Новини
Ракурс

Захисний крем узимку — вибираємо і користуємося правильно

Від холодів наша шкіра страждає анітрохи не менше, ніж від спеки або сонця. Головна причина того, що взимку нам потрібен особливий крем, — морози і різкі перепади температур: коли на вулиці мінус 15–20 градусів, а в приміщенні плюс 20–25, різниця в 40–45 градусів доволі істотна для шкіри. Центральне опалення, обігрів в автомобілях додають проблем, безжально висушуючи не тільки повітря, але й шкіру. Якщо ви звикли користуватися взимку зволожуючим кремом для обличчя, косметологи радять використовувати цей засіб тільки на ніч або й зовсім забути про нього до весни.


.

«Під впливом низьких температур шкіра обвітрюється, лущиться, червоніє, з’являються нові зморшки. Для шкіри потрібен спеціальний захист від морозу. Звичайний зволожуючий крем із цією функцією не справляється, тим більше, якщо ви проводите багато часу на вулиці, наприклад, гуляєте з дитиною, або це пов’язано із вашим родом діяльності», — пояснює лікар-дерматолог Ольга Ткач.

Отже, вибираємо якісний захисний крем. Найголовніше — вивчіть склад. Правильні компоненти є запорукою того, що крем захистить вашу шкіру від негоди, не викликавши подразнення і появи сіточки зморшок.

Є три інгредієнти, які дерматологи вважають спірними в захисному кремі для обличчя. Якщо ви бачите ці речовини в числі перших трьох компонентів на етикетці крему, від покупки краще утриматися, якщо ж вони стоять на останніх позиціях — ризик для шкіри набагато менший.

По-перше — гліцерин. Річ у тім, що гліцерин виконує зволожуючу і захисну функції, тільки якщо вологість навколишнього середовища достатня. Наприклад, як у ванній кімнаті, але якщо ви з ванної кімнати виходите на мороз, то ситуація змінюється.

«Небажано, щоб гліцерин стояв на першому місці у складі захисного крему від морозу, — каже О. Ткач. — Якщо гліцерину в кремі мало, то він зволожує. Велика концентрація гліцерину (понад 7%) в кремі зволожує шкіру за рахунок витягування вологи з її глибинних шарів. До речі, таким же чином гліцерин впливає на нашу шкіру в умовах низької вологості. Тобто, якщо після морозу ви зайшли в сухе приміщення, що обігрівається, він одразу ж витягне вологу зі шкіри. Візуальний ефект неправильного використання гліцерину в кремі — це червоні щоки».

Наступний ворог шкіри — спирт (ізопропиловий, етиловий, бензиловий). Цей інгредієнт підсушує шкіру, особливо суху (в морози така шкіра й без того стає зневодненою). Якщо цей інгредієнт присутній у вашому кремі, шкіра може відреагувати лущенням, ніс почервоніє, до того ж це перший крок до утворення зморшок.

У складі захисного крему слід також уникати вазеліну. «Вазелін сприяє накопиченню вологи в епідермісі, тому збільшує ризик обморожень, якщо такий засіб нанести відразу перед виходом на вулицю, — застерігає дерматолог. — Крім того, за деякими дослідженнями, вазелін викликає оманливе відчуття тепла, і це збільшує ймовірність переохолодження шкіри. Однак не все так однозначно: для сухої шкіри вазелін може бути корисний, адже покриває її плівкою. Річ у тім, що у власників сухої шкіри не вистачає власного жиру, і вазелін певним чином цю нестачу заповнює».

Чи може у складі захисного крему бути присутня вода? «Деякі дерматологи вважають, що їй нічого робити в захисних кремах від холоду. Я ж дотримуюся іншої точки зору. По-перше, якщо вода не на першому місці. По-друге, якщо ми будемо правильно використовувати цей крем — нанесемо його за 30–40 хвилин до виходу на вулицю. У цьому разі вода встигає випаруватися, і шкіра покривається захисною плівкою. Ви можете поставити логічне запитання: навіщо тоді вода у кремі? Вона використовується як розчинник активних компонентів», — пояснює О. Ткач.

А тепер поговорімо про трійку корисних інгредієнтів у захисному кремі. Якщо ви побачите їх серед перших компонентів складу — крем якісний та ефективний.

Перший — натуральна олія. До крему мають входити жири рослинного або тваринного походження, що не розтікаються. Препарати, створені на основі цих речовин, утворюють на шкірі непроникну плівку, яка перешкоджає виморожуванню вологи, що перебуває в нашій шкірі й захищає її від агресивних факторів зовнішнього середовища. Наприклад, норковий, гусячий жир, ланолін, який отримують із вовни овець. Це можуть бути також найрізноманітніші натуральні рослинні олії, наприклад, мигдальна, що пом’якшує шкіру, стимулює оновлення. Оливкова олія завдяки високому вмісту незамінних жирних кислот ефективно відновлює нашу шкіру і є дуже м’яким плівкоутворювачем. Олія виноградних кісточок має сильні антиоксидантні та регенеруючі властивості, омолоджує й лікує ушкодження. Натуральні олії у складі такого крему тільки вітаються.

Другий компонент — бджолиний віск. Він утворює напівпроникну плівку на поверхні шкіри, яка запобігає зневодненню та не дає волозі випаруватися, водночас не закупорюючи пори. Проте якщо у вас алергія на продукти бджільництва, від такого крему краще відмовитися.

Третій важливий інгредієнт — пантенол або декспантенол. Ці речовини мають протизапальну і загоювальну дію, заспокоюють шкіру.

Фахівці радять також звертати увагу на країну — виробника захисного крему від негоди. Адже проблеми шкіри відрізняються у жителів різних країн і континентів, на них впливає температура повітря, сила вітру, вологість. Отже цей фактор теж краще враховувати.

Наступний фактор — термін придатності: що він коротший, то менше в кремі консервантів, здатних стати потенційними алергенами.

Правила застосування захисного крему і поширені помилки

Вибравши якісний захисний крем, можна звести нанівець всі його плюси неправильним використанням. Багато хто помиляється, наносячи такий засіб за п’ять-десять хвилин до виходу на вулицю. Захисний крем слід наносити щонайменше за півгодини до зустрічі з холодом і морозом. Він повинен встигнути адаптуватися до вашої шкіри, утворити захисну плівку, якщо ж до складу входить вода, вона має за цей час встигнути випаруватися.

Зверніть увагу, що захисний крем рекомендується наносити на шкіру не більше ніж на шість-вісім годин. Потім його обов’язково потрібно змити. Якщо вам знову доведеться довгий час перебувати на вулиці, нанесіть новий шар. Якщо ми, не змиваючи, наносимо наступний шар крему, то ризикуємо забити пори шкіри, а отже, вона може відреагувати висипаннями.

Не залишайте захисний крем на ніч. Віддайте перевагу зволожуючим або живильним засобам. Річ у тім, що рослинні олії, що входять до складу захисного крему, також можуть спровокувати проблеми зі шкірою.

Багато хто скаржиться, що від захисного крему шкіра починає блищати, не тримається тональний крем.

«Захисний крем слід наносити невеликою кількістю, розміром приблизно з насіння соняшника, — радить дерматолог. — Нанесіть на тильну поверхню долоні, нехай крем трошки зігріється. Якщо цієї кількості вам не вистачило, краще потім трохи додайте. Тональний крем використовуйте через десять хвилин після захисного крему. Інакше макіяж швидко втратить вигляд, а пори заб’ються».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter