Новини
Ракурс
Конкурс на посаду суддів

Циганочка з виходом: Ємець перевірить конкурс до Верховного суду зсередини

Чудову і безпрограшну акцію придумав народний депутат Леонід Ємець (фракція «Народний фронт»). От ніхто інший з майже півтори тисячі претендентів на посаду судді Верховного суду не додумався —один він. Раптом, в останній момент відправився на конкурс, нібито зовсім не заради якоїсь там вищої суддівської посади, гарантованої на найближчі десятки років, а виключно щоб перевірити зсередини —а чи все там справедливо буде відбуватися.


.

Воно й  правильно: з нашим менталітетом тут практично за кожним слід пильнувати. А крім того ще бажано залучити якихось іноземних спостерігачів, які тут недавно і ще не зіпсувалися від наших реалій.

«Взяти участь в конкурсі мені запропонували люди, до яких раніше ми зверталися самі з пропозицією взяти участь у конкурсі. Мені сказали: «Ви ж теж юрист, у вас є стаж для цього». Ця пропозиція була справедливою, тому я тут », — виклав як є Ємець журналісту «Судово-юридичної газети». Ну, справедливо , тут сказати, звісно, нічого.

«Тепер я інформуватиму громадськість, як буде проводитися кожен етап конкурсу, як буде проходити тестування, хто з претендентів буде проходити етапи конкурсу нечесно», — додав він. Є інша пропозиція: а давайте кожен з майже півтори тисячі кандидатів на 120 суддівських крісел стане інформувати громадськість про те, хто з конкурентів «буде проходити етапи конкурсу нечесно». Так воно чесніше, мабуть, в підсумку вийде. І різноманітніше. Та і в такому випадку ніхто не зможе дорікнути Ємцеві, що він намагається чинити тиск на Вищу кваліфкомісію суддів.

Що ще цікаво в цьому контексті. Сам факт, понад сподівання, «провалу»  Леоніда Ємця буде зараховуватися як самодостатнє підтвердження несправедливості чи він швидше засумнівається у власній профпридатності, аніж висуне комусь необгрунтоване звинувачення? Ну от, припустімо, провалить якийсь тест чи співбесіду, і що, скаже, поклавши руку на серце: так, от не тягну, сам переконався?

Ну, будемо сподіватися, що одному з батьків люстрації і судової реформи почуття справедливості не зрадить. Хоча от цікаво, чи написав цей кандидат в мотиваційному листі про бажання перевірити Комісію на предмет дотримання чесних процедур чи все-таки розповів про прагнення вершити справедливе правосуддя?

Ще Леонід Ємець повідомив, що разом з ним на конкурс вирушили інкогніто його спільники, прізвищ який ніхто не знає. Цікаво, а чому тоді саме він заявив, що іде з перевіркою: для чистоти експерименту чи все-таки хоче особливого ставлення до себе?

«Якщо я буду бачити, що моя роль у Верховному суді необхідна, то буду радитися зі своїми виборцями, який варіант мені вибрати», — заявив Ємець, висловлюючи готовність за волею народу відмовитися від суддівської винагороди приблизно в 200 000 грн, яке на порядок більша за його нинішню депутатську зарплату. «Просимо! Просимо! » — скоріше за все, дадуть відповідь схвильовані виборці. Якщо ж ні, то в разі успіху на конкурсі Леонідові Ємцю, переконавшись, що «там все чесно», їхня думка, певне, буде вже байдужа,  тому що потреби ходити на вибори у нього більше не буде.

А поки що ось ця циганочка з виходом якось занадто театрально виглядає і швидше скидається на політичний проект, безпрограшний в будь-якому випадку.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter