагає зберігання в холоді та виготовляється із вбитих або ослаблених клітин патогена.
MucoRice-CTB росте у насінні генетично модифікованих рослин рису, які виробляють нетоксичну порцію характерного для холери токсину CTB, яку може розпізнати імунна система. Дослідники вирощують рисові рослини у спеціально побудованій ізольованій гідропонній фермі.
Рослини виробляють CTB в своєму насінні — їстівних зернах рису, і зберігають антигени в крапельках, званих білковими тілами, мембрани яких складаються з жиру.
Білкові тіла рису поводяться як природна капсула для доставки антигену в імунну систему кишечника, — зазначають дослідники.
Джерело: EurekAlert