Новини
Ракурс

Держбюджет: поле для маневрів уряду і тренінг на виживання для громадян

14 гру 2015, 10:54

Увечері 11 грудня доопрацьований проект держбюджету з’явився у відкритому доступі. Базові його положення розроблені за аналогією з попереднім роком. Утім, уряд із кожним роком, не вгамовуючи власних апетитів, намагається перебрати на себе дедалі значнішу частину в управлінні державними коштами. Так, урядовий план може реалізовуватись протягом наступного року через положення проекту, які передбачають можливість, зокрема: вносити зміни до розпису спеціального фонду державного бюджету за кредитами, що залучаються державою від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій для реалізації інвестиційних програм (проектів); вирішувати питання забезпечення виконання боргових зобов’язань при наданні державних гарантій; визначати фінансові зобов’язання Національного банку України; здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики понад визначені держбюджетом обсяги; надавати субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на власний розсуд, практично у ручному режимі; не погоджувати розподіл коштів за окремими бюджетними програмами.


.

Окрім того, головним фінансовим планом для країни, який базується на сценарії зростання реального ВВП на 2%, збільшенні номінального ВВП до 2262,0 млрд грн, інфляції на рівні 12%, передбачені доходи державного бюджету України у сумі 601,4 млрд грн (на 16,3% більше порівняно з попереднім роком), видатки — 674,1 млрд грн (на 15,9%), граничний обсяг дефіциту бюджету у сумі 83,7 млрд грн (на 10,1%).

На 31 грудня 2016 року граничний обсяг державного боргу становитиме 1501,5 млрд грн та граничний обсяг гарантованого державою боргу — 444,8 млрд грн.

У 2016 році мінімальна заробітна плата у місячному розмірі: з 1 січня запланована у розмірі 1378 грн, з 1 травня — 1450 грн, з 1 грудня — 1550 грн. Тобто до травня порівняно з теперішніми показниками будь-якого зростання взагалі не передбачено, а до кінця 2016 року мінімальна заробітна плата зросте аж на 12,5%. Якщо порівняти передбачені темпи інфляційних процесів (12%) та рівень зростання заробітних плат (12%), українцям не вдасться бодай трохи покращити матеріальне становище.

Згідно з аналітичними даними проекту, не надто збагатіють і регіони України, хоча передбачене певне збільшення доходів місцевих бюджетів, переважно за рахунок субвенцій із державного бюджету. Місцеві бюджети Львівської, Житомирської, Вінницької, Одеської, Дніпропетровської, Харківської областей отримають найбільший обсяг державних субвенцій.

Доля цього проекту держбюджету залежить від ухвалення податкових та бюджетних ініціатив, на основі яких по суті розроблявся цей проект бюджету та які мають багато спірних моментів, котрі ще доведеться узгоджувати в парламенті.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter