Новини
Ракурс

Українська валюта та її місце в нетрадиційних рейтингах

Вже тридцять років британський журнал The Economist щорічно публікує вигаданий ним індекс Біг-Мака (The Big Mac index). Бургерономічний показник показує сьогоднішню ціну цього бутерброда в різних точках світу. «Наприклад, середня ціна Big Mac в Америці в січні 2018 року становила 5,28 дол.; в Китаї це було всього лише 3,17 дол. за ринковими обмінними курсами. Таким чином, «сирий» індекс Big Mac каже, що юань був недооцінений на 40% в той час», — повідомляє економічне видання, засноване в середині XIX століття.


.

Це повідомлення було одразу ж підхоплено українськими медіа: в аналізі вартості бутербродів у всьому світі наша країна опинилася на звичному останньому місці. В Україні в січні 2018 року біг-мак коштував 1,64 дол. Це означає, що гривня недооцінена відносно долара на 69%. Приємно говорити про гривню як про найбільш недооцінену валюту світу, адже кожен розуміє: якби люди були більш проникливими, вони, звичайно, цінували б українські гроші значно вище.

Індекс Біг-Мака заснований на теорії паритету купівельної спроможності (ПКС), яку після Першої світової війни обґрунтував економіст зі Стокгольма Густав Кассель. Швед був теоретиком і експертом грошового обігу й активно боровся за відновлення в світі золотого стандарту. Класичним прикладом теорії ПКС вважається «продуктовий кошик» — базовий набір товарів і послуг, який у різних країнах має коштувати однаково. Але на практиці однаковим за вартістю він не буває ніде.

 

Нормальне функціювання моделі ПКС можливе тільки в умовах вільного руху товарів і грошей. Валютні курси завжди істотно відхиляються від паритету. Мита, експортні та імпортні обмеження, транспортні витрати викликають розбіжності між номінальним курсом валют і паритетним значенням. До того ж попит на ринку на ту чи іншу валюту може залежати від безлічі чинників. Штати або Євросоюз можуть спокійно додруковувати гроші, ґрунтуючись на своєму економічному й політичному потенціалі. Ніякої прив'язки до золота, за яку так нав'язливо виступав автор теорії ПКС, сьогодні неможливо навіть уявити. Люди давно купують відчуття і керуються ними, а не реальними цінностями.

Інший, менш відомий індекс, заснований на ПКС, називається індекс iPod. Його запропонував найбільший австралійський біржовий маклер Commonwealth Securities. Індекс розроблений на основі цін на гаджети фірми Apple в різних країнах. Він показує, скільки робочих днів має витратити людина, щоб купити Apple iPod.

Індекс iPod показує, скільки робочих днів має витратити людина, щоб купити Apple iPod

Замість програвача можна легко підставити будь-яку модель смартфона практично з тим самим результатом. Цей індекс був вигаданий у XXI столітті, і він відбиває реальний стан справ у світі. Країни «золотого мільярда» опинилися явно у виграшному становищі в порівнянні з рештою світу. Людина повинна працювати в рази більше для придбання абсолютно тих самих благ, якщо вона живе в Україні, з настільки недооціненою національною валютою, ніж у Норвегії, де місцева валюта сильно переоцінена. Співвідношення індексів бутерброда й гаджета свідчить про те, що це не такі вже ненадійні показники.

Гривню важко назвати недооціненою валютою. Вона посідає абсолютно справедливе місце серед списку країн бутербродного індексу. У цьому рейтингу ніколи не було, наприклад, зімбабвійського долара. Ці гроші ввели в 1981 році й спочатку декларували вартість 1 до 1 з американським аналогом. (Нагадаємо, курс української гривні до долара на момент запровадження у 1996 році був 2:1.) Однак потім з африканськими грошами сталися зміни: банка пива 4 липня 2008 року о 17.00 за місцевим часом коштувала 100 млрд зімбабвійських доларів, а вже за годину — 150 млрд. У липні 2008 року інфляція становила в цій африканській державі 231 млн відсотків. У цій незалежній державі ціни подвоювалися тоді кожні 24 години. У червні 2009 року валюта Зімбабве припинила існування, як нещодавно припинив своє існування беззмінний лідер цієї країни Роберт Мугабе. Час сьогодні плине дедалі швидше, і за економічні помилки політичні керівники розплачуватимуться стрімкіше.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter