Новини
Ракурс
Як змінити адресу голосування на виборах президента України

Вибори-2019: Як змінити адресу голосування

Через півтора місяця нам доведеться віддати свій голос за одного з кандидатів у президенти, а восени нашим із вами завданням буде формування вищого законодавчого органу влади в Україні — парламенту.


.

Те, що кожен голос виборця цінується на вагу золота, — на жаль чи на щастя, не загальні слова, а реальність. Однак на шляху до цього вибору можуть виникнути різні перешкоди. Сьогодні ми поговоримо про те, як громадянин України, який бажає проголосувати, може змінити адресу голосування.

Це, напевно, найактуальніша на сьогодні проблема: адже в країні налічується понад 1,5 млн офіційно зареєстрованих внутрішніх мігрантів. Насправді ж людей, які зареєстровані за однією адресою, але проживають в іншому місці, набагато більше.

Якщо ви, припустимо, поїхали на заробітки в інше місто або просто орендуєте квартиру в іншому районі, це не привід відмовитися від голосування.

Отже, для того щоби змінити адресу голосування, є два шляхи. Перший — безпосередньо звернутися до реєстру виборців. Пройдімо його покроково.

Крок 1

Заходимо на сайт Державного реєстру виборців: www.drv.gov.ua. Там ви зможете перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців та знайти виборчу дільницю за адресою фактичного проживання.

Крок 2

Щоби змінити адресу голосування, потрібно звернутися безпосередньо до реєстру виборців. Зазвичай ваше «придворне» відділення реєстру розташоване в органах місцевого самоврядування (адресу знову-таки можна уточнити на сайті Держреєстру). Потрібно прийти туди і написати заяву про те, що хочете внести себе у списки. Для цього знадобиться один-єдиний документ — паспорт.

Сьогодні процедуру зміни місця голосування спрощено: не потрібно особисто їхати зніматися з обліку за місцем реєстрації — співробітники органів реєстрації виборців самі надсилають туди повідомлення, і вас знімуть з обліку за однією адресою і поставлять на облік за іншою.

До цього часу серед виборців був популярний інший шлях — прийти до дільничної комісії напередодні виборів і написати заяву там. Комісія на своєму засіданні приймає рішення про включення вас до списків.

У декого може виникнути запитання: а якщо заявитися, скажімо, відразу в п'ять комісій, написати п'ять заяв і потім спробувати проголосувати відразу в п'яти різних місцях? Відповідаю: нічого не вийде. Ваші дані все одно потрапляють до загального реєстру виборців, і створити там своїх клонів не вийде, адже для реєстрації потрібні паспортні дані.

А тепер порада. З досвіду працівників комісій відомо, що якщо подавати заяву безпосередньо в комісію незадовго до виборів, часто трапляються прикрі непорозуміння: комісія надсилає заяву до Реєстру виборців, але її там не встигають обробити. І в підсумку громадянин, прийшовши на виборчу дільницю в день голосування, не знаходить себе у списках. Тому якщо ви дійсно хочете проголосувати, наполегливо радимо не відкладати цю справу, а вже сьогодні зайнятися внесенням себе у виборчі списки на тій ділянці, де ви хочете проголосувати.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter