Новини
Ракурс

Щеплення від грипу: Давайте не будемо хворіти і вмирати від вірусів

Україна далека від культури вакцинації. Проти грипу прищеплюється мізерно мала, в порівнянні з цивілізованими країнами, кількість наших громадян. Причина криється не лише в поширених у суспільстві антивакцинальних переконаннях. Навіть якщо ви вирішили захистити себе щепленням — це може стати непростим завданням. По-перше, вакцини нерідко приходять до нас із запізненням. По-друге, навколо щеплень проти грипу особливо багато домислів і чуток.


.

Про те, як захистити себе від небезпечного інфекційного захворювання, про особливості протигрипозних вакцин, які є на ринку України, а також про поширені міфи й багато чого іншого «Ракурс» розмовляв з Андрієм Волянським, лікарем-імунологом, доктором медичних наук, завкафедри клінічної імунології та мікробіології Харківської медакадемії післядипломної освіти, завідувачем лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ ім. Мечникова.

— Людство ще не вигадало кращого захисту від грипу, ніж вакцинація. Однак переважна більшість українців не прищеплюється. Наскільки низьким є охоплення вакцинацією в нашій країні в порівнянні з європейськими?

Грип — небезпечне інфекційне захворювання, що часто ускладнюється бактеріальними пневмоніями. Імунітет можна набути лише двома шляхами: перехворівши або прищеплюючись. В Україні з року в рік охоплення вакцинацією проти грипу є неприпустимо низьким — 1–2%, тоді як у Європі та РФ — понад 30%. Наша країна платить за свій язичницький страх перед щепленнями страшну данину: 1100 життів у 2009–2010 роках, 300 осіб у сезоні 2015–2016.

— Причина такої жахливої статистики, напевно, криється не лише в чималій кількості противників вакцинації. Протигрипозні вакцини з'являються в Україні із запізненням. Цього року наша країна мала всі шанси переламати ситуацію: постачальники почали ввозити вакцини в Україну ще наприкінці літа. Однією з перших надійшла французька «Ваксигрип» (виробництво «Санофі Пастер»), яка давно застосовується в Україні. Однак ця вакцина затрималася на етапі перевірки Держлікслужбою, яка повідомила, що під час транспортування у деяких серіях «Ваксигрипу» було порушено температурний режим. Чи позначилося це на якості вакцини?

— Свою лепту в антивакцинальний рух вносять і чиновники Держлікслужби, які минулого року завершили контроль «Ваксигрипу» в листопаді. Цього року заявки на видачу висновків було спрямовано до Держлікслужби ще 6 і 19 вересня. Однак «Ваксигрип» протримали на контролі до 25 жовтня й оприлюднили інформацію, що заважає реалізації вакцини.

Андрій Волянський

Цікаво, що китайська вакцина «Інфлуенза ваксін», яка вперше надійшла в Україну, пройшла шлях від подання заявки до відбору на контроль за 8 днів. Потім з'явилася інформація, що термодатчики зафіксували заморозку цієї вакцини. У «Ваксигрипу», що застосовується в нашій країні близько 20 років, той самий шлях зайняв 28 (!) днів. 7 жовтня Держлікслужба оприлюднила на своєму сайті інформацію про те, що «під час транспортування зафіксовано відхилення температур». Фактично 100 тисяч доз «Ваксигрипу» з 500 тисяч піддавалися нагріванню до +10 протягом півгодини розвантаження.

Це не вплинуло на якість вакцини. Згідно з наданими протоколами стабільності виробника «Санофі Пастер», місячне зберігання при +25 не знижує її імуногенності (здатність викликати імунну відповідь. — Ред.). Більш небезпечним є заморожування, яке може негативно впливати на ефективність вакцини.

— У ЗМІ з'явилися повідомлення, що за останній тиждень жовтня в Україні захворіли на грип та ГРВІ понад 162 тисячі осіб. У соцмережах поширюється інформація, що сезон грипу почався і вакцинуватися вже немає сенсу.

— Грипу зараз немає ані в Україні, ані в Європі, ані в Північній півкулі. Річ у тім, що наша країна, як і 30 років тому, підраховує сумарні звернення через ГРВІ та грип, кількість яких є природно високою в холодну пору року. Як наслідок, люди відмовляються від вакцинації проти грипу, оскільки вважають, що щеплення вже не дасть ефекту.

Епідемічний сезон у Північній півкулі завжди починається з 40-го тижня (початок жовтня. — Ред.), тобто епідсезон — це просто певний відрізок часу. Активність грипу в Північній півкулі та Європі зокрема зараз вкрай низька. Піку захворюваності слід очікувати, як і завжди, в лютому 2018 року, але підвищення активності вірусу можливе вже у грудні. Тому рекомендую вакцинуватися протягом листопада-грудня (на вироблення імунітету йде близько двох тижнів).

Грипу зараз немає ані в Україні, ані в Європі, ані в Північній півкулі

— За прогнозами, цього сезону в Україні очікується циркуляція трьох штамів вірусу грипу: «A/Мічиган», «А/Гонконг» і «B/Брисбен». Наскільки важливим є правильний прогноз ВООЗ щодо штамів грипу, які є актуальними в майбутньому епідемічному сезоні та входять до складу вакцин? Є думка, що вакцинація при розбіжності вакцинного штаму з актуальним неефективна.

— Всі три доступні для українців вакцини — корейська «ДжиСі Флю», французька «Ваксигрип» і китайська «Інфлуенза ваксін» мають один і той самий штамовий склад для цього сезону. Всі вакцини одного типу — розщеплені, або спліт-вакцини. Такі вакцини цього сезону будуть ефективнішими. Схоже, що ми можемо зіткнутися з розбіжністю штамів.

Літній підйом захворюваності показав паралельну активність пандемічного штаму H1N1 (300 летальних випадків у Північній Індії) і нових штамів H3N2 (300 летальних випадків у Гонконгу) з превалюванням того чи іншого різновиду в конкретному регіоні. Штам «Сінгапур» 2016 H3N2 потрапив до вакцинної композиції 2018 року для Південної півкулі, але його немає в застосовуваних у 2017 році вакцинах («Гонконг» 2014 H3N2).

На думку ВООЗ, ефективність вакцин щодо штамів H3N2 була «неоптимальною» влітку 2017 року. Чи означає це, що вакцинація зараз буде неефективною? Ні, не означає.

По-перше, потенціал пандемічного штаму в Україні у зв'язку з вкрай низьким охопленням вакцинацією протягом останніх років, як і раніше, залишається високим (300 летальних випадків у січні-березні 2016 року).

По-друге, попри передбачувану розбіжність вакцинного штаму H3N2 з актуальним, спліт-вакцини захищатимуть і в цій ситуації. Спліт-вакцини являють собою нарізку всіх вірусних білків — як зовнішніх штамоспецифічних, так і внутрішніх консервативних, тому такі вакцини дають перехресний захист.

Щодо ефективності вакцин відносно грипу типу В, то вони є ефективними із застереженням про можливу циркуляцію двох ліній цього грипу. Варто зауважити, що грип типу В, на відміну від типу А, є менш заразним і рідше призводить до ускладнень. У світі замість тривалентних вакцин проти грипу вводяться чотиривалентні, що містять обидві лінії грипу типу В. Чотиривалентний «Ваксигрип» вже зареєстрований в Україні. З'явиться наступного року.

— Є думка: якщо людина минулого року робила щеплення проти грипу, а нинішнього вакцина містить ті самі штами, що і торішня, то можна не вакцинуватися. Це правда?

— Вакцинна композиція цього року практично така ж сама, як і торішня. Штам «Каліфорнія» замінений на «Мічиган», по суті це близькі різновиди одного пандемічного штаму грипу. Тому щепленим минулого року можна повторно не робити цю процедуру. Але про це не завжди говорять.

— А як же твердження про короткочасність імунітету проти грипу? Інструкції до вакцин в один голос стверджують, що імунітет триває від 6 місяців до року.

— Підтримується інформація про те, що імунітет проти грипу короткочасний і його потрібно освіжати. Освіжати його потрібно через мінливість штаму. Скільки тримається захисний імунітет? Питання складне. Цілком імовірно, що він може тривати до кількох років, а можливо, і більше. Ми говоримо про середні цифри. Напевно, подібні дослідження проводилися, проте в цих даних абсолютно не зацікавлені виробники вакцин.

— Чи є відмінності між протигрипозними вакцинами, доступними в Україні, — в якості, протипоказаннях?

— Корейська «ДжиСі Флю» надходить в Україну вже другий рік. Вона має обмеження, наприклад, цю вакцину не можна вводити вагітним і тим, хто годує немовля. Корейську вакцину вже немає сенсу обговорювати, адже вона надійшла в малій кількості (30 тисяч доз) і швидко розійшлася.

Рекомендую проводити вакцинацію «Ваксигрипом» — французькою спліт-вакциною, з якою ми працюємо вже 18-й сезон. Ця вакцина підходить усім категоріям населення, включно з дітьми з шестимісячного віку і вагітними на будь-якому місяці. Особливо показана вакцинація літнім, дітям, особам, які страждають на хронічні захворювання, вагітним і тим, хто планує вагітність, педагогам, вихователям. Протипоказання до вакцинації — гострі захворювання, вік до 6 місяців.

— З якого віку радите робити щеплення дітей проти грипу?

— Рекомендую орієнтуватися на епідемічний складник. Якщо є ймовірність, що дитина спілкуватиметься з чужими людьми, відвідує дитячий садок, школу, гуртки, то прищеплювати варто. Якщо ж вона сидить удома, то має сенс прищепити її близьке оточення — батьків, старших братів-сестер, бабусь-дідусів, няню.

— Чи потрібно робити аналіз крові перед вакцинацією?

Вакцина проти грипу — одна з найлегших. Загалом я завжди раджу робити аналіз крові перед будь-якою вакцинацією. Але перед щепленням проти грипу це менш жорстка вимога.

— Що скажете про китайську вакцину «Інфлуенза ваксін»?

— Це новачок на нашому ринку. Якщо виробники не можуть грамотно написати інструкцію, це про щось свідчить? Для мене так. Інструкція викликає запитання.

— Перед інтерв'ю я прочитала інструкції до цих вакцин. В інструкції до «ДжиСі Флю» насмішила фраза «після вакцинації потрібно підтримувати місце ін'єкції в чистоті». «Інфлуенза ваксін» має обмеження для вагітних і тих, хто годує. Збентежило зауваження, що вакцина застосовується для дітей з 9 років.

— Це означає, що китайську вакцину або не випробували на вагітних, дітей до 9 років, або не отримали належного ефекту.

— Від чого ви хотіли б застерегти тих, хто зібрався робити щеплення проти грипу? Вакцини можна купити, наприклад, в аптеках.

— Вакцинуватися раджу в медичних центрах. Навіть палиця іноді стріляє. Вакцини скрізь одні й ті самі. Головне, щоб їх правильно доставляли, правильно оглядали пацієнта перед щепленням, правильно кололи й правильно спостерігали після. Більшість медпрацівників, які роблять щеплення, не мають сертифікатів про проходження курсів з імунопрофілактики, хоча зобов'язані їх мати.

Можна купувати вакцину в аптеках і звертатися до поліклінік

У соцмережах пропонується замовляти доставку «Ваксигрипу» кур'єром вартістю близько 200 грн. Не рекомендую цього робити, оскільки не в кожній упаковці вакцини є термодатчик і простежити порушення температурного режиму (як замороження, так і перегрів) під час транспортування неможливо.

Якщо вартість вакцинації в медичних центрах для когось є зависокою (400 грн у Харкові, 600–800 грн у Києві), можна купувати вакцину в аптеках за ті ж самі 200 грн та звертатися до поліклінік (не забувайте про сумку-холодильник!).

— На жаль, в Україні немає культури профілактики інфекцій, багато хто побоюється робити цю процедуру. Напевно, це ще криза довіри. Немає довіри до Міністерства охорони здоров'я, інших державних інститутів. Чи є шанс переламати цю ситуацію в найближчому майбутньому?

— По суті, сьогодні проти грипу вакцинується якийсь прошарок — це скоріше не багаті люди, а прихильники вакцинації. Мій досвід останніх років такий: навіть якщо роботодавець оплачує вакцинацію співробітників, погоджуються зробити щеплення 50–60%. Спонукає людей робити щеплення реальна небезпека у вигляді епідемій, та аж ніяк не планомірні дії працівників сфери охорони здоров'я.

Якщо казати про ідеальний варіант, що нинішнього року всі наявні вакцини проти грипу будуть використані — це вже було б непоганим результатом. Попри те, що в перерахунку це всього лише 2–3% населення України. Це в десятеро менше, ніж у цивілізованих країнах, але більше за торішні 1,5%. Потрібно зробити процес послідовним.

Давайте будемо відповідальними й передбачливими. Давайте не будемо хворіти й вмирати від грипу. Давайте захищати себе, своїх рідних і близьких. Давайте вакцинуватися.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter