Новини
Ракурс
Дмитро Фірташ, фото AP/ТАСС

Арешт Фірташа: сядуть усі?

24 лют 2017, 12:24

Рішення віденського суду щодо арешту і можливої екстрадиції одіозного мільярдера Дмитра Фірташа з Австрії до США наробило багато галасу. На переконання більшості українських політологів, висунуті проти нього обвинувачення настільки серйозні, що він може погодитися на співпрацю з американським чи європейським слідством і поділитись важливою та небезпечною для багатьох українських можновладців інформацією.


.

Кореспондент «Ракурсу» поспілкувався з депутатами з різних фракцій, щоби з’ясувати, які наслідки може мати для українського політикуму арешт та можлива екстрадиція Дмитра Фірташа до США.

Віктор Чумак, позафракційний депутат:

Віктор Чумак— Поза сумнівом, Дмитро Фірташ — це людина, яка починаючи з 2000-х років була ключовим учасником багатьох корупційних і фінансових схем, в яких зав’язана величезна кількість українських політиків та бізнесменів. Зокрема, Рінат Ахметов, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та інші. Тому для них він дуже небезпечний. Передовсім як джерело інформації.

Тепер постає питання: що цікавитиме Федеральне бюро розслідувань у разі його екстрадиції? Чи буде це винятково інформація в рамках справи про підкуп індусів та іспанців, чи цим не обмежаться? Думаю, що йтиметься про набагато ширше коло запитань. Без сумніву, їх цікавитимуть відносини з Російською Федерацією, діяльність «РосУкрЕнерго» тощо.

Тож очевидно, що арешт Дмитра Фірташа вплине на політичну карту України. Але побачимо ми ці впливи чи ні — поки невідомо. Пан Фірташ — величезне джерело як інформації, так і фінансування.

Ця подія також впливатиме на подальшу діяльність «Опозиційного блоку». Адже в парламенті є так звана група Фірташа-Льовочкіна-Бойка. Зрозуміло, що передача Фірташем інформації американській правоохоронній системі впливатиме й на політичну поведінку цих осіб.

Проте цей арешт — хороша новина для України. Адже це один із механізмів очищення влади. Так, один олігарх втратив свій системний банк і таким чином позбувся впливу, другий поїде і займе місце в одній із в’язниць США. Щоправда, ще є олігарх, від якого залежить енергетична незалежність всієї країни, а його підтримує інший, який є президентом. Сьогодні це величезна проблема. Оскільки президент-олігарх передовсім є гарантом олігархічного консенсусу, що існує в Україні.

Але те, що сталося у Відні, — один зі шляхів, які ведуть до деолігархізації. Думаю, що президентські вибори стануть ще одним кроком на цьому нелегкому шляху, і нарешті ми позбавимось олігарха як президента. І вже тоді зможемо почати будувати успішну країну.

Дмитро Тимчук, член депутатської фракції політичної партії «Народний фронт»:

Дмитро Тимчук— Це не перший прецедент, коли різні близькі до політики люди в якийсь момент починають вихвалятись наявністю компромату. Згадаймо пана Онищенка. Щоправда, цей компромат зводиться до низки обіцянок на камери. Зазвичай у таких заявах доказів та фактів дуже мало.

Але Фірташ потужно задіяний в українських політичних процесах. Думаю, що вибуття його, скажімо так, із «обойми» здатне доволі суттєво вплинути на переформатування політичного поля в Україні. Як це відбудеться, з якими скандалами та наскільки болісно для нашого політичного бомонду — залишається лише здогадуватися.

Водночас цей бізнесмен гідний отримати нагороду від України за деякі свої вчинки. Не дивуйтесь, а краще почитайте кримську пресу, в якій від середини минулого року дуже потужно критикують як самого Дмитра Фірташа, так і його підприємство — «Кримський титан». Чому? Відповідь дуже проста: через його діяльність півострів позбудеться запасів прісної води приблизно за 10 років. А все тому, що «Кримський титан» викачує прісну воду в тих обсягах, в яких цього робити не можна, оскільки запаси не відновлюються. Ось так і виходить, що Дмитро Фірташ — це наш диверсант, який працює на окупованій території.

Олег Березюк, голова депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»:

Олег Березюк— Покарання завжди дисциплінує. Сподіваюсь, що олігархи та їхні васали замисляться, їхати за кордон чи ні. Адже багато хто з них напряму пов’язаний із цією справою, тому можуть бути заарештовані в будь-якому аеропорті світу. Це знак для тих, хто думає, що порушення закону є всюди безкарним. Насправді є у світі інституції, які слідкують за дотриманням законодавства. Тому це знак для олігархів, які безкарно руйнують нашу державу протягом останніх 15 років. Правосуддя в якійсь частині світу їх знайде.

Іван Вінник, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка»:

Іван Вінник— Дмитро Фірташ впливає на український політикум лише через канал «Інтер», який він контролює. Думаю, що в ході слідства йому доведеться йти на угоду зі слідством США, і ми ще почуємо багато гучних прізвищ. Адже проти нього висуваються звинувачення в корупції, а це тяжкий злочин, за який передбачається конфіскація майна. Гадаю, після екстрадиції в США тамтешні правоохоронні органи отримають інформацію від Дмитра Фірташа, оскільки він багато чого знає про злочинний режим Януковича. А українські слідчі на підставі договорів про співпрацю теж зможуть поїхати до США та провести допити. Так вони отримають докази в кримінальному провадженні у справі Януковича і його оточення.

Юрій Дерев’янко, позафракційний депутат:

Юрій Дерев’янко— Вважаю, що арешт Дмитра Фірташа є ще одним підтвердженням наявності сильної європейської системи правосуддя з хорошим імунітетом проти корупції та олігархату. Загалом це позитивний сигнал для України й поганий для наших корупціонерів та олігархів. Вони мають розуміти: втекти з України за кордон і там заховатись не вийде. Тому сподіваюся, що якщо відбудеться екстрадиція до США, там судовий процес буде відкритим, публічним і неупередженим.

Після екстрадиції Фірташа до США Україна також зможе висловити свої претензії та розкрити схеми, до яких міг бути причетний Фірташ і його оточення.

Вадим Денисенко, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка»:

Вадим Денисенко— В короткостроковій перспективі жодних наслідків для українського політикуму очікувати не варто. Якщо говорити про середньострокову перспективу, то тут все залежить від поділу телеканалу «Інтер».

Подивимося, як розвиватиметься ситуація з його екстрадицією до США та якими будуть судові рішення. Загалом це питання не одного місяця, все затягнеться на рік чи й більше.

Сергій Лещенко, позафракційний депутат:

Сергій Лещенко— Якщо Дмитра Фірташа екстрадують до Америки, йому буде обрано запобіжний захід — арешт, домашній арешт, грошова застава. Якщо Фірташ буде під вартою, то, як показує досвід справи Павла Лазаренка, для такого роду високопосадових корупціонерів це дуже складний період. Щоб вийти з-під арешту, вони готові піти на компроміс зі слідством: закласти подільників, відкупитись тощо. Тому якщо його заарештують, він швидко почне говорити, ні — співпраця зі слідством буде не такою активною.

Я б йому радив таке: оскільки явно не він був головним у цій корупційній вертикалі й у нього були політичні патрони, то їх варто закласти. Тоді вони сидітимуть у в’язниці, а сам Фірташ за програмою захисту свідків, як це було у справі Павла Лазаренка, коли його соратник Петро Кириченко обміняв свободу на покази проти шефа, міг би спокійно жити в Америці.

Поки зарано говорити про те, чи варто українським чиновникам починати боятись за себе. От коли Фірташ потрапить в руки американського правосуддя, тоді це вже буде зовсім інша реальність як для нього, так і для його бізнес-партнерів. Адже коли людина сидить в американській в’язниці і їй світить 45 років, вона набагато активніше обмінює інформацію на можливість вийти звідти.

Сергій Власенко, член депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»:

Сергій Власенко— Ще 21 лютого всі розповідали, що Дмитра Фірташа заарештували на підставі рішення апеляційного суду. Як з’ясувалось, це неправда. Його арештували за поданням ордеру Іспанією. Тому треба з’ясувати, що відбувається в цій справі. Нагадую: рішення Апеляційного суду Відня неостаточне. Наскільки я зрозумів із виступів, ще є можливість оскаржити рішення у Верховному суді, й лише потім остаточне рішення ухвалюватиме тамтешній міністр юстиції.

Тому наразі варто дочекатись остаточного рішення, прочитати його текст, розібратись, що відбувається з іспанською екстрадицією Фірташа, і після цього детально цю подію коментувати. Бо наразі всі почуті мною коментарі виглядають дещо по-дилетантські: в них надто багато припущень.

Ігор Мосійчук, член депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка:

Ігор Мосійчук— Після того як віденський суд дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа, якого на виході з суду арештували, у нас в Україні має з’явитись подання на пана Льовочкіна, який сидить тут у залі. Наступний крок — націоналізація телеканалу «Інтер».

Щодо того, чи здаватиме Фірташ своїх подільників у разі арешту, то я не думаю, що на це варто очікувати. А от розкол «Опозиційного блоку» з екстрадицією Фірташа не пов'язаний взагалі. Де-факто він уже відбувся.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter