Новини
Ракурс

На прихильників Росії чекає незалежна від здорового глузду доля Криму

Якась неосмислена ситуація. Сповзання до війни? Звичайне для путінської Росії клацання зубами? Ніхто не знає. Навіть професійні провісники майбутнього з політологічною освітою. Судячи з виразу облич нашого керівництва, ми всерйоз готуємося до оборони.


.

Не всі. Багато хто з наших співгромадян не боїться вторгнення у свої міста й села російської армії. І в партизани вони не підуть. Чи розуміє це наше керівництво? Думаю, здогадується. Але намагається про це не думати. А думати необхідно, і не лише думати, але й діяти. Створювати і впроваджувати у свідомість людей прості й чесні аргументи, якщо вже не любові, то хоча б терпимості до України і її президента. Порівнювати.

Справді прості, очевидні аргументи. Хочете в Росію? Тоді пам'ятайте: вашого підростаючого сина, племінника, чоловіка заберуть у російську армію. І служитиме він не поруч із вами в Одесі, Маріуполі, Миколаєві. Велика Росія, там є і холодна Північ, і Далекий Схід. І скрізь потрібні солдати й офіцери. Дуже потрібні — Володимиру Путіну. Подивіться на Крим, що добровільно приєднався до Росії, там уже забирають...

І такий аргумент. Також відомий Криму. Сотні, тисячі жителів Росії, переселившись у ваш регіон, до тепла й сонця благодатної України з холодних російських міст, будуть вашим місцевим начальством. І, повірте, вони вас не любитимуть і не жалітимуть. Як не любили й не жаліли місцеве населення внутрішні переселенці сталінських часів. Та й за що вас, м'яких і спокійних людей, які голосували за незалежність України, любити...

Поїздки за кордон? Туристичні, наукові, бізнесові... Про це забудьте. В'їзну візу до пристойних країн вам ніхто не дасть. А їздити за абсолютно передбачуваною і дорогою відмовою вам доведеться до Києва. Не сподівайтеся, консульські офіси в не визнаних міжнародним правом новоутвореннях пристойні країни не відкривають.

А ще на вас чекає доля Криму з його дивним, незалежним від здорового глузду містом Севастополем. І ви, одесити й миколаївці, увійдете в російський федеральний округ, і багато ваших життєво важливих проблем буде вирішувати столиця вашого округу Ростов і його — ростовський — окружний суд.

Ваші діти захочуть вступити до університету? До чужого, українського університету? Чи до європейських або північноамериканських університетів? І тут будуть очевидні проблеми...

Є й інші аргументи. Упевнений, за умови правильного, регулярного їх використання почнуть замислюватися навіть ті, хто категорично не сприймає українську мову та Петра Порошенка. Чому цього не роблять наші управлінці — не знаю. Тотальна корупція заважає? Особливості кадрової політики по-українськи? Відраза до власного населення? Убогий інтелект? Не знаю.

Знаю інше. У Луганську два десятиліття уникали дивитися українські телевізійні канали. Нав'язливо нудні, як в СРСР. Надавали перевагу яскравим російським. Треба б навчитися робити висновки зі свого минулого. Втім, можна й інакше: потім, після окупації наших південних регіонів черговими зеленими чоловічками, гірко повідомити, що в усьому винні агенти ФСБ, які заздалегідь перевербували тисячі українських громадян у російську віру.

Нагадую: коли до Криму прийшли зелені чоловічки, 1600 офіцерів СБУ присягнули російському прапору. Це коментувати немає сенсу.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter