Новини
Ракурс

Кашель у дитини: коли треба бити на сполох

16 кві 2016, 21:39

Весняне тепло принесло хороший настрій усім, а особливо дітям, які дотемна гуляють на вулиці, бігають, ганяють м’яча. Розпалившись під час руху, вони скидають куртки і джемпери, не зважаючи ні на холодний вітер, ні на протяги. То ж не дивно, що потім з’являється надокучливий кашель і субфебрильна температура.


.

Мами нарікають, що кашель — одна з тих проблем, з якою найчастіше доводиться боротися у дитячому віці. Дехто вважає, що не варто перейматися — адже без синців, розбитих колін і кашлю не виростає жодна дитина. Інші вдаються до активного лікування, використовуючи весь арсенал фармації, включаючи антибіотики.

На думку лікарів, батьки у таких випадках не мають права панікувати і застосовувати всі методи і лікарські препарати, про які дізналися з інтернету чи побачили в телерекламі. Так само, як і пускати процес на самоплив, сподіваючись, що кашель і невисока температура незабаром минуть.

«Головна загроза для здоров’я дитини у тому, що можуть виникнути ускладнення, такі як обструктивний бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма, — попереджає професор Людмила Яшина. — Іноді ускладнення доводиться лікувати роками і, на жаль, не завжди успішно. На що слід звернути увагу, щоб до цього не дійшло? Прислухайтеся до дитини — коли їй найбільше докучає кашель? Якщо він на певний час зникає, а потім раптово стається напад у нічний час — це серйозна причина для того, щоб відкласти усі справи і звернутися до медичного закладу, де дитину обстежать і проконсультують.

Не варто покладатися лише на народні засоби — чай з медом, малину і т. д., особливо у тих випадках, коли дитина часто хворіє на бронхіт, якщо при диханні у неї чути свист та хрипи, а напади кашлю зазвичай трапляються під ранок. Це може бути бронхіальна астма, яка вимагає зовсім іншого ведення, ніж застуда чи бронхіт. Батьки чомусь бояться або соромляться такого діагнозу. А тому дільничні педіатри та терапевти досить часто пишуть у картках: астматичний синдром, астматичний бронхіт, передастма. Це помилка, яку потім важко виправляти.

Коли напади кашлю минають, батьки заспокоюються. Адже причина, яка змушувала звернутися до лікарів, зникла, тому дитину й не обстежують. Однак запальний процес у бронхах залишається, і за певних обставин кашель знову повернеться. Напади будуть тривалішими, болючими — дитина вдихає повітря, але не може його видихнути, тому й чути характерний свист та хрипи. Все це призводить до поступового зниження функції легень, яке переходить у хронічну форму».

Що може спровокувати такий напад кашлю на тлі, здавалося б, повного благополуччя? Фізичні навантаження, рухливі ігри, нераціональне харчування, зайва вага, авітаміноз. Дитина може закашлятися не лише на уроці фізкультури, але й під час контрольної роботи чи відповіді біля дошки — бо хвилювання теж може стати пусковим механізмом. Так само, як і сильні емоції — страх, радість, сльози, переживання. І навіть — перше кохання.

Причин — безліч. В тому числі й алергія, яку можуть викликати домашні тварини, побутовий пил, пасивне куріння, напої чи їжа, що містять синтетичні фарбники, ароматизатори тощо.

Особливу увагу пульмонологи радять звернути на лікування антибіотиками, яке, на жаль, у нас дуже популярне. Якщо малюк протягом одного-двох років отримав три і більше курсів антибіотиків — він у групі ризику. Йдеться не лише про зниження імунітету, порушення у системі травлення, дисбактеріоз і т. д. Найголовніше те, що на цьому фоні бронхіт може трансформуватися у бронхіальну астму. До того ж, безсистемне вживання антибіотиків призводить до того, що бактерії пристосовуються до них, лікування стає малоефективним, розвивається мультирезистентність.

Про мультирезистентність найчастіше згадують при лікуванні туберкульозу, епідемію якого наша країна ніяк не може подолати протягом двох десятиліть. Останні два роки начебто намітилася тенденція до зниження рівня захворюваності на легеневий туберкульоз, однак досягти стійкого покращення так і не вдалося.

За даними Інституту пульмонології та фтизіатрії імені Ф. Яновського Національної академії медичних наук, у 2015 році було зафіксовано збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей та підлітків на 1,5–2%. Зросла також кількість летальних випадків.

Серед причин — неувага до здоров’я дітей з боку дорослих — як батьків, так і лікарів первинної ланки, які під час епідемії зобов’язані мати настороженість щодо туберкульозу. Свою роль зіграло й те, що систему педіатрії було зруйновано, а сімейні лікарі не завжди мають необхідні знання та досвід.

Багато залежить і від того, коли батьки приводять дитину до клініки, як довго вони займалися самолікуванням. Туберкульоз дуже підступний, його симптоми маскуються під інші хвороби — загальна слабкість, сонливість, субфебрильна температура, кашель, який іноді проходить без особливого лікування.

На думку медиків, ситуацію погіршує і зниження рівня життя людей, адже багато родин змушені економити навіть на продуктах харчування. Статистика свідчить, що серед хворих на туберкульоз 58% — це ті, хто живе за межею бідності. На жаль, дуже багато сімей не мають змоги забезпечити своїм дітям повноцінний, збалансований раціон, оздоровлення в екологічно чистих регіонах, відпочинок на морі, що в кінцевому результаті призводить до зниження імунітету та розвитку хвороб. Про це, зокрема, свідчить той факт, що у Києві протягом минулого року майже на 30% зросла захворюваність на позалегеневий туберкульоз.

На одному із засідань, присвячених проблемам виявлення та лікування туберкульозу, лікарі та представники пацієнтських організацій оприлюднили статистику, яка, безумовно, вимагає реальних дій з боку КМДА та Міністерства охорони здоров’я.

Так, у Київській області торік померло восьмеро малолітніх хворих. І хоча статистика столиці в цьому плані «чиста», двоє з дітей мешкали у приміських селах, проте навчалися у Києві.

Згідно офіційних даних, торік у Києві захворюваність на туберкульоз зросла майже на 7% порівняно з 2014 роком. На диспансерному обліку в протитуберкульозних закладах Києва нині перебуває понад 1800 хворих з активними формами туберкульозу, з них 32 дитини. А скільки випадків залишаються невиявленими — ніхто не знає.

Найбільша проблема в тому, що люди сприймають цю хворобу як таку, що стосується виключно асоціальних громадян — безхатченків, алкоголіків, наркоманів. Насправді жертвою туберкульозу може стати будь-яка людина, якщо у неї знижений імунітет. Заразитися паличкою Коха у багатолюдному Києві можна будь-де — у транспорті, торгівельному чи розважальному центрі.

Експерти називають особливою зоною ризику приміські маршрутки, в яких люди добираються до столиці протягом 30–60 хвилин. Пасажирів багато, салони як слід не провітрюються, годі вже казати про ретельне прибирання та дезінфекцію. Це ідеальні умови для поширення будь-яких інфекційних хвороб.

Успіх лікування, безумовно, залежить від того, як швидко хворий почне курс хіміотерапії, чи матиме він всі необхідні ліки. Найгірше, коли лікування з якихось причин переривається. Тоді розвивається мультирезистентна форма, яка потребує інших препаратів, набагато більше часу і у 20 разів більше коштів.

Час від часу з’являються повідомлення про нові фармпрепарати, які начебто ефективно лікують туберкульоз. Та насправді це лише маркетингові ходи. За останні десятиліття не з’явилося жодного препарату, який би перевершив ті, які винайшли у другій половині минулого століття. За словами доктора медичних наук Миколи Линника, нині проходять клінічні дослідження кількох препаратів. Один із них, який вважали досить перспективним, довелося виключити зі списку через високу токсичність та велику кількість побічних дій.

Ще одна проблема, яку слід взяти до уваги, це майже 1,5 млн внутрішніх переселенців, значна частина яких переїхали до великих міст, в тому числі Києва.

І пацієнти, і лікарі мають змогу знайти відповіді на питання, які їх турбують, скориставшись мобільним додатком для смартфонів, який презентував благодійний проект ExplainTB. Інформація, що стосується туберкульозу, викладена 26-ма мовами, її можна скачати безкоштовно з сайту проекту.

Медики наголошують, що в ситуації, яка склалася в нашій країні, батьки повинні бути особливо уважними до здоров’я дітей. Кашель, що триває більше двох тижнів або раптом виникає без видимих причин — це сигнал тривоги, який зобов’язує їх оперативно реагувати. Сучасна діагностична апаратура дає змогу поставити точний діагноз, щоб лікар не вгадував, чому кашляє дитина, що є збудником хвороби. Науковці радять: якщо є підозра на туберкульоз, краще пройти обстеження на МРТ, що дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях або підтвердити, що дитина здорова.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter