Новини
Ракурс

Конкурс прокурорів більше повернув колишніх, ніж призначив нових керівників

6 лют 2017, 20:01

За результатами конкурсу на зайняття адміністративних посад в місцевих прокуратурах на рішення Харківської конкурсної комісії було подано п'ять скарг, усі вони були задоволені. Чотирьох із п'яти скаржників було призначено.


.

В результаті на посаду першого заступника керівника Шосткинської місцевої прокуратури було призначено П. Мойсеєнка, посаду першого заступника керівника Харківської місцевої прокуратури №1 обійняв С. Гальченко, а посаду першого заступника керівника Чугуївської місцевої прокуратури — І. Єна. Після призначення до мене звернулися місцеві жителі цього регіону, які повідомили, що він із прокурорської сім'ї, і, скоріш за все, був призначений завдяки цьому. Такі подробиці мені невідомі, проте можу стверджувати, що рекомендовані комісією кандидати, на мою думку, були значно більш гідними.

На посаду керівника Харківської місцевої прокуратури №2 комісія рекомендувала лише одного кандидата — так званого зовнішнього, тобто який ніколи не працював в органах прокуратури. Комісія не рекомендувала на цю посаду О. Фільчакова. Я за це рішення не голосувала, заявивши про свій самовідвід, оскільки ще за результатами минулого конкурсу заявляла в пресі про одіозність цього кандидата і не хотіла, щоб моя можлива упередженість впливала на рішення комісії. Але представники громадськості від ГПУ проголосували проти рекомендації цього кандидата.

Генеральний прокурор після задоволеної скарги все ж надав перевагу зовнішньому кандидату. Єдиний, кого не було призначено за результатами задоволеної скарги, — пан Кулижкін, який претендував на посаду керівника Харківської місцевої прокуратури №3. На цю посаду було призначено колишнього керівника Орджонікідзевської районної прокуратури Харкова Р. Скуратовича.

Генеральний прокурор урочисто заявив, що 75% посад рядових прокурорів обійняли зовнішні кандидати, з явним натяком на те, що це якийсь «результат». Хоча в минулі роки цей результат був очевидно вищим, протягом багатьох років на ці посади брали тих, хто щойно закінчив виш. Цікаво якраз, звідки взяли 25% не зовнішніх кандидатів. Скоріш за все, це ті, кого було звільнено минулого року через те, що вони не набрали мінімального прохідного балу. Про призначення на керівні посади Юрій Віталійович промовчав, оскільки похвалитися там нічим. За моїми особистими спостереженнями, цей конкурс більше повернув колишніх, ніж призначив нових керівників, навіть із рядових співробітників прокуратури.

Від себе можу додати тільки особисте прохання до керівників ГПУ: роздайте комісіям до початку співбесід, будь ласка, списки потенційних скаржників, щоби члени комісій розуміли, які посади не варті зайвих дискусій, тому що туди однаково буде призначено осіб, які є потрібними керівникам із різних причин.

 

Тетяна ЗЕЛЬКІНА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter