Новини
Ракурс

Організації пацієнтів у боротьбі за мільйони доларів

23 лис 2015, 19:44

Серйозний конфлікт розгорівся всередині Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ/СНІД» на тлі останніх виборів голови Координаційної ради ВБО, що відбулися 20 жовтня поточного року.


.

15 років цю посаду обіймав Володимир Жовтяк, з літа минулого року поєднуючи її з посадою виконавчого директора. На чергових виборах переможцем стає радник В. Жовтяка, за сумісництвом керівник іще однієї організації «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

«Я був щиро здивований результатами. Але, безумовно, привітав Дмитра з перемогою. Однак у той же день мені почали телефонувати члени Мережі з регіонів із заявами про те, що їхнім голосом скористалися нечесно. Що вони делегували свій голос за мене, а представник, який приїхав із делегованими голосами на загальні збори, чомусь проголосував за Д. Шерембея. Хтось узагалі сказав, що його не було на голосуванні, а його голос зарахували на користь Дмитра. Загалом, я отримав заяви від кількох десятків людей із Полтави, Кіровограда, Дніпропетровська, Запоріжжя, Одеси та інших міст із обуренням і проханням розібратися. Тоді я ще вірив у справедливість і не до кінця усвідомлював, із чим довелося зіштовхнутися», — розповідає В. Жовтяк.

Вибори відбуваються у два етапи. На першому всі члени ЛЖВ в регіонах голосують за склад Координаційної ради. Є набір кандидатів, і кожен член ЛЖВ на першому етапі може вибрати сімох із них. На цьому етапі, коли голосувала більшість членів Мережі в регіонах, В. Жовтяк набрав 323 голоси з 506, що становить 63,8%, Д. Шерембей — 276 голосів (54,55%). Другий етап — із регіонів з’їжджаються члени організації або їхні представники з довіреними їм голосами (зрозуміло, якщо ці довіреності оформлені належним чином) і голосують іще раз, але вже за голову.

Зазначимо, що тільки в програмі В. Жовтяка було вказано, що він знову балотується на посаду голови Координаційної ради Мережі ЛЖВ.

«У результаті перевірки протоколу і спілкування з юристами стало зрозуміло, що люди з регіонів мали рацію — їхніми голосами скористалися, вибори відбулися з великими порушеннями не тільки внутрішньої політики організації та статуту, але й українського законодавства в цілому. Тому розгорівся скандал із залученням представників донорських організацій. Зараз мене звинувачують у тому, що я немов африканський король, який узурпував владу і не хоче з нею розлучатися. Але ніхто не говорить про те, що моя головна пропозиція — провести повторні вибори без порушень. Якщо перші вибори відбулися чесно, то чого моїм опонентам боятися повторних виборів?! Немає ж приводів для занепокоєння. А вони з якоїсь причини не хочуть проводити повторні вибори. І це опосередковано доводить, що там щось нечисто», — ділиться В. Жовтяк.

Він же відкрито говорить про те, що, на його думку, частина центрального офісу на чолі з Дмитром Шерембеєм і Володимиром Курпітою (колишній виконавчий директор Мережі) бажає отримати безпосередній доступ до фінансових потоків. А це 24 млн дол. — бюджет Мережі на закупівлі препаратів на 2016–2017 роки. З них 6 млн дол. (25% загального бюджету) В. Жовтяк вже заощадив.

«Ми впровадили нову процедуру закупівель — редукціон. Зібрали тендерні пропозиції, а потім включили механізм торгів на зниження. На кінцевому етапі торгувалися вже тільки ті компанії, які самі є виробниками, у яких повний замкнутий цикл виробництва — від субстанції до препаратів. Таким чином ми знизили ціну на індійські препарати», — наголошує В. Жовтяк.

Використання таких механізмів викликало опір з боку фармкомпаній-посередників, які працюють як на внутрішньому ринку України, так і на міжнародному. Зокрема, щодо В. Жовтяка, який і домігся цього зниження. Наскільки відомо, мова йде про компанії, які пов’язують із Борисом Литовським.

Ще одна справа, що відбулася всередині Мережі. Тут мова піде про проект USAID (Агентство США з міжнародного розвитку), рішення якого явно не задовольнило деяких учасників ЛЖВ або їхніх босів — сірих кардиналів. До нього мав безпосереднє відношення радник В. Жовтяка В. Курпіта. «У поточному році я зупинив тендер на закупівлю комп’ютерного обладнання та серверів для створення карток пацієнтів на загальну суму 600 тис. дол., де технічне завдання було завуальоване під одного виробника — найдорожчого, який є на українському ринку. Причому на ринку частка його обладнання становить 1%, і немає фахівців для обслуговування цього програмного забезпечення», — зазначає В. Жовтяк.

Загалом, приводів для того, щоб усунути неугодного В. Жовтяка, предостатньо.

Ситуація зараз така — 8 грудня поточного року відбудеться перше засідання Печерського районного суду за позовом, поданим В. Жовтяком 2 листопада, про визнання виборів голови Координаційної ради ЛЖВ недійсними. Поки влада невідомо яким чином перейшла в руки Д. Шерембея, який вже зараз, зі слів деяких співробітників головного офісу Мережі, разом із топ-менеджерами намагається внести зміни до статуту організації та ініціювати позаплановий зовнішній аудит, покликаний підтвердити, що звинувачення в корупції на їхню адресу з боку В. Жовтяка безпідставні.

«6 листопада Д. Шерембей вніс себе як голову Координаційної ради ЛЖВ до Єдиного державного реєстру. Для цього йому потрібна була печатка, яка на ту мить перебувала в мене. Заяву про втрату печатки було написано лише 12 листопада, і ця інформація опублікована на офіційному сайті Мережі. Тобто, печатки в нього бути не могло, і внесли його до реєстру незаконно», — звертає увагу В. Жовтяк.

Стрічка новин усередині організації постійно поповнюється новими подіями. «Наприклад, 18 листопада після засідання Ради регіональних голів правлінь у готелі «Братислава» був спійманий Д. Шерембей із нотаріусом Наталією Остапчук під час завірення зразків підписів на банківських картках. Прошу зауважити: нотаріус порушила ст. 44 закону «Про нотаріат», оскільки при оформленні документів вона керувалася лише копією статуту організації. Оригіналу вона не бачила, бо весь час він перебував у мене. Це є грубим порушенням законодавства, оскільки при здійсненні будь-якої нотаріальної дії нотаріус повинен перевірити право- і дієздатність юридичної особи за допомогою, в тому числі, оригіналу статуту», — каже В. Жовтяк.

Цього ж дня керівник юридичного відділу Мережі ЛЖВ Сергій Кондратюк (частина команди Д. Шерембея) наніс тілесні ушкодження двом членам Мережі ЛЖВ, ВІЛ-позитивним жінкам, інвалідам другої і третьої груп. Цей факт внесений до ЄРДР.

Як розвиватимуться подальші події — складно передбачити. «Але ми будемо домагатися чесних перевиборів. Правда і докази на нашому боці», — резюмує В. Жовтяк.

«Ракурс» звернувся по коментар до ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», однак на момент публікації статті редакція відповіді не отримала.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter