Новини
Ракурс
Фото: pxhere.com

Як прискорити ефект від уколів ботоксу

25 жов 2018, 17:10

Вчені з Північно-Західного університету вперше провели дослідження, яке показало вплив спеціальних вправ для обличчя після уколу ботоксу. Як виявилося, вправи істотно прискорюють настання ефекту після уколу ботулотоксину.


.

Раніше лікарі рекомендували своїм пацієнтам робити після уколів ботоксу спеціальні вправи для обличчя. Однак згодом деякі косметологи припустили, що вправи не мають великого впливу, і поступово відмовилися від них. Тому вчені вирішили провести повноцінне дослідження, яке б підтвердило або спростувало користь подібних маніпуляцій.

В експерименті взяли участь 22 жінки, яким було зроблено уколи ботоксу з метою зменшити зморшки на лобі. Половину з них попросили виконати вправи протягом чотирьох годин після процедури, друга половина не робила нічого. Зокрема, перша група мала робити рухи бровами — підіймати вгору й нахмурюватися. Жінки виконували три підходи по 40 повторень з перервою в 10 хвилин. Шість місяців по тому, після того як ефект від уколу зійшов нанівець, учасницям дослідження провели повторну процедуру. Цього разу жінок поміняли місцями — вправи робила друга група, а перша ні.

 

І лікарі, і самі учасниці відзначили, що ефект від ботоксу проявлявся на повну силу через два-три дні у жінок, які виконували вправи, і через три-чотири дні у жінок, які їх не робили. Однак уже за два тижні жодної різниці між двома групами помітно не було. Також вправи не вплинули на тривалість ефекту від уколів. 68% учасниць експерименту вважають, що вправи допомагають розслабити м'язи, а тому прискорюють настання ефекту. 59% жінок знайшли вправи дуже простими для виконання.

Таким чином, дослідження показало, що завдяки вправам ефект від уколу ботулотоксину настає на один день раніше.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/nu-fes102318.php


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter