Новини
Ракурс

Хочу у відпустку: море, літак і коронавірус — чи безпечно нині подорожувати

Для тих, хто не уявляє свого життя без цікавих поїздок, нині непрості часи. Пандемія помітно звузила горизонт планування, але літо — найкращий друг мандрівника і безвізу. Схоже, «блудний безвіз» потрохи повертається. Болгарія, Хорватія, Кіпр і навіть Греція, яка є частиною Шенгенської зони, напередодні відпускного сезону скасували заборони на «некритичні» подорожі для громадян України.


.

Відкрила кордони для туристів Іспанія. Українцям знадобиться сертифікат про вакцинацію, друга доза вакцини має бути введена не менш як за 14 днів до подорожі. Визнають вакцини, як схвалені Європейським агентством з лікарських засобів (EMA), так і дозволені для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Нині такими вакцинами є Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, CoronaVac (Sinovac) і Sinopharm. Тобто до цього переліку входять вакцини, доступні в Україні.

З 9 червня Франція скасувала обмеження для мандрівників із сертифікатами повної вакцинації. Але тут є нюанс: тільки для тих, хто вакцинувався препаратами, схваленими EMA. Виходить, що до Франції поки що не зможуть потрапити туристи, щеплені CoronaVac, — саме цією вакциною найбільш масово прищеплюють у нашій країні. Після схвалення ВООЗ виробник CoronaVac чекає на рішення EMA. З не меншим нетерпінням схвалення чекають і українські туристи.

Наразі вакцинованих від COVID-19 двома дозами в Україні мало — трохи більше 200 тисяч чоловік. Залишається під сумнівом, як на практиці європейські прикордонники визнаватимуть українські сертифікати про вакцинацію. «Ковідні сертифікати» в цифровому та паперовому вигляді наш уряд обіцяє запровадити з 1 липня. Дата не випадкова: 1 липня мають запрацювати європейські цифрові сертифікати COVID-19 у всіх країнах Євросоюзу. А поки що у нас видають міжнародне свідоцтво про вакцинацію в паперовому вигляді. Такий документ не є сертифікатом у розумінні ЄС, тож його валідність в Іспанії або Франції не гарантована.

Чудові новини — скасування тестів після прибуття

Українці втомилися від обмежень і цього року планують подорожувати більше. За даними Aviasales, у травні наші співгромадяни забронювали найбільшу кількість авіаквитків за 2020–2021 роки. Найбільш затребуваними напрямками стали Туреччина, Грузія, Чорногорія, Білорусь, Греція. В топі популярних міст — Стамбул, Батумі, Тбілісі, Тіват, Анталія, Даламан, Тирана. Мінськ також входив до цього списку, однак з 26 травня авіасполучення між Україною і Білоруссю припинено. Більшість країн, що приймають українських туристів, вимагають ПЛР-тести після прибуття. А от Чорногорія та Албанія готові прийняти туристів з України без тестів.

Ще одна хороша новина — днями уряд скасував вимогу ПЛР-тесту для українців, які повертаються з-за кордону. Таке рішення прийняли у зв'язку з переходом усієї країни до «зеленого» рівня по ситуації з коронавірусом. Тепер після повернення на Батьківщину нашим співгромадянам не потрібна самоізоляція або наявність негативного тесту на коронавірус.

«При «зеленому» рівні епідемічної небезпеки в Україні перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України або іноземців з посвідкою на проживання. Також безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ», — ідеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

«Згідно зі спільним рішенням Мінціфри з Міністерством охорони здоров'я, відтепер не потрібно буде встановлювати мобільну програму «Дій вдома» при поверненні з-за кордону в Україну», — уточнює в своєму повідомленні Міністерство цифрової трансформації.

Громадянам інших країн для в'їзду в Україну, як і раніше, потрібно обов'язково мати страховий поліс (що включає і лікування COVID-19), а також негативний тест або довідку про повний курс вакцинації:

  • негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не раніше за 72 години до перетину кордону;
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 (не більш як за 72 години до перетину кордону);
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, і виданий відповідно до ММСП або згідно з укладеними Україною міжнародними договорами про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Новина чудова, але розслаблятися не варто, — ситуація в будь-який момент може змінитися. Чиновники нагадують: у разі повернення на території України іншого рівня епідемічної небезпеки замість нинішнього «зеленого» вимога тесту або самоізоляції повернеться, незалежно від країни прибуття.

Відпочив і привіз «корону» — наскільки високі ризики

Наскільки безпечно нині подорожувати? Відповідь на це запитання залежить від безлічі факторів. Від обраного вами напрямку, способу пересування — літаком, поїздом чи автомобілем, свіжої статистики за страховими випадками зараження коронавірусом, дотримання карантинних заходів і рівня вакцинації від ковіду. А також від стану вашого імунітету, чи хворіли ви на COVID-19 або щеплені. Одні експерти рекомендують вибирати міста і країни, в яких люди дисципліновано ставляться до протоколів безпеки, а тестування на коронавірус обов'язкове. Інші вважають, що ПЛР-тестування відсікає лише частину інфікованих, адже інкубаційний період у COVID-19 тривалий, і тест не завжди здатен «зловити» хворого.

На думку лікаря-інфекціоніста Київської міської клінічної лікарні №4 Євгена Дубровського, ризики привезти коронавірус із літньої подорожі мінімальні.

«Хоча коронавірус не підкоряється всім законам і постійно підносить сюрпризи, все ж таки це типово сезонне захворювання. Коронавірусна інфекція загострюється в період холодів, коли знижується імунітет. Коронавірус не любить сонця і ультрафіолету. Тому привезти з моря ковід — ймовірність цього дуже низька. Якщо ви боїтеся захворіти в туристичній подорожі, це навіть смішно. Бо в черзі до каси супермаркету, переповненій маршрутці ризик захворіти набагато вищий, ніж у літаку або на морі. Звичайно, потрібно дивитися на епідеміологічну ситуацію в країні, куди збираєтеся. Якщо в Швеції або Ізраїлі сьогодні нуль заражень, то навряд чи ви там щось підхопите. Якщо є сплеск COVID-19, то, природно, їхати до такої країни не варто».

Чи дійсно простіше заразитися в супермаркеті, ніж у подорожі? Схоже, так. Де підчіплює коронавірус основна частина тих, хто заразився, достеменно не знає ніхто. За винятком явних випадків на кшталт зараження в родині, на вечірці або після повернення з країни з високим рівнем захворюваності. Дослідники з університету Дюссельдорфа вирішили виправити цю прогалину і заодно простежити еволюцію вірусу в режимі реального часу, використовуючи секвенування, тобто розшифровку вірусних геномів (поки стаття не опублікована, дані викладено у відкритому доступі — https://covgen.hhu.de). Для цього вчені об'єднали свої зусилля із співробітниками Gesundheitsamt (місцевими органами охорони здоров’я). Останні брали ПЛР-тести і в анонімному вигляді передавали зразки вченим. SARS-CoV-2 мутує швидко. Навіть віруси, взяті у двох послідовно хворих, умовно кажучи, у Тараса і зараженого ним Петра, відрізнятимуться. Порівнюючи між собою вірусні геноми з надісланих зразків, учені побудували ланцюжки поширення коронавірусу.

Робота вийшла дуже вражаючою. Це не просто цифри, буквально наживо можна спостерігати за «пригодами» вірусу, як він переходить з жертви на жертву. Де ж заражалися люди, чиї зразки аналізували вчені? Було виявлено кілька ланцюжків зараження в супермаркетах. Люди, що працюють із дому і ні з ким загалом-то не контактували, приблизно одночасно підчепили дуже подібні версії коронавірусу. Єдине, що пов'язувало хворих, — магазин, в якому вони робили покупки. Звичайно ж, у супермаркеті вони перебували в масках, адже в Німеччині з цим дуже суворо. Мінімум в одному випадку джерелом зараження став касир, який вийшов на роботу із симптомами застуди. Слід зазначити, що в Німеччині касири, на відміну від відвідувачів, могли не носити масок, вони відокремлені від черги пластиковим листом. Очевидно, останній не може затримати аерозоль — суспензію дуже дрібних крапельок. Але ж аерозольний шлях передачі коронавірусу досі викликає суперечки. Цікавий також час впливу: зазвичай на касі людина не стоїть годинами, навіть якщо в магазині черги.

Дуже показовими є ланцюжки зараження, що їх учені відстежили в будинках для людей похилого віку. В одному з них ціла група щеплених людей похилого віку заразилася коронавірусом від нещепленого співробітника. У всіх дідусів і бабусь хвороба протікала в легкій формі. Дані дюссельдорфських дослідників ще раз показали, як важливо прищеплювати літніх і людей із хронічними захворюваннями. До того, як усіх мешканців будинків престарілих почали вакцинувати, кожен коронавірусний спалах забирав чимало життів.

Авіапереліт і коронавірус: як максимально захистити себе

Дослідження, проведене CDC (центрами з контролю і профілактики захворювань США), показало, наскільки важливу роль для безпеки авіапасажирів відіграють захисні маски, а також використання системи вентиляції. Вчені аналізували дальній переліт Дубай (ОАЕ) — Окленд (Нова Зеландія). Як виявилося, коронавірусом під час польоту заразилися чотири людини, двоє з них були без захисних масок. На жаль, але систему вентиляції літака, що знижує ймовірність передачі вірусів, було відключено під час проміжної півгодинної посадки в Куала-Лумпурі (Малайзія) для дозаправки.

Як відомо, ризики заразитися коронавірусом у закритому приміщенні вищі, ніж на відкритому повітрі. Система вентиляції в літаках істотно знижує ступінь такого ризику. Повітря, що його видихають пасажири, очищується з допомогою HEPA-фільтрів, здатних утримувати 99,95% частинок, які переносяться по повітрю. Свіже повітря, що надходить у літак зовні, змішується з відфільтрованим і поширюється в салоні. Однак, за словами професора Університету гуманітарних наук Аккон (Берлін), епідеміолога Тімо Ульріхса, HEPA-фільтри не забезпечують 100-відсоткового захисту. Пересування пасажирів салоном літака впливає на напрямок повітряних потоків і, «можливо, деякі частинки затримуються в повітрі салону довше, ніж передбачено технічними вимогами, і ризик зараження тим самим збільшується».

Як максимально захистити себе під час перельоту? Більшість експертів наполягає на необхідності використовувати маски протягом усього польоту. Маска має максимально щільно прилягати до обличчя. Повітря в туалетах авіалайнерів також вентилюється. Але де впевненість, що попередній відвідувач перебував там у масці? Тому в туалеті її краще не знімати. Керівник ініціативи «Громадська охорона здоров'я в авіації» в Гарвардському університеті Леонард Маркус радить відкрити вентиляційні отвори над сидінням. Виникаючі повітряні потоки підвищують якість повітря і знижують ймовірність перенесення частинок, що видихаються, від однієї людини до іншої.

Подорожуйте із задоволенням, але не забувайте про можливі ризики, пов'язані з пандемією. Уважно перевіряйте правила в'їзду в країну безпосередньо перед поїздкою, бажано в кількох джерелах. Не намагайтеся обдурити систему липовим ПЛР-тестом, підробленою довідкою або COVID-сертифікатом вакцинації. Ви ризикуєте як мінімум зірвати подорож, зіпсувати собі відпустку або закрити питання в'їзду в ЄС на роки.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter