Новини
Ракурс

МОЗ скасовує морально застарілі форми медичної документації

19 бер 2018, 09:23

Ось уже кілька днів медична спільнота і всі небайдужі обговорюють наказ МОЗ України №157 від 26 січня 2018 року, що набув чинності 13 березня. Документом скасовується низка форм первинної облікової документації.


.

Так, згідно з наказом, чинність втрачають форми:

 

— №025-2/о «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів»;

— №030/о «Контрольна карта диспансерного нагляду»;

— №025-3/о «Медична карта студента № __»;

— №025-4/о «Талон на прийом до лікаря»;

— №025-6/о «Талон амбулаторного пацієнта»;

— №026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»;

— №031/о «Книга запису викликів лікарів додому».

За заявою керівництва відомства, МОЗ у процесі реформування галузі змінює принципи збирання даних для управлінських потреб. Тому першочерговим завданням є істотне скорочення кількості облікових форм з одночасним зменшенням кількості полів у них. Ухвалення наказу №157 — перший крок на цьому шляху.

Це ті облікові форми, які використовувалися насамперед при наданні первинної медичної допомоги. Як свідчить практика, для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5‒10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублюється, поставити значну кількість різних підписів та печаток. Так, звичайний талон амбулаторного пацієнта (№025-6/о) має майже 40 полів для заповнення.

Коли читаєш таку новину, безумовно, радієш. Нарешті в мурах медичної бюрократії починають з’являтися дірки, влучно пробиті нововведеннями реформи, і лікарям стане легше, припиниться безкінечна писанина, постійне дублювання однакової інформації на купі паперових носіїв, вони піднімуть голову від паперів, і їхні час та увага будуть віддані тільки пацієнтам.

Величезна кількість паперової документації, якою насичені лікарні, давно вичерпала себе, потребувала заміни. Але все стає не таким веселковим при зануренні в деталі. Отже, перейдімо до деталей.

Почнемо з дитячих довідок.

«Медики України щороку заповнювали до мільйона медичних карток дитини (№026/о), які вимагали для прийняття в дитячий садок та школу. Цей документ на 8 сторінок А4 заповнювався від руки та зберігався в школах та дитячих садках. Зберігання персональних медичних даних в навчальних закладах протирічить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Усі дані про дитину мають зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію. З 13 березня для вступу до школи або в дитячий садок медична карта дитини є непотрібною. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати».

Однак не слід забувати, що система освіти не підпорядкована МОЗ. Освітяни, так само як медики, підпорядковані міністерству, яке визначає політику в галузі і наказами якого вони керуються в роботі. Станом на сьогодні працівники закладів освіти знають про скасування тільки з повідомлень у ЗМІ, а це аж ніяк не керівництво до дій. І жодної підстави не вимагати довідку зазначеного зразка або приймати іншу довідку у працівників освіти немає. А отже, заборона МОЗ вимагати довідку певного зразка адресована тим, кому забороняти вони не мають повноважень. Ми стикаємося з конфліктом: вчителі не мають права прийняти дитину без довідки відповідного зразка, а лікар не має можливості та повноважень довідку видати, оскільки в медичному світі її більше не існує. Схожа ситуація і зі студентами.

Окремо варто приділити увагу талонам амбулаторного пацієнта та журналу реєстрації викликів лікаря. Ці документи, окрім іншого, підтверджують обсяги виконаної лікарем роботи та важкість того чи іншого випадку, опрацьованого лікарем. За відсутності фіксування зазначеної інформації лікарю буде дуже важко довести обсяги виконаної роботи, а отже, виплата доплат та надбавок буде під питанням.

І, нарешті, щодо диспансеризації. Одне з найбільш спірних питань на сьогодні. Наразі є багато прихильників диспансерного обліку як звичної, відомої системи медичної профілактики, а також і його противників, оскільки диспансеризація — регулярний, плановий огляд здорових людей — не використовується в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров'я. І з останньою тезою важко не погодитись. У світі дійсно відмовляються від диспансеризації, замінюючи її регулярними, плановими скринінговими оглядами, грамотно та раціонально спланованими відповідно до груп ризику.

І тут ми можемо чітко простежити тенденцію, яка свідчить про те, що від планового контролю стану здоров'я ніхто не відмовляється, тобто весь цивілізований світ відмовляється від старого, замінюючи його новим (а не маючи на увазі таку заміну колись у невизначеному майбутньому). Адже МОЗ чітко вказує, що належний облік має бути: готується уніфікація існуючих форм амбулаторних карт і їх узгодження з процесами комп’ютеризації. В результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям.

Також здійснюється робота щодо перероблення та істотного скорочення (до 10 разів) звітних статистичних форм, передусім форми №12 і форми №20. А також ведення медичної документації в режимі електронної звітності.

Знову не зрозумілим лишається питання: що буде, коли старе вже скасують, а нове ще не створять?


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter