Новини
Ракурс
Ігор Коломойський

«ПриватБанк»: знову на межі

Другий фінансовий квартал завершується доволі гучними новинами навколо «ПриватБанку». Подав у відставку голова правління Олександр Шлапак. Екс-міністр фінансів і колишній заступник голови НБУ пропрацював на цій посаді трохи більш як півроку.


.

Націоналізація такої великої фінансової установи була проведена вперше в новітній історії України. Відповідних законодавчо прописаних методик не існувало, тому на посаду голови правління націоналізованого банку був потрібний менеджер, який розуміє роботу системи зсередини, — для забезпечення всіх дій Мінфіну, НБУ і самого банку. Наприкінці 90-х Олександр Віталійович керував Західним головним управлінням і був заступником голови ради «ПриватБанку», тож його кандидатуру в грудні минулого року було швидко погоджено на всіх рівнях.

1 липня 2017 року має бути опублікований підсумковий фінансовий звіт, в якому міжнародні аудитори планують показати прозорість активів і пасивів банку. Все це держава передасть вже новій команді. Незалежний аудитор ПАТ КБ «ПриватБанк» EY (Ernst & Young) підтвердив низьку якість кредитного портфеля фінансової установи, і було визначено, що банку знадобиться додаткове вливання капіталу від держави — як наслідок дій попередніх власників і менеджменту. Український Кабмін, передбачивши висновки аудиторів, своєю постановою №443 від 23 червня 2017 року збільшив статутний капітал банку на 38,565 млрд грн за допомогою облігацій державної позики.

Прем'єр-міністр ще у квітні казав про стабільну роботу і самого банку, і запрошеного аудиту. «Коли він завершиться, буде видно, якою була господарська діяльність, за який період часу які були відхилення. Тоді з'являться тільки два питання: або це буде врегульовано попередніми власниками, або буде інша форма відповідальності», — зазначав тоді Володимир Гройсман. Цікаво, яку «іншу форму відповідальності» планується застосувати до Коломойського і всієї компанії колишніх власників банку? Можливо, сподіваються на міжнародний осуд? Так це марно. Всі внутрішні справи країн мають вирішуватися всередині держав — такий сьогодні міжнародний постулат.

Згідно з меморандумом з Міжнародним валютним фондом, до середини вересня 2017 року має завершитися forensic-аудит (економічне розслідування операцій) для визначення, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика в період до націоналізації «ПриватБанку». Цілком можливо, що прорахунки будуть вказані, але ляжуть вони черговим вантажем на збіднілих українських громадян.

Олександр Шлапак, фахівець із творення, як керівник свою роль виконав: не дозволив знищити українську фінансову установу з 20 млн клієнтів і впровадженими в «Приваті» технологічними процесами, що на роки випереджають інших учасників ринку. Шукати моделі взаємодії з колишніми власниками він точно не буде — для цього є чиновники та політики, наприклад, прем'єр і президент нашої країни, які зобов'язані це робити.

До ПАТ «ПриватБанк» подано масу багатомільйонних судових позовів (9 млрд грн згідно з обмінним курсом на дату підписання фінансової звітності). Перехід справ у міжнародні суди та арбітражі, чекати на які залишилося кілька місяців, — теж справа чинної влади та юридичної команди дніпровського мільярдера, яка терпляче на це чекає. Коломойський — фахівець не тільки з творення, але, насамперед, з руйнування. Тут він як риба у воді, і боротися з ним буде непросто.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter