Новини
Ракурс
Фото: Dave Haygarth / flickr.com

Кір триває: лікнеп з вакцинації і коли ризик захворіти виключений

Якщо ви думаєте, що кір десь далеко і вас не стосується — ви помиляєтеся. Спалах, що почався минулого року, не зменшує обертів. «Три випадки кору на прийомі в клініці за останні місяць-півтора. Два — у мене на прийомі. Один — вчора. Всі троє (!) прийшли навіть не замислюючись про те, що в них може бути гостре інфекційне захворювання. У повній впевненості, що це алергія, і в пошуках дерматолога. В одному з випадків навіть висока температура, яка погано збивалася, не стала приводом зв'язати появу висипу з інфекційним процесом — навпаки, ось жарознижувальні й були запідозрені причиною алергії», — повідомляє на своїй сторінці в Facebook лікар-терапевт Наталі Безмен.


.

Попри те, що влітку зазвичай іде затухання епідемії, в деяких областях спостерігається зростання захворюваності. Сухі цифри статистики: за даними Центру громадського здоров'я станом на 14 серпня, з початку року на кір захворіли 28 889 осіб. За цей період кір забрав життя дев'яти дітей і чотирьох дорослих. Як правило, спалахи кору в епоху вакцинопрофілактики трапляються приблизно раз на шість років і тривають три роки. Можна припустити: лише наступного року підйом захворюваності піде на спад.

З початком навчального року ситуація, схоже, ще більше ускладниться. Школярі та студенти сядуть за парти. В Україні на навчання приїдуть іноземці. Як відомо, кір — захворювання дуже заразне: практично всі, хто стикається з вірусом і не має імунітету, хворіють.

 

Для приборкання епідемії кору і з огляду на те, що частка дорослих серед захворілих становить 40% (за статистикою МОЗ), міністерство вирішило прищепити проти кору дорослих з груп ризику (наказ №1216 від 26 червня 2018 року). З липня мають безкоштовно вакцинувати медиків, викладачів, силовиків і студентів. Для щеплення дорослих застосовуються ті ж самі препарати, що і для дітей — вакцина КПК (проти кору, паротиту та краснухи) «Пріорікс» виробництва «Глаксо Сміт Кляйн».

Про алгоритм дій при епідемії кору — Андрій Волянський, імунолог, доктор медичних наук, завкафедри імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти:

Дорослим необхідно з'ясувати свій імунний статус. Попри загальноприйняту думку про те, що повторне захворювання на кір — казуїстика, приблизно 5–10% тих, хто достовірно перехворів, не мають захисних титрів антитіл. У вакцинованих ситуація ще гірша: 10–20% щеплених не мають напруженого імунітету. Аналіз на кількість антитіл здається натщесерце, вжитий напередодні алкоголь чи жирна їжа можуть спотворити результат. Заздалегідь потрібно знайти лабораторію, що робить кількісний аналіз (не якісний). Результат має бути представлений у вигляді концентрації антитіл і ніяк інакше. Захисний титр у різних системах може відрізнятися — від 180 мМО/мл до 300 мМО/мл. На мій погляд, показник вищий за 250 мМО/мл практично виключає ризик захворіти.

Діти 1–18 років. У щеплених дітей потрібно з'ясувати статус, оскільки приблизно у 5% навіть два достовірних щеплення не створюють напружений імунітет. За відсутності захисного титру у двічі щеплених я б робив третє щеплення з перевіркою напруженості через місяць. І бажано провести імунологічне та вірусологічне обстеження.

Якщо дитина не була щеплена жодного разу:

— аналіз не робити (чомусь деякі батьки вірять у можливість набуття імунітету природним шляхом);

— негайно вакцинувати, через місяць робити аналіз на напруженість.

Якщо у щепленої один раз дитини, яка не досягла шестирічного віку, немає захисного титру антитіл — робити друге щеплення, не чекаючи шести років всупереч календарю. Через місяць — аналіз на напруженість.

Діти до року (найвища захворюваність в Європі відзначається в цій віковій групі). Материнський імунітет зберігається максимум шість місяців. Причому в шість місяців захисні титри знаходять тільки у 10–20% дітей (переважно якщо мати перехворіла на кір). У три місяці у більшості дітей, народжених щепленими матусями (які не хворіли), вже немає достатнього захисту проти кору. Тому в родині з немовлям слід визначити статус у матері і членів сім'ї, щоб оцінити ризики захворювання й обрати режим обмеження спілкування дитини. Жінок, які годують, можна й абсолютно безпечно щепити. Дітей, які досягли дев'ятимісячного віку, в умовах підйому захворюваності можна прищеплювати всупереч календарю.

Екстрена профілактика. Протягом 72 годин після контакту з хворим на кір (вірус хворий виділяє ще до початку висипань) варто вакцинувати нещеплених. Щепленим і тим, хто хворів, доцільно робити аналіз на напруженість для з'ясування свого статусу.

Підготовка до вакцинації. Головна умова для вакцинації — здоров'я дитини. Насамперед дитина має бути здоровою на думку батьків. Потім лікар має оглянути, за необхідності провести додаткові обстеження і прийняти рішення про готовність до вакцинації. В ідеалі перед щепленням будь-якій дитині бажано провести імунологічне та вірусологічне обстеження (імунограма і визначення активності вірусів герпесу). За неможливості — хоча б клінічний аналіз крові в день щеплення. Дорослим — клінічний аналіз крові в день щеплення.

Дітей з алергічними або хронічними захворюваннями дихальної системи, всупереч популярній думці, вакцинувати важливіше, ніж здорових. Однак і готувати потрібно більш ретельно. Передусім лікар має вивчити анамнез. Важливий аспект — вакцини (є живі і неживі вакцини, більш і менш реактогенні). Потрібен індивідуальний підхід до процесу імунізації. На жаль, часто рішення про проведення вакцинації приймається механічно.

Жертва кору. Ацтекський малюнок XVI століття. Фото: wikipedia.org

Протипоказання до введення вакцини проти кору, паротиту, краснухи (відповідно до наказу №551 МОЗ): важкі ускладнення від попередньої дози у вигляді анафілактичної реакції або токсичної еритеми; алергічна реакція на будь-який компонент вакцини, анатоксину; гостре захворювання або загострення хронічного захворювання; вроджені комбіновані імунодефіцити, первинна гіпогамаглобулінемія; імуносупресивна терапія; злоякісні новоутворення, вагітність, ВІЛ-інфекція; алергічні реакції на аміноглікозиди; анафілактичні реакції на яєчний білок; введення препаратів крові.

Протипоказання до введення вакцини згідно з інструкцією до препарату «Пріорікс»: підвищена системна чутливість до неоміцину або будь-якого іншого компоненту вакцини (за наявності алергії на яєчний білок див. розділ «Особливості застосування»), проте перенесений контактний дерматит на неоміцин не є протипоказанням; ознаки гіперчутливості після попереднього введення вакцини проти кору, епідемічного паротиту та/або краснухи; важка форма гуморального або клітинного імунодефіциту (первинного або придбаного); вагітність (її слід уникати протягом щонайменше одного місяця після вакцинації, див. «Застосування в період вагітності та годування груддю»); лихоманка. Присутність незначних інфекцій, таких, як застуда, не повинна призводити до відкладення вакцинації.

Що треба пам'ятати в період епідемії кору

Кір — доволі важке інфекційне захворювання, що супроводжується зміною кількох періодів хвороби, яке протікає тривалий час, а також має низку важких ускладнень. Найбільш схильні до ризику важкого перебігу кору діти, молодші за п'ять років, дорослі, старші за 20 років, вагітні жінки та особи з будь-якими імунодефіцитними станами.

«Зараз у країні така епідемічна ситуація, що при появі майже одномоментно або з поширенням зверху вниз протягом 2–3 днів рясного висипу слід думати про кір! Особливо якщо висип дрібно-плямистий, височіє над поверхнею шкіри, місцями зливається, проте зовсім не у великі рівномірно забарвлені плями на зразок розчесаних укусів комарів або опіків кропиви; особливо якщо висип не супроводжується свербінням або свербіж зовсім незначний. При цьому у щеплених висип може бути єдиним симптомом або може бути досить блідим. Тобто температури, кашлю, нежиті й іншого може й не бути, загальний стан може бути не порушений», — радить Наталі Безмен.

Кір — висококонтагіозна вірусна інфекція, яка поширюється повітряно-крапельним шляхом. Тому лікарі наполегливо радять при появі описаного вище висипу (супроводжується він підвищеною температурою чи ні): а) викликати лікаря додому; б) звертатися на приймальний покій інфекційного (!) стаціонару; в) викликати швидку допомогу, чітко описавши симптоматику, в разі лихоманки, головного болю, що посилюється, блювоти, порушення орієнтації в просторі, порушення свідомості, появи висипу з елементами крововиливів та інших ознак важкого стану, що погіршується.

Чого робити не варто, на думку терапевта: йти в гості, рушати в поїздки, запрошувати гостей до себе (особливо дітей і вагітних); ходити по магазинах та їздити в громадському транспорті; йти до медичних установ поліклінічного чи стаціонарного типу — вони здебільшого не оснащені приймальнями з боксами, розрахованими на огляд небезпечного пацієнта. Не сидіти там у чергах і не ходити по кабінетах і коридорах в пошуках, наприклад, дерматолога.

«Будь-який рясний висип може виявитися кором. Про це потрібно думати перш за все при його появі! І відразу після появи такої думки слід подумати про оточення і про те, що ви можете бути джерелом зараження», — попереджає лікар.

Специфічного лікування кору немає. Лікування симптоматичне: постільний режим, рясне пиття і жарознижувальні, іноді необхідна госпіталізація в реанімаційне відділення.

Кір знижує імунітет і є небезпечним через можливість приєднання бактеріальної інфекції. Тому лікарі радять дотримуватися постільного режиму. Приділити увагу ретельній особистій гігієні: чистити зуби двічі на день, полоскати рот після їди, навіть якщо ви дуже ослаблені і важко знайти в собі сили. Уникати переохолоджень і протягів. Віддати перевагу легкій їжі, не забувати про рясне питво, приймати полівітаміни з хорошою дозою вітаміну А або бета-каротину принаймні місяць.

Вакцинація на сьогодні — єдиний надійний рецепт захисту від часто смертельних інфекційних захворювань. Не варто чекати, доки епідемія змусить робити щеплення, як це сталося з кором. Імунітет виробляється протягом трьох тижнів. Тому краще планомірно і без паніки вирішувати питання щеплень.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter