Новини
Ракурс

Чому не варто йти в аптеку по доступні ліки 1 квітня

МОЗ пообіцяло, що програма «Доступні ліки» стартує з 1 квітня — саме цього дня пацієнти зможуть отримувати в аптеках безкоштовні (або з доплатою) ліки від бронхіальної астми, серцево-судинних захворювань та цукрового діабету IIтипу.


.

«Доступні ліки» — програма реімбурсації (відшкодування вартості медикаментів), коли гроші аптекам за лікарські засоби повертатиме держава. На програму уряд виділив 500 млн грн.

Для того щоб в аптеці отримати ліки безкоштовно, спочатку потрібно звернутися до свого сімейного лікаря й отримати правильно виписаний рецепт. Він має містити не торгову назву препарату, а діючу речовину, і виглядати так:

Далі ви йдете до аптеки з позначкою «Доступні ліки» (на фото нижче), де можете обирати: отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно або придбати іншу торгову марку, доплативши певну суму.

Є багато нарікань щодо препаратів, які увійшли до списку відшкодування. Мовляв, вони й так недорогі, а тому доступні. У МОЗ кажуть, що поки рятують найнезаможніших.

Наразі реєстру цін на ліки, які беруть участь у програмі, немає. Отже аптеки, які добровільно погодилися взяти в ній участь, з тривогою чекають на 1 квітня: не знають, які саме препарати треба відпускати безкоштовно. МОЗ тільки готує цей список. В аптеках міркують так: якщо 4 квітня (в найкращому випадку) фармацевти побачать офіційну публікацію реєстру ліків на сайті МОЗ, а препарати ще треба замовити й розвезти по мережах, то відпускати медикаменти за цією програмою зможуть не раніше за 6–9 квітня.

Список аптек, що долучилися до програми, МОЗ обіцяє опублікувати згодом. Відомо, що у столиці взяти участь у програмі «Доступні ліки» погодилося три мережі, одна з яких — КП «Фармація».

Сімейні лікарі також з острахом чекають на 1 квітня, очікуючи на великі черги. У багатьох клініках готувалися заздалегідь, проштамповуючи звичайні бланки рецептів написом «вартість підлягає відшкодуванню». Водночас більшість лікарів вважають, що для багатьох українців така програма є майже єдиною можливістю лікуватися регулярно.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter