Новини
Ракурс
Київрада заборонить передачу комунального майна та землі юрособам з російським капіталом. Фото: Ракурс

Жодної п’яді комунальної землі агресору! Що ховається за гучним проектом рішення Київради

7 лют 2019, 09:09

Київ має намір заборонити передачу комунального майна та землі юрособам зі статутним капіталом РФ — порадували всіх патріотично налаштованих киян на офіційному порталі Київради.


.

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань власності депутати підтримали відповідний проект рішення. Згідно з документом, юридичним особам, у статутних капіталах яких частка держави-агресора становить понад 25% або ж країна-агресор є кінцевим бенефіціаром, майно і земля київської громади виділятися не будуть.

Автор проекту рішення депутат Олег Петровець з промерської фракції «Солідарність» так і сказав: «Ми хочемо позбавити агресора можливості отримувати наше майно і земельні ділянки. І якраз цей проект рішення дає змогу впорядкувати систему передачі майна або земель юридичним особам, які мають частку Російської Федерації <...> Переконаний, що документ у перспективі може стати підзаконним актом».

«Представники всіх фракцій і депутатських груп, представлених у Київраді, підписали відповідний проект рішення, ставши його співавторами», — наголошується у повідомленні на сайті Київради.

Виходить, що можна радіти: на четвертий рік війни міські депутати спромоглися дати «нашу відповідь Чемберлену». Краще пізно, аніж ніколи? Чи настав час ухвалювати такі рішення, щоби починати подобатися електорату. Адже вибори не за горами. І хвалитися особливо нічим. У місті комунальний колапс, люди по півроку сидять без гарячої води в холодних квартирах. Подорожчав проїзд. Столиця застрягла в заторах... Залишилося тільки потішити самолюбство городян, що, мовляв, жодної п'яді комунальної землі ворогові... Раптом і зійде за досягнення.

«Можуть виникнути запитання, чому 25%, — намагається попередити Петровець незручні зауваження критиків. — Тут ми спиралися на Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення». Там чітко встановлено, хто такий бенефіціарний власник, і фігурує цифра 25% у статутному капіталі».

Олег Петровець. Може, користі від того ніякої, але для піару простір отакенний. Фото: petrovets.com.ua

Скоріше популізм...

Юрій Сиротюк, голова фракції ВО «Свобода» в Київській міській раді, з-поміж інших підписався під проектом рішення. Оскільки воно «ідеологічно» збігається з постулатами його політичної сили. Однак чесно зізнався, що запропонований провладною фракцією проект — скоріше компроміс, аніж принциповий вчинок:

«Вже два роки в Києві діє рішення про суб'єктів бізнесу Російської Федерації, яке забороняє не лише оренду. Рекомендує утриматися від будь-яких взаємин з будь-якою фірмою, юридичною чи фізичною особою, в частині бізнесу яких є російський капітал.

На жаль, це рішення є рекомендаційним і не виконується. Ми знаємо, що надаються земельні ділянки під заправки, афілійовані з російським бізнесом, під російські банки. Оскільки рішення, ініціатором якого був я, не виконується, з'явився цей проект.

Його простіше виконати з двох причин. По-перше, майно комунальної громади не користується зараз таким уже й великим попитом. Побудовано за участю тих самих росіян чи нашими бізнесменами величезні бізнес-центри, де достатньо площ під оренду. По-друге, не можна сказати, що російський бізнес так уже сильно претендує на наше комунальне майно. Здебільшого воно вже все вкрадене і розбазарене. Тому проект про заборону передачі комунального майна та землі юрособам зі статутним капіталом РФ — скоріше популістське рішення».

Юрій Сиротюк: "Не можна сказати, що російський бізнес так уже сильно претендує на наше комунальне майно. Здебільшого воно вже все вкрадене і розбазарене". Фото: Facebook

...чи бізнес-інтереси?

Голова Постійної комісії Київради з питань власності Леонід Антоненко вважає, що цей гучний проект спрямований на дуже вузьке коло учасників ринку, що мають стосунок до Росії:

«Російська Федерація виступає засновником юридичних осіб комерційного права у виняткових випадках, передбачених її законами. Зазвичай це банки, «Газпром», атомні електростанції, природні монополії тощо. За кордоном мають операції тільки банки і «Газпром». Мені невідомо, чи володіє «Газпром» якимось майном у Києві».

На його думку, рішення Київради торкнеться тільки двох українських банків, які опосередковано належать РФ, — «Сбербанк» і «Промінвестбанк»:

«Ці банки не зможуть переоформити на себе землю в результаті звернення стягнення на заставлене майно або, скажімо, землю під належною їм власністю. Ніяке комунальне майно ці банки, наскільки мені відомо, не орендують. Важко сказати, чи торкнеться це рішення когось ще окрім цих двох банків і як ця міра позначиться на їхній платоспроможності».

Однак, як зазначив депутат, не можна скидати з рахунків, що банкрутство обох банків ляже тягарем на державний бюджет України, постраждають вкладники, які мають більш як 200 тис. грн заощаджень.

«Можливо, автори поділяють думку, що два українські банки, що належать опосередковано РФ, повинні піти з ринку», — припустив голова комісії.

Віолетта ГРОМОВА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter