Новини
Ракурс

Семен Глузман: Лише публічне поховання минулого допоможе уникнути його повторення

Минуле не розчиняється у брехні або безпам'ятстві. Минуле зловживань психіатрією в політичних цілях мусить бути поховане. Не таємно, із замовчуванням імен та деталей. Лише публічне поховання минулого може убезпечити нас від його повторення.


.

Європейський історик і журналіст, професор радянології Роберт ван Ворен, безпосередній учасник подій і свідок, пропонує нам, українцям, свою неймовірно щемливу й гірку книжку «Холодна війна в психіатрії». Запевняю вас, ця книга — не для лікарів. Її просто зобов'язані прочитати історики, юристи (особливо законодавці), журналісти, політологи. І, зрозуміло, професійні політики, безпосередньо залучені до розбудови нашого майбутнього. Майбутньої держави Україна, що переживає сьогодні з вини цих самих політиків не найкращі свої часи.

Книжка Роберта ван Ворена не є публіцистикою чи романом із зашифрованими персонажами. Це серйозне, точне і чесне дослідження епохи, де керівники держави під назвою СРСР творили зло. Зокрема і зло психіатричних вольностей щодо психічно здорових людей. Страшних і ганебних вольностей.

Я знав багатьох із тих, про кого пише Роберт ван Ворен. І жертв, і катів. До речі, не тільки радянських катів. Багато хто з тих, хто був тоді відомим західним психіатричним авторитетом, також були спільниками у скоєнні зла. І вони — кати.

Роберт ван Ворен і його книжка

Автор досліджує документи. Дивовижні документи з минулого, які ожили в сьогоденні. Документи німецької Штазі, американського ФБР, радянського КДБ та інші. Гадаю, ця книжка закриває тему зловживань психіатрією в політичних цілях у колишньому СРСР. Навряд чи хтось зможе написати краще, об'єктивніше, об'ємніше. Ця книжка залишиться затребуваною істориками впродовж століть. І ще одне, дуже важливе: ця книжка захистить нас сьогодні від спроб аморальних політиків повернутися до досвіду використання психіатрії для розправи з протестуючими співгромадянами.

Презентація книжки відбулася 12 травня в залі клубу Служби безпеки України. У ній взяли участь курсанти Академії СБУ, заступник голови СБУ Михайло Васильович Глуговський, журналісти, історики, юристи, лікарі, акредитовані в Україні іноземні дипломати. І — троє політичних в'язнів давньої пори Брежнєва. Як стверджують учасники зустрічі, в аудиторії було тепло й радісно. Чи не дивна характеристика для такої специфічної зустрічі? Але все було саме так.

Закінчив Роберт ван Ворен це спілкування безкоштовною роздачею 150 книжок. Усім не вистачило, в аудиторії було близько 200 людей. А поки він підписував книжки, я, спостерігаючи з боку, ще раз подумав про необхідність спокійного, не політизованого перегортання сторінок нашого непростого, часто гіркого минулого. Але як це зробити в країні, де можновладці заповнюють телевізійні екрани брехнею, інтригами й потоками ненависті?


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter