Новини
Ракурс

Менінгіт і Ко: будьте пильні, але без паніки

Наприкінці жовтня в Києві від менінгококової інфекції померла маленька дитина. Цей трагічний випадок сколихнув суспільство. Адже, згідно з даними Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва, з початку року вже зареєстровано 27 випадків цього захворювання серед дітей до 17 років, три — з летальним результатом. Відомство наразі каже про «епідемічне неблагополуччя захворювання на менінгококову інфекцію». Для порівняння: за дев'ять місяців минулого року був один летальний випадок — померла дитина чотирьох років.


.

Публікація на сайті МОЗ під назвою «Менінгіт: типи, причини, симптоми, лікування та профілактика», що з'явилася на початку листопада, багата на загальну інформацію, доступну кожному користувачеві інтернету, тож навряд чи внесла ясність. До того ж, як пояснює завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету ім. Богомольця, професор Ольга Голубовська, діти загинули від менінгококцемії (не менінгіту).

«Переглянувши багато публікацій у пресі й навіть на сайті МОЗ, я з подивом дізналася, що слова менінгококова інфекція, менінгіт, менінгококцемія сприймаються як синоніми. Хоча різниця між ними й «відстань» від діагнозу до результату така ж величезна, як між Україною і Бразилією», — пише Голубовська на своїй сторінці в Facebook.

Збудник і шляхи передачі

Менінгококова інфекція — гостре інфекційне захворювання. Збудник — менінгокок (Neisseria meningitidis). Ці грамнегативні бактерії мають дуже характерну форму (бобоподібні, парні). Ці відмінності від інших бактерій мають важливе значення в діагностиці: їх можна виявити під час мікроскопії мазка з ротоглотки. Менінгококи поділяються на 13 серологічних груп. Більшість усіх випадків захворювань обумовлені серогрупами А, В, С, Y і W135. Є дані, що близько половини захворювань у дітей викликані серотипом В.

Основним фактором агресії збудника є дуже сильний ендотоксин (в 10 разів сильніший за, наприклад, кишкову паличку), який може бути причиною некрозів судинної стінки (цим викликані характерні шкірні прояви), підвищення температури тіла, низки імунологічних зрушень, порушення згортання крові тощо.

«Хворіє тільки людина, вона ж є основним джерелом інфекції, особливо з прихованими формами захворювання. Захворювання поширене скрізь. Передається повітряно-крапельним шляхом, як грип. Але, на щастя, збудник є вкрай нестійким у зовнішньому середовищі, тому інфікування і швидкість поширення захворювання частіше відбувається при більш тісних контактах, ніж при грипі. У сім'ях, де був випадок менінгококової інфекції, ризик зараження інших членів сім'ї зростає у 800 разів. Хворіють і дорослі, і діти, але останні — частіше (до 70% всіх випадків). Сезон — холодна пора року», — пояснює лікар-інфекціоніст.

Ольга Голубовська. Фото: facebook.com/ogolubovska

Що потрібно знати про клініку захворювання

Менінгококова інфекція протікає з безліччю клінічних форм — від назофарингіту до менінгіту (запалення оболонок головного та спинного мозку), але найважча з них — менінгококцемія, тобто менінгококовий сепсис. За словами Ольги Голубовської, смертність від менінгококового менінгіту не настільки висока — до 5%, а ось при менінгококцемії — 40% і більше. Серед тих, хто вижив, у 10–15% спостерігаються залишкові явища (косметичні дефекти, втрата слуху, відставання в розумовому розвитку у дітей тощо).

«Найнебезпечніша клінічна форма — менінгококцемія. Саме цей стан, а не менінгіт, був причиною смерті дітей в Києві. Захворювання розвивається бурхливо, іноді — стрімко. Саме тому й лікувати його необхідно негайно і правильно. Іноді тут догоспітальна тактика може мати вирішальне значення, бо важлива навіть не кожна година, а кожна хвилина», — зазначає Голубовська.

Захворювання також може протікати як звичайний назофарингіт, тобто біль у горлі й закладеність носа. Але ж подібні клінічні симптоми характерні для безлічі станів, викликаних як вірусами, так і бактеріями. Хворі з такими формами захворювання, а також просто носії збудника є найнебезпечнішими в плані поширення інфекції. Головне в період підйому захворюваності — їх виявлення і санація носіїв, чим мають займатися епідеміологи.

Пам'ятка лікарям для своєчасної діагностики

По-перше, враховувати епідеміологічну обстановку в місті та країні, наявність контактів хворого з будь-яким пацієнтом з проявами респіраторного синдрому. По-друге, пам'ятати, що клінічний діагноз і єдиний доступний діагностичний критерій — це класичний зірчастий геморагічний висип з некрозом у центрі. Однак перші елементи такого висипу зазвичай виникають у «невидимих» місцях — точкові елементи між фалангами пальців на нижніх, рідше — верхніх кінцівках, п'ятах, стопах. Далі елементи стають більшими й поширюються на бічні поверхні живота, грудей.

«Тому зараз усіх хворих із лихоманкою та будь-якою температурою вищою за 37,5 необхідно оглядати з ніг до голови, від верхівок до п'ят (це можуть робити і родичі або батьки дітей)», — радить інфекціоніст.

Перші елементи висипу при менінгококцемії виникають зазвичай у «невидимих» місцях

Що потрібно знати пацієнтам

«Будь ласка, вчасно звертайтеся до лікаря, вони у нас досить професійні, — рекомендує лікар-інфекціоніст. — Вчасно — це перший день хвороби, особливо якщо температура тіла зростає на очах, є дуже сильний м'язовий біль, поява будь-якого висипу в будь-яких місцях і будь-якої інтенсивності; при будь-якій температурі тіла, якщо ви, ваша дитина, будь-який член родини нещодавно переніс якесь респіраторне захворювання; є якийсь генетичний дефект або імунодефіцит; всі пацієнти, що приймають «Екулізумаб» («Соліріс»); дитина монотонно плаче, відмовляється від їжі тощо. Також стежте за появою висипу в описаних вище місцях, якщо висип не зникає або не блідне при натисканні — це привід для негайного звернення по екстрену медичну допомогу».

Профілактика: які вакцини доступні в Україні

Неспецифічна профілактика включає виявлення, ізоляцію хворих і носіїв, санацію останніх. Специфічну профілактику проводять вакцинами: двовалентними (серогрупи А і С), тривалентними (серогрупи А, С і W135), чотиривалентними (серогрупи А, С, Y, W135).

Тривалий час створити полісахаридну вакцину проти серогрупи В не вдавалося. На щастя, така вакцина з'явилася в Європі у 2013 році. За деякими дослідженнями, в нашому регіоні до половини випадків менінгококової інфекції викликано саме цим серотипом. За словами дитячого імунолога Федора Лапія, в Європі та Британії цю вакцину внесено до календаря обов'язкових щеплень. Препарат дуже дорогий — одна доза коштує близько 100 євро. Наразі вакцина не зареєстрована в Україні, тому її неможливо купити навіть у приватних клініках.

Проти менінгококової інфекції, за словами лікаря-імунолога Андрія Волянського, в Україні зареєстровано дві чотиривалентні вакцини: «Менактра» і «Німенрікс». Обидві вакцини містять менінгококові серотипи A, C, W, Y. Причому, як зауважує Федір Лапій, в нашому регіоні серотипи WY зустрічаються дуже рідко. До того ж ці вакцини доступні лише у приватних медичних центрах. Щоправда, періодично вони зникають через особливості українського фармринку.

Бактеріальними збудниками менінгіту є також гемофільна паличка типу B (HIB) і пневмокок. З 2006 року вакцинація від гемофільної інфекції входить до українського календаря обов'язкових щеплень. А ось вакцина від пневмокока (її ціна становить близько 2500 грн) в нашій країні є тільки у приватному секторі, де вона також не завжди доступна. У той час як в європейських країнах, Ізраїлі, США та Китаї цю вакцину включено до календаря щеплень.

«Київ включив у програму «Здоров'я киян» вакцинацію від пневмокока дітей з групи ризику: зокрема, дітей, які мешкають у дитячих будинках, дітей без селезінки, з онкогемопатологією, муковісцидозом, первинним імунодефіцитом. Програма була затверджена на 2017 рік, але досі не фінансується. Досі не закуплено жодної дози вакцини, хоча планувалося прищепити нею щонайменше 70 дітей», — констатує Лапій.

«Питання включення специфічної вакцини від менінгіту та інших вакцин (пневмококової, ротавірусної, папіломавірусної) до національного календаря щеплень вивчається і має бути розглянуто окремо з урахуванням багатьох чинників. Розглядається можливість впровадження планового щеплення пневмококовою вакциною», — повідомляється на сайті МОЗ.

Імунолог Андрій Волянський підрахував, що якщо «купити тільки по одній дозі для кожної новонародженої дитини пневмококової та ротавірусної вакцини, це коштуватиме 400 млн грн (при нашому «вакцинальному» бюджеті 600 млн)».

Що вже казати про дорогі вакцини, якщо є величезні проблеми з держзакупівлями дешевих. Наприклад, Hib-вакцина індійського виробництва, закуплена за державні гроші для українських дітей, згідно з даними МОЗ станом на 1 жовтня 2017 року значиться в кількості 262 371 доза. Як зауважують експерти, це мізерно мало для нашої країни.

Ольга Голубовська закликає не панікувати, але бути пильними: «Думаю, в цей сезон випадків захворювання буде дещо більше, з літа до нас поступають хворі на менінгококову інфекцію. Тому будьте пильні, але без паніки, «вибухової» епідемії, як при грипі, сподіваюся, не буде. Зараз важливе значення має профілактична діяльність і настороженість лікарів».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter