Новини
Ракурс
Уляна Супрун

МОЗ та Кабміну поставили двійку

Парламентський комітет з питань охорони здоров’я більшістю голосів схвалив проект постанови Верховної Ради №5642 про звернення до Кабміну щодо звільнення з посади в. о. міністра охорони здоров’я та висловив їй недовіру. Таке рішення було ухвалено на сьогоднішньому засіданні Комітету, передає кореспондент «Ракурсу».


.

«У проекті постанови як причину вказано гостру суспільну напругу, яка виникла у зв’язку зі зривом програми державних закупівель ліків у 2016 році, що має ознаки службової недбалості. Я підтримала проект постанови, але хочу зауважити, що приводів для звільнення — набагато більше, і треба розібратися, що стало причиною катастрофи в медицині — професійна непридатність в. о. міністра чи свідома урядова політика, адже роботу уряду в частині охорони здоров’я також було визнано Комітетом незадовільною», — зазначила під час засідання голова профільного комітету Ольга Богомолець.

«Ця постанова (№5642) пролежала понад рік у кабінетах, — наголосив нардеп Ігор Шурма, член Комітету з охорони здоров'я та один з ініціаторів законопроекту. — За цей період часу ми стали свідками того, що Україна не бачила років 15. Майже сотні випадків захворювання на ботулізм та десятки смертей. Захворюваність на кір зашкалила. Жодних заходів з боку МОЗ як центрального органу охорони здоров'я вжито не було. Абсолютно паралізоване колегіальне прийняття рішень: не працює колегія Міністерства охорони здоров'я, куди входять всі ведучі фахівці і представники регіонів».

 

Головні претензії до роботи керівництва МОЗ такі:

— подальший відтік медичних працівників з країни (згідно з даними профспілки працівників охорони здоров’я, близько 70 тис. медиків виїхали за два останні роки за кордон);

— подальше знищення колективного імунітету українців: рівень вакцинації населення впав нижче за показники 90-х років; зірвано міжнародні закупівлі ліків; головні напрями — лікування онкологічних та серцево-судинних захворювань, що разом спричиняють 80% усіх смертей населення України, профінансовано лише на 27% та 30% відповідно;

— вчасне впровадження автономізації медичних закладів та принципу «гроші йдуть за пацієнтом», затверджених законом №2002-VIII від 6 квітня 2017 року, — зірвано (закон було ухвалено ще у жовтні 2017-го, але набути чинності він не може через непідготовлені підзаконні акти та низку документів);

— Рахунковою палатою викрито порушення МОЗ в ході реалізації проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», на який Світовий банк виділив 215 млн дол. позики, в організації проведення централізованих державних закупівель із залученням спеціалізованих закупівельних міжнародних організацій, у використанні коштів, виділених на подолання епідемії туберкульозу та лікування громадян України за кордоном;

— Державну програму боротьби з раком — провалено (дія попередньої закінчилася ще у 2016 році, а нової розроблено не було, від чого постраждали 1 млн онкохворих людей в Україні).

«На моє переконання, відставка — це найменше, що потрібно зробити в цій ситуації. Мають бути ще й кримінальні справи, розслідування та терміни ув’язнення за знищення системи охорони здоров’я України та її людського потенціалу», — вважає Ольга Богомолець.

Новина про те, що профільний комітет визнав роботу Міністерства охорони здоров'я незадовільною, наздогнала в. о. міністра вже далеко за дверима готелю «Київ». Уляна Супрун, яка звітувала про роботу очолюваного нею відомства за 2017 рік, звично покинула засідання до його завершення.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter