Новини
Ракурс

Медреформа: коли лікар може сказати пацієнту «ні» та на яку зарплатню розраховувати

24 січня МОЗ запросило на зустріч лікарів, які працюють на первинній ланці як фізичні особи — підприємці, працівників приватних медичних закладів та лікарів, які планують стати ФОП. Оскільки учасників зареєструвалося більше очікуваного (понад 250, ще близько 10 тис. дивилися трансляцію онлайн), місце події довелося змінити на велику аудиторію головного корпусу Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.


.

Спілкування було жвавим, стосувалося не лише спрощення відкриття медичної практики, ліцензування лікарів приватної практики на первинній ланці — заступнику міністра охорони здоров'я Павлові Ковтонюку довелося відповідати на безліч запитань щодо медичної реформи, команда МОЗ також обіцяла взяти до уваги всі побажання та зауваження лікарів.

Як відомо, цьогоріч наші громадяни у рамках медичної реформи первинної ланки отримають можливість обирати собі терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Спочатку під час вибору лікаря пацієнти спиратимуться здебільшого на власний досвід, особисті враження та рекомендації знайомих. А запровадження надалі електронної системиe-health дасть змогу зібрати дані про лікарів (освіта, досвід) та їхню діяльність (наприклад, середня тривалість консультацій, частота відмов від цього лікаря серед пацієнтів, охоплення приписаного населення профілактичними процедурами, перевищення середніх показників призначення антибіотиків тощо). На основі об’єктивних параметрів згодом з’являться рейтинги лікарів та медичних практик, на які пацієнти зможуть орієнтуватись у своєму виборі.

Обравши лікаря, пацієнт підписує з ним декларацію. Під час підписання документа кожен пацієнт зможе отримати копію Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженого МОЗ. У Порядку буде чітко виписано, на яку гарантовану й оплачену з бюджету первинну медичну допомогу зможе розраховувати пацієнт, а також будуть зазначені обов’язки сімейного лікаря.

Наразі проекти Декларації про вибір лікаря пацієнтом та Порядку надання первинної медичної допомоги вже розроблені та в лютому будуть винесені на обговорення з широкою професійною спільнотою та місцевими органами влади.

Якщо якість роботи лікаря не задовольнятиме пацієнта, його можна поміняти. Зміна лікаря відбуватиметься автоматично через підписання декларації про вибір іншого лікаря. Тобто вибір нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього. Така процедура стане можливою завдяки використанню електронної системи.

Чи має право лікар відмовитись підписувати договір із пацієнтом? Лікар не має права відмовитись, якщо кількість його пацієнтів менша за визначену норму (наразі це 2000 пацієнтів, для педіатрів норма буде нижчою). Водночас для нього встановлять верхню межу на кількість людей, яких терапевт чи сімейний лікар може обслуговувати. Відповідно, якщо лікар вичерпав свій ліміт на приписаних пацієнтів, він не зможе підписати декларацію з пацієнтом.

Чи зможе лікар відмовитися від ведення пацієнта після укладання з ним контракту? «Це одне з небагатьох питань, яке ми поки що не вирішили. У більшості європейських країн змінювати лікаря не дозволяється, — пояснює Ковтонюк. — Вважаю, що все ж потрібно прописати такий механізм. Мене турбує питання вакцинації. Як приклад — ситуація, коли пацієнт категорично відмовляється від вакцинації, а лікар несе відповідальність за здоров'я дитини. Тому ми думаємо далі».

Сьогодні випадки відмови лікаря від надання медичної допомоги дуже обмежені. «Зокрема у ст. 34 закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачено, що лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров’ю населення. Але для того, щоб не мати претензій від пацієнта в майбутньому, факти невиконання медичних приписів та рекомендацій пацієнтом необхідно зафіксувати документально», — констатує адвокат Олена Бабич.

Ковтонюк також розповів, на яку зарплатню можна сподіватися лікарям за розрахунками міністерства: «Ми брали приватний бізнес, дізнавалися, скільки видатків він несе у відсотках від доходу, піднімали цю цифру у півтора разу. Уявляли собі таких ФОП, у яких видатки становлять 60–70% доходу. За нашими розрахунками, у найбільш недбайливого лікаря залишалося 8–11 тис. грн доходу».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter