Новини
Ракурс

«Астрологічний» прогноз для вкладників «ПриватБанку»

Шокуюча новина, передана о пів на дванадцяту ночі 18 грудня 2016 року облетіла всі інформаційні агентства світу: «ПриватБанк» перейшов під контроль держави. Так завершилася трирічна окопна війна за ключовий системний банк країни між дніпропетровським угрупованням акціонерів банку на чолі з Ігорем Коломойським з одного боку і «шоколадним» угрупованням нинішніх власників країни з іншого.


.

Висота взята, можуть із полегшенням сказати «панамські патріоти».

Та ні, ви взяли руїни, все вже вивезено (вкрадено) до вас — з посмішкою можуть відповісти їм «швейцарські патріоти» берегів Дніпра.

Об'єктивно битву за «ПриватБанк» найбільше можна порівняти з битвою за Алеппо. Довга жорстока інформаційна облога завершилась взяттям руїн фінансової системи ключового банку країни.

Ось як вбачалася ця генеральна битва з вікон на набережній Перемоги в колишньому місті Дніпропетровську: «Відтоді як почалася війна, наш банк пережив сім інформаційних атак. Жодний інший банк не пережив би будь-яку з них. Але остання атака, яка розпочалася тиждень тому, була найважчою. Щодня ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих клієнтам, які панікували, в банкоматах і відділеннях», — написав IT-директор «ПриватБанку» Дмитро Дубілет. І додав: «До речі, в суботу, коли паніка почала потроху спадати, контрольний постріл зробив «Інтер» у вечірньому випуску новин: «У понеділок «ПриватБанк» призупинить всі платежі! Втім, ми не отримали ані підтвердження, ані спростування цієї інформації від прес-служби банку». Гадаю, для журналістів «Інтера» уготовано окреме місце в пеклі (від прес-служби пекла я спростування не отримав). Власне, рішення про добровільну й мирну передачу банку у володіння державі було ухвалено рівно в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми можемо не пережити, і що під загрозою можуть опинитися наші клієнти».

Повідомляється, що в останні дні з банкоматів «ПриватБанку» знімалося по 2 млрд грн щодня! І банк просто знесилив...

 



Однак я б не поспішав бронювати для журналістів «Інтера» місця в пеклі: вже вранці 19 грудня було майже офіційно підтверджено, що «ПриватБанк» на день призупинить корпоративні платежі. «Так, буде зупинка на один день корпоративних платежів. Це ніяк не пов'язано ані з ліквідністю, ані з будь-якими іншими показниками банку. Це технічна необхідність, зумовлена процедурою зміни контролю та особливостями законодавства», — повідомила проектний менеджер реформ фінансового сектора в Національній раді реформ Вікторія Страхова.

 

До слова сказати, новина про падіння «ПриватБанку» не була такою вже несподіваною. Ще влітку поінформовані злі язики запевняли в приватних бесідах, що у грудні «ПриватБанк» побажає своїм вкладникам довгого і щасливого життя.

Буквально в п'ятницю багато дніпропетровських заправок припинили обслуговування пластикових карт через процесінг-центр «ПриватБанку». Тож, справедливості заради, журналісти транслювали в суспільство рівно те, що нібито невідомо нікому, але, по суті, знають вже всі.

Менеджмент банку продовжує запевняти, що все добре. Заступник голови правління «ПриватБанку» Олег Гороховський написав у Facebook: «Відповім на найважливіше питання, яке турбує наших клієнтів. З вашими грошима на поточних, депозитних, карткових рахунках фізичних і юридичних осіб, із вкладеннями в «Сервіс вигідних вкладень» нічого не станеться. Це було ключовою умовою переговорів про зміну власності. Упевнений, що клієнти і співробітники не відчують різницю в роботі банку. Карета не перетвориться на гарбуз із боєм курантів».

Про гарбуз не знаю, а ось «щури» побігли давно...

Ніщо так не діє «заспокійливо» на вкладників, як запевнення в тому, що все чудово. При цих словах кількість тих, хто біжить до кас по свої кровні заощадження, виростає десятикратно!

Розумієте, наш народ вже добре провчили ще за часів Леоніда Макаровича Кравчука. Моя мама досі згадує, як майже перед новорічним боєм курантів наприкінці грудня 1991 року Кравчук агітував громадян нести гроші до Ощадкаси. Пам'ятайте ще? Не забули? Я часто їй в докір повторюю: «Мама, знайшла кого слухати!»

Відтоді кількість «померлих» банків склала цілу роту.

Тривалий час чутки про недобру долю «ПриватБанку» припинялися тим, що він завеликий, аби померти ось так просто. Крім того, багато хто вважав, що Ігор Коломойський просто так не здасться. Адже «Приват» — це не просто один із банків, це ключовий елемент його бізнесу. Без «Привату» все його багатство — несистемні осколки колишньої радянської розкоші, що перейшла під його «протекторат» в різні роки після кровопролитних рейдерських війн з іншими шанованими людьми нашої країни.

«Приват» — це більше, ніж банк. Це штаб, це блок управління всієї імперії дніпропетровського олігарха. Це пульт від телевізора, без якого той — просто ящик із мікросхемами й екраном. Якщо цей бастіон зданий, значить — все! Більше обороняти нічого...

«Поздняя осень, грачи улетели...» чи як там у Гаріка Губермана?

Пізно вночі з неділі на понеділок, о 23 годині 29 хвилин ще 18 грудня, «визволителі» руїн банківського сектора з глибокою скорботою повідомили співгромадянам: «Згідно з рішенням уряду, держава на 100% стає власником банку. Кабмін випустить 30-річні облігації внутрішньої держпозики на 150 млрд грн. Терміни випуску і обсяги пакетів поки невідомі. Папери буде викуповувати Національний банк, а отримана гривня буде «вливатися» в капітал «ПриватБанку».

Боюся тільки, що тимчасові переможці не врахували головного: вони можуть пообіцяти що завгодно.

«Переможці» не зовсім точно розуміють механізм роботи групи «Приват». Рейдерські «загоничі» заганяли всі придбані фінансово-промислові активи — заводи-пароплави, нерухоме майно, телеканали, бензоколонки тощо — під обов'язкове обслуговування рахунків у «ПриватБанку». Вони становили левову частку прибуткової виручки в банку. Хто тепер їх триматиме в узді, Гонтарева?

Банк — це живий організм, це як корова — її не можна годувати європейськими прагненнями, вона їсти хоче! Завтра в касу прийдуть мільйони вкладників одночасно. Що ви їм скажете?

Згідно із законом, лише кілька днів невиконання платіжних вимог клієнта достатньо для оголошення банку проблемним, видання цілком таємної (негласної, з грифом «БТ» — банківська таємниця) постанови НБУ з мораторієм на основні банківські операції.

Протягом місяця вкладникам вішають локшину на вуха, що, мовляв, Фонд гарантування вже домовився з Ротшильдом про фінансування, після чого раптово оформляється рішення НБУ про тимчасову адміністрацію — це вже клінічна смерть банку! Це означає офіційний мораторій на все! На будь-які претензії, видаткові операції, видачу вкладів, навіть на відкриття нових рахунків і розрахунків всередині банку...

Після цього, зазвичай за три місяці, трохи раніше або пізніше, НБУ оформлює похоронну комісію з числа уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів, які стають могильниками — ліквідаторами банку. Від банку в лічені секунди залишається один кістяк — помпезний будинок, купа макулатури, меблі, старі комп'ютери й мільярдні безнадійні борги...

Тільки прошу вас, любі вкладники, не спокушайтеся: ніхто автобуси для вашої евакуації не підганятиме...

Однак падіння «ПриватБанку» відкриває величезний ящик Пандори: якщо найближчими днями уряд його не втримає, тоді вся банківська система повернеться у стан на початок 1992 року — повний колапс безготівкових платежів, бартер, валютні обмінники в підворіттях...

За такого розкладу нинішній уряд проіснує щонайбільше до кінця січня, тож остаточних переможців у цьому протиборстві ми дізнаємося до третьої річниці повалення «ростовського свідка».

І я не виключаю, що Федоровичу варто чекати гостей. Зі свіжим київським тортом...


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter