Новини
Ракурс

Хто стане стрілочником в історії з вакциною проти поліомієліту

16 лют 2016, 09:09

Масова вакцинація проти поліомієліту, яку МОЗ планувало провести в стислі терміни, різко загальмувала свій хід. Третій тур, оголошений ще 25 січня, продовжили до кінця лютого, хоча спочатку на кожен тур відводилося лише по два тижні.


.

Заступнику міністра охорони здоров'я Ігорю Перегінцю, який курирує цей напрямок, Генеральна прокуратура України надіслала повістку. Новину активно обговорюють в медичних колах, гадаючи, що буде далі. Чиновника викликає на допит Головне слідче управління ГПУ в рамках досудового розслідування кримінального провадження, відкритого  наприкінці минулого року. Йому інкримінують правопорушення, передбачене Кримінальним кодексом (ч. 2 ст. 367), зокрема, зловживання службовим становищем при проведенні вакцинації від поліомієліту вакциною, отриманою як гуманітарну допомогу від уряду Канади.

Про що конкретно піде розмова в кабінеті слідчого, важко сказати. Порушень було так багато, що навряд чи все закінчиться одним допитом. З'явилося безліч фактів, які підтверджують, що керівництво МОЗ, плануючи проведення масової вакцинації дітей, порушило і норми законодавства, і науково обґрунтовані рекомендації вчених і фахівців, що займаються інфекційними хворобами в цілому і поліомієлітом зокрема.

Ланцюжок зловживань почався ще у травні минулого року, коли з Франції до Києва (на склади «Укрвакцини») доставили велику партію живої вакцини ОПВ в розмороженому вигляді. У документах фірми-виробника чітко написано: повторне заморожування не допускається.

Експерти акцентують увагу на тому, що дотримання температурного режиму надзвичайно важливе для будь-якого фармпрепарату, а тим більше для живої вакцини. У замороженому вигляді (при мінус 20) вона може зберігатися два роки, в розмороженому — лише шість місяців.

Про те, що повторне заморожування неприпустиме, було написано і в інструкції українською мовою, яку свого часу затвердив Державний експертний центр (ДЕЦ) при реєстрації вакцини. У МОЗ і «Укрвакцині» довго вивчали документи, вирішуючи, що робити. Через три тижні заступник міністра І. Перегінець дав вказівку — вакцину повторно заморозити.

З офіційного сайту ДЕЦ зникла інструкція до вакцини ОПВ. Хоча на інших інтернет-ресурсах, що мають відношення до фармації, легко можна знайти опис вакцини й умови її зберігання, що містять заборону на повторне заморожування. Піднявся шум. Медики, фармацевти та пацієнтські організації вимагали провести додаткові дослідження ОПВ, щоб отримати інформацію щодо її якості та безпеки. Їх одразу ж звинуватили в організації антивакцинальної кампанії.

Чиновники МОЗ, посилаючись на виробника, заявили, що «вакцину проти поліомієліту можна заморожувати хоч 10, хоч 180 разів». Але при цьому не уточнили, що такі експерименти проводилися в період розробки — для вивчення властивостей вакцини, а не з готовою продукцією.

Наступна ланка в ланцюжку порушень — розпорядження про проведення трьох турів вакцинації живою вакциною ОПВ всіх дітей у віці від 0 до 10 років. Вчені Інституту інфекційних хвороб ім. Громашевського виступили категорично проти такого рішення. Згідно національного календаря щеплень, який є обов'язковим до виконання, дитина повинна отримувати перші два щеплення проти поліомієліту тільки інактивованою вакциною ІПВ. Лише після цього дозволяється використовувати живу вакцину ОПВ.

Ще не закінчився перший тур масової вакцинації, як стало відомо про смерть трьох дітей в Київській області. Пізніше з'явилася інформація і про смерть дівчинки на Вінниччині. Трагічні випадки сталися після того, як діти отримали щеплення вакциною ОПВ.

У 2008 році була схожа ситуація — тоді після щеплення проти кору і краснухи (в той же день) помер Антон, десятикласник однієї зі шкіл Краматорська. Це був старт масової вакцинації, яку проводили з ініціативи ЮНІСЕФ, що надала величезну партію вакцини як гуманітарну допомогу. Уряд відреагував негайно: масову вакцинацію відразу ж припинили. Численні комісії, які вивчали той випадок, так і не дали чіткої відповіді на питання, що послужило причиною смерті здорового, спортивного юнака. Але кампанію згорнули, а подаровану вакцину довелося утилізувати за рахунок бюджетних коштів.

Що зробили уряд і Міністерство охорони здоров'я в 2015 році? Кабмін не помітив трагедії. А МОЗ негайно оголосило, що не бачить зв'язку між смертю дітей та вакцинацією. Притому що не було жодних результатів досліджень і експертиз, які б підтвердили цю версію.

Як було зазначено на засіданні Комітету охорони здоров'я парламенту, за останні 25 років в Україні жодного разу не було виявлено причинно-наслідкового зв'язку між щепленням і смертю дитини. І ніхто ніколи за це не поніс відповідальності. Хоча чергове формулювання про те, що «зв'язку не виявлено», зовсім не означає, що його дійсно шукали.

Для обговорення проблем, що виникли під час масової вакцинації проти поліомієліту, на засідання комітету були запрошені не лише чиновники МОЗ, а й начальник Управління охорони здоров'я Білоцерківської міськради Анатолій Рогов. Він озвучив свою версію того, як і чому помер трирічний малюк:

«Дитина від першої вагітності, народилася доношеною, вага — 3,400. До трьох років малюк ні на що не хворів, отримав всі належні щеплення. У серпні, перед тим як йти в дитсадок, пройшов комплексний медогляд. Діагноз — здоровий. Відомо, що у вересні й жовтні хлопчик переніс ГРВІ. Але 6 листопада, коли в дитсадку проводили вакцинацію, він був здоровий. Решта дітей, яким були зроблені щеплення, не мали реакцій та ні на що не скаржилися. У діагнозі, підписаному патологоанатом, вказана причина смерті — гостра респіраторна вірусна інфекція, кардіоміопатія. При вірусологічному дослідженні були виявлені аденовіруси у бронхах і легенях».

Депутати багато разів ставили питання, якої серії вакцину використовували в Київській області та, зокрема, в Білій Церкві. Можливо, туди завезли ту серію, що була повторно заморожена? Чиновники ухилилися від відповіді.

Так і не вдалося з'ясувати, чому не зупинили кампанію зі щеплення навіть після того, як стало відомо про чотири летальні випадки.

Депутатам не надали документів — ані актів судмедекспертизи, ані результатів лабораторних досліджень, які б підтвердили причину смерті, зазначену в медкартці. Наскільки взагалі можна довіряти тим записам — має розібратися слідство. За фактом смерті дитини відкрито кримінальне провадження.

Те, що в медичну картку вписують заднім числом все, що має довести правильність дій медиків, ні для кого не секрет. Малюк був госпіталізований до лікарні по швидкій допомозі, кілька днів перебував на лікуванні, а коли стан покращився, його виписали. До ранку, на жаль, він не дожив.

У медичній картці, де було відмічено щеплення, записано, що скарг і нарікань у малюка немає. Стоять три дати, і проти кожної — підпис медпрацівника. Остання дата — рівно через місяць після щеплення. Скарг точно не було, бо дитини вже не було в живих. Медики виправдовуються: спостереження за поствакцинальними реакціями треба вести протягом 30 днів, ось і доводиться записувати наперед — щоб не забути.

На підставі таких «спостережень» за реакцією дитячого організму на щеплення і пишуться звіти про те, що вакцинація пройшла успішно, жодних ускладнень і скарг не було.

Незважаючи на трагічні випадки, що збіглися у часі з масовою вакцинацією, МОЗ не відступило від своїх планів: 25 січня оголосило про проведення третього туру. Чим остаточно зруйнувало довіру до вакцинації і з боку батьків, і в медичних колах. Важко знайти установу чи громадську організацію, яка б зробила це «краще», ніж МОЗ.

Час було вибрано надзвичайно «вдало». Наступного дня було оголошено про епідемію грипу — епідпоріг із захворюваності на грип та ГРВІ був перевищений в 20 областях.

Перший летальний випадок від грипу зафіксували ще у грудні. А в січні по медичну допомогу щодня зверталися десятки тисяч хворих, кількість жертв ГРВІ та грипу різко збільшилася. 12 тисяч шкіл по всій країні були закриті на карантин. Із 3,5 млн осіб, що перехворіли на грип та ГРВІ, понад 60% — діти.

Ніхто — ані досвідчений лікар, ані навіть найбільш турботлива мама не може за таких обставин точно сказати, здорова сьогодні дитина або вже до ночі підвищиться температура. (У день щеплення малюк з Білої Церкви, як записано в медкартці, був здоровий.) Як повідомили в Інституті ім. Громашевського, під час спалахів, а тим більше епідемії грипу та ГРВІ, скасовуються навіть рутинні щеплення. Тим більше — масові. Цю інформацію підтвердили і фахівці санепідслужби, підкресливши, що вплив двох вірусів — грипу та поліомієліту — може призвести до непередбачуваних наслідків для дитячого організму.

Але керівництво Міністерства охорони здоров'я не бачить приводу для скасування масової вакцинації. Навіть в умовах епідемії. Діти, які повернулися на заняття після карантину, приносять додому листочки з графіком проведення щеплень. Столичні лікарі нарікають на тиск керівництва, яке вимагає виконання плану, припиняючи будь-які нагадування про епідемію грипу. Багато медиків задаються питанням: хто буде стрілочником, якщо, не дай Боже, щось трапиться?..

Відкрите у грудні кримінальне провадження, вочевидь, стало уроком для керівників МОЗ. Відповідальність за проведення третього туру переклали на чиновників на місцях — їм надали право вирішувати, коли і як проводити вакцинацію.

Головне, аби було охоплено щонайменше 95%.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter