Новини
Ракурс
Оригінальні ліки проти гепатиту С залишили Україну. Фото: Investor's Business Daily

Гепатит С в Україні: оригінальних препаратів не буде

«Майже 10 років ми працювали для того, щоби створити національну програму з вірусних гепатитів, потім стандарти надання медичної допомоги, вели переговори, показуючи всю цю колосальну роботу, відданість держави, для того, щоби претендувати на зниження цін на оригінальні (!) препарати... В результаті ціни було знижено безпрецедентно — з європейських майже 100 тис. дол. за курс до наших 36 тис. грн за курс в аптечній мережі, а в рамках держзакупівель ще менше», — розповіла на своїй сторінці в Facebook Ольга Голубовська, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця.


.

За словами інфекціоніста, в серпні 2017 року Україну було додано до списку добровільного ліцензування гепатиту C. Це дозволило поставляти в нашу країну генерики — лікарські засоби з доведеною фармацевтичною, біологічною та терапевтичною еквівалентністю з оригіналом.

«Ще під час розробки Глобальної стратегії ВООЗ з елімінації вірусних гепатитів (лат. Eliminare — виганяти), в якій я мала честь брати участь, я повністю підтримувала позицію про те, що ми не зможемо виконати відповідні завдання без генериків. Але мені шкода, що ми і наші пацієнти втратили вибір навіть за свої кошти — оригінальних препаратів у країні не буде (виробник йде з українського ринку. — Ред.)», — обурюється Ольга Голубовська.

 

 

Мовчазний вбивця

Ми всі у групі ризику зараження на гепатит С. Навіть якщо ви самостійно робите манікюр, не є завсідником тату-салонів, не збираєтеся робити пірсинг, то принаймні стоматолога відвідувати все ж таки доводиться. Від медичних маніпуляцій, переливання донорської крові не застрахований ніхто.

Гепатит С називають ласкавим (мовчазним) вбивцею: інфікування зазвичай відбувається безсимптомно, і хворий роками може не підозрювати про хворобу. Про діагноз нерідко дізнаються вже на пізніх стадіях захворювання.

До недавнього часу гепатит С був синонімом вироку. Інноваційні препарати прямої дії на вірус відкрили нову еру в лікуванні цієї недуги. Вони мають безліч плюсів в порівнянні з вживаними раніше пегільованими інтерферонами: майже стовідсоткова ефективність, добра переносимість, а тривалість лікування значно зменшилася (з 76–48 до 12 тижнів).

Лікування гепатиту С є не лише складним, але й дуже дорогим. Доступ до терапії є однією з головних проблем: жодна держава у світі не може забезпечити лікуванням 100% хворих.

Лікування гепатиту С є не лише складним, але й дуже дорогим. Доступ до терапії є однією з головних проблем: жодна держава у світі не може забезпечити лікуванням 100% хворих. І якщо в багатьох країнах справлятися з цією недугою дозволяє страхова медицина, розвинена система реімбурсації (хворому повертається частина грошей, витрачених на ліки), то в Україні гепатит С все ще порівнюється зі смертельним діагнозом.

Наприклад, Грузії, де майже кожен 14-й дорослий хворий на гепатит С (країна посідає третє місце у світі за поширеністю цієї недуги після Єгипту і Монголії), інноваційні препарати надаються фірмою-виробником безкоштовно. Маленькій країні пощастило: вдалося стати тестовим, показовим майданчиком для боротьби з цим вірусним захворюванням.

Україна — країна велика, розраховувати на грузинський сценарій навряд чи варто. У нашій країні інфіковано 5% населення (за даними ВООЗ), згідно з іншими оцінками, ці цифри сягають 9% (тобто інфікований майже кожен десятий).

Українські досягнення і визнання ВООЗ

Попри вічний дефіцит коштів, всупереч багатьом «але» Україні в подоланні епідемії вірусних гепатитів вдалося зробити досить багато. Зусилля не залишилися непоміченими і були визнані на першому європейському саміті щодо гепатиту С, куди наша країна була запрошена й отримала позитивну оцінку своєї роботи.

У 2016 році ВООЗ включила Україну до переліку країн з низьким і середнім рівнем доходу, де створено найкращі умови для лікування. Це серйозне визнання. Зниження ціни на іноваційні ліки більш як у 70 разів у порівнянні з європейськими підтверджує титанічну працю наших фахівців у цій галузі.

«Ми створили стандарти терапії, які повністю відповідають найкращим світовим практикам, навчили своїх лікарів, брали участь у діяльності ВООЗ з питань гепатитів, врешті-решт вивели Україну на міжнародний рівень, про що свідчать рейтинги ELPA і ВООЗ», — розповідає Ольга Голубовська.

Ще років п'ять тому вірусні гепатити в Україні лікували хто як міг: одні медики призначали імуномодулятори, інші радили трави. Деякі лікарі взагалі казали, що гепатит С — хвороба вигадана.

Все це дало свої плоди. Ще років п'ять тому вірусні гепатити в Україні лікували хто як міг — не було ані протоколів, ані стандартів. Одні медики призначали імуномодулятори, інші й зовсім радили трави. Уявіть, навіть у медичній спільноті була поширена думка, що ця хвороба є невиліковною, а тому й починати не варто! Деякі лікарі взагалі вважали, що гепатит С — хвороба вигадана, і нав'язували свою думку пацієнтам.

На жаль, ця проблема ще зберігається, але вже не так поголовно. Здавалося, що якщо темп не зменшити, то незабаром Україна зможе ще більше пишатися своїми результатами в цій непростій боротьбі. Якщо відійти від знеособлених цифр статистики, це врятовані життя, щасливі сім'ї замість горя втрат.

І тебе теж вилікують!

«Гепатит С — більше не вирок: в Україні вилікують усю чергу пацієнтів», — впевнено переконувало влітку 2018 року МОЗ. Коли саме — не уточнило, лише трохи відкривши завісу таємниці: курс лікування генериками коштуватиме 89 дол. У часи дефіциту хороших новин так хочеться вірити в казку. Багато хто й повірив. Теза «всі хворі отримають лікування гепатиту С» призвела до штурму фахівців у регіонах.

Як виявилося при більш глибокому вивченні питання, у 2018 році планували пролікувати трохи більш як 6000 пацієнтів на всю Україну. Для порівняння: тільки в реєстрі Миколаївської області налічується 3260 осіб.

Як розповідають фахівці, з них понад половина не може собі дозволити дороге обстеження (потрібно визначити ступінь фіброзу, зробити вірусне навантаження або хоча б визначити генотип вірусу). Це означає, що їх у програму не візьмуть, тобто отримати ліки для свого лікування від держави вони не зможуть. Та й бюджетом виділяється строго обмежена кількість препаратів. У підсумку в Миколаївській області за шість місяців 2018 року з 3260 вдалося пролікувати аж 99 (!) осіб.

Надія, що ситуація з доступом до лікування покращиться, все ж залишається. Впевненість може з'явитися, якщо закуповувані державою препарати почнуть приходити вчасно. Поки що ліки за заявками на 2016 рік надходили у 2018-му. Але ж переривати лікування гепатиту С в жодному разі не можна! Якщо терапія з якихось причин припиняється (а грошей купувати препарати самостійно у людей немає), у пацієнтів може виникнути резистентність вірусу. Чим тоді їх лікувати?

За словами Ольги Голубовської, якщо у хворого сформується резистентність, то ніхто напевно не знає, як його переліковувати. Одне відомо точно: ефективність переліковування є сумнівною, а процес — тривалим. До того ж в Україні відсутня можливість визначення резистентності. Такі аналізи роблять у Європі — ціна близько 500 євро (дослідження непросте, адже потрібно повністю розшифрувати весь геном вірусу, щоби побачити зміни послідовності, яка призвела до резистентності).

15% інфікованих виліковуються самі

Фахівці радять кожному хоча б раз на рік здавати аналіз крові на антитіла до гепатиту С. Це тим більше варто зробити, якщо проводились будь-які маніпуляції. В аптеках також є експрес-тести, вони вельми високочутливі. Якщо антитіла позитивні, наступний етап — хворий має прийти в медустанову, що займається лікуванням вірусних гепатитів.

«Хочу відзначити, що наявність антитіл ще не привід для паніки, — заспокоює Ольга Голубовська. — При інфікуванні вірусом гепатиту C приблизно 85% випадків закінчуються переходом у хронічну форму. Решта 15% інфікованих виліковуються самі. Тому якщо пацієнту кажуть, що виявлено антитіла, не треба сприймати це як вирок. Цілком ймовірно, що людина може потрапити в ці щасливі 15%».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter