Новини
Ракурс

Містер викривач, або Чого варті плівки Онищенка

9 гру 2016, 12:58

Мустафа Найєм, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка»:


.

— Думаю, для багатьох народних депутатів ці плівки стануть проблемою. Сподіваюся, що ми побачимо від пана Онищенка не лише намагання торгуватись із Петром Порошенком. Зараз я бачу лише запрошення до торгів: мовляв, я щось маю, а от конкретні прізвища називати не буду. Тому я би хотів почути конкретні прізвища народних депутатів, які справді брали гроші. Йшлося про 70 депутатів, і вони мають бути відсторонені від роботи. Вони не можуть брати участь у засіданнях Верховної Ради. Проте я не знаю, яким чином це зробити.

З огляду на роботу Генеральної прокуратури, яка так чи інакше пов’язана з президентом, я маю великі сумніви, що цей правоохоронний орган дуже швидко підготує подання про зняття недоторканності із згаданих народних депутатів. Це означає, що регламентний комітет може ще дуже довго працювати в цьому напрямку. Тож ці 70 все ще депутатів, які брали гроші конкретно у пана Онищенка за наказами тих чи інших службовців, зможуть голосувати по бюджету та інших законах. Мені це здається неприпустимим.

Тому думаю, що законодавча ініціатива щодо зняття недоторканності за спрощеною або іншою процедурою, запропонована головою парламенту Андрієм Парубієм, має перспективу. Щоправда, це можливо лише в разі, якщо ми зараз не побачимо кругової поруки. Тобто якщо лідери фракцій БПП, Юлії Тимошенко, Радикальної партії, «Самопомочі», «Народного фронту» не домовляться. Ми ж знаємо, що депутати, про яких згадував Онищенко, входять до всіх цих фракцій, тому їхні голови можуть бути незацікавлені у створенні тієї ж тимчасової слідчої комісії. На моє переконання, має бути створена тимчасова слідча комісія, оскільки заяви пана Онищенка треба розслідувати, аби отримати відповіді.

Друге питання стосується все ж закону про тимчасову слідчу комісію (ТСК). За великим рахунком, у нас немає цього закону. Більш того, немає закону, який би дозволяв починати процедуру імпічменту. Мені здається, що в ситуації, яка зараз склалася, ці закони необхідні, але не для того, щоб їх якимось чином використовувати і кимось маніпулювати. Це скоріш прогалини в нашому правовому полі. Зараз, створюючи тимчасову слідчу комісію, ми фактично отримаємо групу депутатів, які щось кажуть у повітря. Я б хотів мати конкретні розслідування й відповіді на питання.

Максим Бурбак, голова депутатської фракції політичної партії «Народний фронт»:

— «Народний фронт» вимагає від Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури розслідувати заяви Олександра Онищенка та назвати замовника цькування Арсенія Яценюка. Ми вже два з половиною роки заявляємо про системну дискредитаційну кампанію проти нашого лідера Яценюка і уряду, який він очолював.

Тепер газета The Independent опублікувала заяви Онищенка, де він розповів, що високопоставлений державний чиновник просив його організувати і профінансувати наклепницьку кампанію проти екс-прем’єра Яценюка.

Йдеться про державний злочин, коли мафія реалізує свої інтереси на найвищих щаблях влади. Онищенко на замовлення організував цькування Яценюка через те, що прем’єр-міністр заважав корупційним злочинам. Щомісячний бюджет на кампанію проти Яценюка складав 3 млн дол. Загалом він витратив 30 млн дол., організовуючи протести й оплачуючи публікації у ЗМІ, внаслідок чого рейтинг колишнього прем’єр-міністра впав.

Олег Ляшко, голова депутатської фракції Радикальної партії:

— За моєю інформацією, Олександр Онищенко був посередником між Порошенком і Тимошенко. Всі троє — одна корупційна мафія, яка дерибанила гроші та продавала посади. Онищенко і мені пропонував гроші, але я послав його куди подалі. Корупція Порошенка-Тимошенко-Онищенка має бути розслідувана. Газовий олігарх фактично зробив явку з повинною і зізнався, що за дорученням президента Порошенка платив за потрібні голосування 70 народним депутатам до 100 тис. дол.

Стосовно підкупу народних депутатів Онищенком, то це робилося за командою Порошенка. З моєї фракції двох «тушок» купили — Сергія Мельничука та Артема Вітка. Скільки разів я звертався до Порошенка, щоб вони виконали вимоги закону і позбавили їх мандатів. Не позбавляють. Бо вони за цих «тушок» гроші заплатили. І виконував ці доручення Онищенко. Це була їхня змова. Вони привели в цей парламент корупцію.

Щоб далі займатися корупцією і грабувати надра, Онищенко купив за 5 млн дол. посаду міністра екології у Юлії Тимошенко, на яку призначив свого юриста Ігоря Шевченка. Ми єдині, хто воював проти цього призначення. В результаті домоглись його звільнення. Коли Онищенко разом із Порошенком хотіли призначити на голову Державної служби геології та надр України помічника Онищенка, ми єдині, хто про це публічно заявляв з парламентської трибуни і заблокував це призначення.

Політична корупція має бути розслідувана, встановлені її замовники. Сьогодні вони розповідають, що заяви Онищенка призведуть до політичної дестабілізації. Ні! До цього призводить корупція, зловживання, тарифний геноцид, який проводить нинішня влада. А заяви Онищенка — наслідок того, що йому давали можливість грабувати країну і він ділився грошима та виконував команди президента, носив гроші в парламент. Коли він перестав ділитись, чи я не знаю, що там трапилось, то став великим корупціонером. Питається — а до цього грабував надра і не був корупціонером? НАБУ довело — Онищенко на надрах вкрав 3 млрд грн. І крав він їх у 2014–2016 роках. Таким чином він крав і за Януковича, і за нинішньої влади. Чому він міг це робити? А тому, що ділився з представниками нинішньої влади, яка давала йому можливість це робити. Так от він частину своїх доходів ділив із продажними політиками, які приходять і прикидаються білими та пухнастими, а брали чемодани грошей від Онищенка й голосували за корупційні рішення. Всі заяви, зроблені Олександром Онищенком, має розслідувати НАБУ.

Юлія Тимошенко, голова депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»:

— «Батьківщина» голосуватиме за створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування заяв та записів народного депутата Олександра Онищенка, що компрометують президента Петра Порошенка, адже це скандал світового масштабу. Із запису стає очевидним, що головним корупціонером країни є президент, який через підставних осіб підкуповував депутатів, фракції і який насправді навіть оголошував боротьбу і проплачував піар-кампанію проти колишнього прем’єр-міністра.

Заради чесного та об’єктивного розслідування слідча комісія парламенту має складатись з нових і нейтральних депутатів у парламенті, які представляють демократичну опозицію, щоб мати можливість чесно розслідувати цю справу.

Водночас сумніваюсь, що подібна ТСК буде створена, оскільки голова ВРУ Андрій Парубій не поставить питання щодо її створення на голосування, адже він входить у владну більшість, яка де-факто покриває корупцію. Хочу нагадати, що саме через бездіяльність спікера у Верховній Раді не створені ТСК щодо зловживань та корупції глави НБУ Валерії Гонтаревої, а також щодо законності встановлених тарифів.

В мене виникає питання: навіщо пан Парубій стояв на майданах, якщо він зараз приєднався до корупційної більшості та покриває корупцію? Думаю, суспільству вже варто поставити запитання президенту, голові парламенту, прем’єр-міністру — доки триватиме таке приниження України?

Вадим Рабінович, член депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок»:

— Не треба з плівок Олександра Онищенка робити новину. У моєму розумінні, він нічого не змінив. Загалом складається таке враження, начебто раніше я не знав, що у нас тут все купується. Всі роблять великі очі, мовляв, що ж відбувається. Та нічого не відбувається: як крали, так і крадуть. Всі про це прекрасно знають. Немає жодної людини в парламенті, яка б не знала, що подібне відбувається. Тому це чергова брехня.

Питається — навіщо мені потрібен Онищенко? Адже я хочу обговорити бюджет, тарифи тощо. Ось вони розповідають про необхідність підняття заробітної плати суддям — а лікарям що, не треба? А ти дивишся на цього представника Феміди, а в нього морда як не лусне. В цьому божевіллі ми живемо.

Тут у Верховній Раді сидить чоловік 300 таких Онищенків. Я завжди казав, що кількість депутатів не має перевищувати 150 осіб.

Маю визнати, що цифри, які зараз називають, для мене нові. Кажуть, що на те, аби Арсеній Яценюк пішов з посади прем’єр-міністра, витратили 30 млн. Повірте, вони такі скупі, що 30 млн дол. за нього б не дали. Три може й роздали, а 27 списали.

Насправді ми вже сміємось над тим, що є раковою пухлиною суспільства. Українці знають — вони всі крадуть. Так не можна жити. Це все одно, що ти приходиш до лікаря, завчасно знаючи, що він не вміє лікувати. В цій ситуації відбувається те саме.

А от до мене з пропозиціями грошової винагороди за чиєсь призначення чи зняття бояться підходити.

На погоджувальній раді йшлося про створення ТСК з розслідування корупції. На моє переконання, ТСК — єдина можливість впливати на владу. Насправді не створено жодної нормальної тимчасової слідчої комісії. Тому ніяка комісія не буде створена й зараз. А якщо її і створять, це означатиме, що вони знову все поділили. Створювати ТСК слід не з представників влади. Інакше це нагадує ситуацію, коли стоять три ведмеді і з’ясовують, хто вкрав мед, а четвертий дивиться на них чесними очима, бо у всіх морди в меді. Тому слідча комісія з тих, хто нас обікрав, нам не потрібна.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter