Новини
Ракурс

Хворіти на грип неприємно, однак з наукової точки зору це позитивний момент

20 лют 2016, 18:53

«Грип та ГРВІ людський організм сприймає як тренінг, — вважає професор, імунолог Георгій Драннік. — Якщо дитина або доросла людина інфікувалася вірусом — її імунна система мобілізується, щоб розпізнати агресора й дати йому відсіч».


.

Хворіти, звісно, неприємно, однак з наукової точки зору це позитивний момент, адже таким чином імунна система підготується до зустрічей з іншими, значно небезпечнішими хворобами. Якщо ж дитина дуже важко переносить сезонний грип чи ГРВІ, щоразу має ускладнення, це сигнал для батьків — слід серйозно подбати про оздоровлення та профілактику.

Епідемія грипу та ГРВІ, яку переживають великі й малі міста України, теж свого роду тренінг для системи охорони здоров’я.

Пандемія каліфорнійського грипу А (Н1N1), який у 2009 році викликав високий рівень захворюваності та велику кількість летальних випадків, була справжнім випробуванням для нашої медицини. Багато ускладнень і смертей сталося через те, що на початку епідемії ще не знали, як і за допомогою чого рятувати хворих від агресивного вірусу.

Минулої осені цей штам повернувся до Європи, але вже як звичайний сезонний грип. Служби епіднагляду попереджали про ріст захворюваності і водночас заспокоювали: населення вже зустрічалося з цим вірусом, тож значна частина людей має імунітет. Кияни сподівалися, що столична система охорони здоров’я, озброєна досвідом 2009 року, спрацює чітко та професійно.

Однак статистика показує протилежне.

За даними санепідслужби Києва, з початку епідсезону від грипу та ускладнень (пневмонії) померло 57 осіб. Зокрема, за шостий тиждень — семеро хворих, за три дні поточного тижня — п’ятеро.

Як повідомив головний санітарний лікар Києва Олег Рубан, «лише за останній місяць у столиці було зареєстровано 37 летальних випадків, що були підтверджені лабораторно. Це дуже високий показник. Особливо враховуючи те, що упродовж пандемії 2009–2010 років було зареєстровано 54 випадки смерті. Хоча рівень захворюваності знижується, про закінчення епідсезону говорити зарано. Лише за три дні поточного тижня захворіло майже 9,5 тис. осіб. У дорослих, порівняно з попереднім тижнем, рівень захворюваності пішов на зниження, а в дітей навпаки — підвищився на 11%. Серед усіх недужих понад 22% — школярі».

Епідеміологи звертають увагу на особливість цьогорічного грипу: у реєстрі летальних випадків понад 40% — чоловіки працездатного віку (18–55 років), які не мали проблем зі здоров’ям. Серед дітей було зафіксовано п’ять летальних випадків, два з яких — у Києві. Діти легше переносять грип, ніж дорослі, але серед них набагато більше випадків пневмонії та інших ускладнень.

З телеекранів чиновники від медицини нарікають на те, що хворі займаються самолікуванням, пізно звертаються до лікарів. Одначе з дітьми ситуація інша. Батьки відразу викликають швидку допомогу або дільничного лікаря, як тільки у малюка підвищується температура. І більшість з них ретельно виконує всі рекомендації доктора. Чому ж так багато тяжких ускладнень?

«Бригади екстреної допомоги вже другий місяць працюють у надзвичайному режимі, — пояснює Максим Іонов, лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, голова Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я. — Лише у січні надійшло на 11,5 тис. більше викликів, ніж за аналогічний період минулого року.

Найчастіше викликають до дітей. У них високу температуру може спровокувати не лише грип, але й ангіна, ГРВІ, ларингіт, пневмонія чи якесь інше захворювання. Поставити точний діагноз без лабораторних досліджень неможливо. Оскільки є професійна настороженість відносно грипу А, медики у багатьох випадках приймають рішення про госпіталізацію хворого малюка. Але не в кожній лікарні є вільні місця, іноді бригаду про це попереджають.

Якщо попередній діагноз все ж таки грип — дитину веземо до лікарні, місце для неї знайдеться. А що робити в інших випадках, коли госпіталізація не обов’язкова, але в дитини температура піднімається вище 39 градусів? Тут могла б зарадити невідкладна дитяча допомога. Якби вона була на належному рівні.

Батьки малюків, які мешкають у Дарницькому районі, зокрема, на Осокорках і Позняках, давно вже скаржаться на те, що в дитячих поліклініках немає повноцінної невідкладної допомоги. У нічний час ситуація взагалі катастрофічна — майже 60 тис. дітей можуть розраховувати на допомогу лише одного-двох лікарів швидкої, які там чергують.

Через те, що в Центрі дефіцит кадрів (не вистачає близько 150 лікарів), швидку доводиться чекати довше, ніж передбачено законом. Навіть досвідчений лікар не відразу може поставити діагноз хворій дитині, що вже казати, коли на виклик приїжджає фельдшерська бригада. Зважаючи на те, що педіатричну службу під час реформування майже зруйнували, все ж таки на виклики повинні направляти лікарські бригади. Тоді й буде менше тяжких ускладнень».

За статистикою, у Києві перехворіло на грип близько 13% мешканців, є регіони, де кількість хворих була набагато більшою. Однак за кількістю летальних випадків столиця лідирує разом із Одеською областю. Одещину підвели сільські райони, де медицина шкандибає на обидві ноги. А мегаполіс? У якому працює величезна кількість кваліфікованих медиків, функціонують лікарні усіх рівнів — від первинного до 3+, тобто найвищого?

Серед причин, спільних для всієї України, — бідність населення. За словами столичних лікарів, багато людей хоч і звертаються по допомогу, проте не можуть купити необхідні ліки, тому вимушені користуватися народними засобами. Навіть якщо грип спричиняє пневмонію, не кожен поспішає до лікарні, знову ж таки через брак коштів. День лікування в реанімації, кажуть, обходиться щонайменше у 5 тис. грн.

Лікарі-інфекціоністи стверджують, що врятуватися від грипу та запобігти ускладненням допомагають противірусні препарати, зокрема, добре всім відомий таміфлю. Якщо його вчасно приймати — пневмонії не буде.

На початку лютого департамент охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (КМДА) обговорював з профільним комітетом Київради хід боротьби з епідемією грипу. За весь час багатомільйонне місто отримало від Міністерства охорони здоров’я лише 550 упаковок таміфлю. Ще 190 упаковок придбали за кошти місцевого бюджету та спецфонду.

Але до 3 лютого запаси зменшилися до 123 упаковок. Згідно оперативних даних, на той час у лікарнях перебувало 750 пацієнтів з ГРВІ та 320 хворих на грип, із яких у реанімації — понад 30. Того ж дня було зареєстровано 5,7 тис. нових хворих із симптомами грипу та ГРВІ.

Упаковка таміфлю — це лише 10 капсул. Хворий повинен їх приймати по дві штуки протягом п’яти днів. Як ділити той запас?

Департамент постійно наголошує, що в місті вистачає лікарняних ліжок, щоб госпіталізувати усіх, хто цього потребує. Інформацію про випадки, коли швидка довго кружляє вулицями, щоб знайти лікарню, яка прийме хворого, чиновники спростовують, називаючи плітками.

Однак на засіданні стало відомо, що департамент звертався до клінік Академії медичних наук, щоб ті за можливості допомогли з госпіталізацією хворих на ГРВІ та грип. Причина очевидна — у столиці не вистачає ні ліжок, ні медперсоналу, щоб надавати медичну допомогу такій великій кількості хворих.

Із достовірних джерел відомо, що керівники відомчих клінік чемно, але твердо відмовилися це робити. Чому? Щоб не ризикувати здоров’ям пацієнтів з іншими патологіями, які перебувають на лікуванні, — адже грип легко передається (особливо у закритих приміщеннях). Таких хворих необхідно госпіталізувати в інфекційні відділення, де є система боксів, своя реанімація, де дотримуються спеціальних санітарно-епідеміологічних правил.

Це дуже роздратувало столичне начальство, яке не хотіло нічого чути про особливі правила госпіталізації пацієнтів з інфекційними захворюваннями.

Лікарі швидкої поділилися секретом, що треба робити, коли хворого з грипом не беруть через брак місць. Можна дописати: загострення бронхіту або підозра на пневмонію. Пацієнтів тоді госпіталізують, правда, не в інфекційні, а у терапевтичні або інші відділення, де знайдеться вільне ліжко.

На форумах кияни часто скаржаться на неймовірну як для столиці бідність — амбулаторій, стаціонарів, медичних лабораторій. Потік хворих великий. Але хіба це означає, що термометр можна носити з палати в палату без дезінфекції?..

Епідемія вже йде на спад, а Київрада лише тепер надала департаменту доручення скласти кошторис для закупівлі медпрепаратів та всього, що необхідно для лікування грипу та ГРВІ. Також обіцяють розглянути питання «щодо виплати додаткової заробітної платні чи грошових премій тим лікарям, які працюють під час спалаху епідемії понаднормово».

Якщо порівнювати епідемію 2009 року і нинішню, неважко помітити сліди руйнування і провали на всіх рівнях системи охорони здоров’я. Тоді з пандемією у Києві впоралися набагато професійніше, ніж нині із сезонним грипом.

Проте в КМДА бачать все інакше. Один із заступників міського голови заявив у ЗМІ, що у Києві епідемії грипу не було! Бо цього не допустив мер, який, по-перше, оголосив карантин у школах; а по-друге, заборонив аптекам підвищувати ціни на ліки від грипу та ГРВІ.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter