Новини
Ракурс

Підтяжка обличчя: нові віяння в класичній процедурі

16 чер 2017, 19:17

Токсини, філери, лазери — саме вони були головними фігурантами новин світу краси відтоді як ботокс став доступним для косметичного використання. Воно й не дивно: уколи, що розгладжують зморшки (ботокс, а тепер і ксеомін та диспорт — Xeomin і Dysport), а також філери гіалуронової кислоти, що відновлюють контур обличчя (такі, як рестилайн і ювідерм — Restylane і Juvéderm), здатні робити дива. А пам'ятаєте, як було оголошено про процедури для зміцнення шкіри, такі, як термаж і альтерапія (Thermage та Ultherapy)? Створіть контур підборіддя без жодного уколу!


.

Однак на тлі яскравих нехірургічних проривів ветеран у справі боротьби зі старінням продовжував тихенько розвиватися. За даними Американського товариства естетичної пластичної хірургії, у 2015 році кількість людей, які зробили підтяжку обличчя, зросла на 28% в порівнянні з 1997 роком (за п'ять років до народження ботоксу). Виходить, що всі ці уколи та лазери не змогли витіснити стару добру хірургічну підтяжку. Ба більше — вони витягли її з тіні. «Неінвазивні методи впливу зняли табу з пластичної хірургії, дозволивши людям зануритися в цей світ», — каже Марк Цимблер (Marc Zimbler), клінічний доцент лицьової пластичної хірургії в Медичному центрі NYU Langone в Нью-Йорку.

Що потрібно знати перед тим, як зробити підтяжку

Звичайно, популярність підтяжки збереглася зокрема й завдяки тому, що сама процедура протягом останніх років зазнала змін. «Двадцять років тому хірург, який робив найбільш «тугу» підтяжку обличчя, вважався найкращим, — розповідає Девід Розенберг (David Rosenberg), пластичний хірург з Нью-Йорка. — Сьогодні ситуація змінилася. Сучасні технології дозволяють лікарям домогтися набагато більш природного вигляду, мінімізувавши водночас рубці й період відновлення. Це підстьобує цікавість тих, кому за 40 і хто вже зрозумів, що неінвазивні процедури не дають бажаного ефекту — зокрема, вони не здатні істотно змінити шию і нижню частину обличчя».

Техніки на кшталт термажу та мезониток можуть підтягнути шкіру на міліметр або два, а філери приберуть обвисання шкіри завдяки її наповненню, але вони ніколи не замінять підтяжку обличчя, стверджує Пол Джаррод Франк (Paul Jarrod Frank), клінічний доцент дерматології в лікарні Маунт-Сінай у Нью-Йорку. «Я не збираюся нікого накачувати філерами, роблячи обличчя роздутим, як в іграшок Малюк-капуста (Cabbage Patch Kid), щоби шкіра стала більш натягнутою», — каже він.

Малюк-капуста (Cabbage Patch Kids) — популярна в США серія іграшок з 1978 року

А неінвазивні процедури для шиї, які можна вважати достатньо ефективними, щоб уникнути хірургічного втручання, просто не встигають за процедурами, орієнтованими на роботу з обличчям, зазначає Карін Гроссман (Karyn Grossman), дерматолог з офісами в Лос-Анджелесі та Нью-Йорку.

Але перейдімо до головного.

Що може і чого не може виправити ліфтинг обличчя

Головна мета підтяжки обличчя в тому, щоби позбавити пацієнта проблеми млявої, обвислої шкіри на нижній частині обличчя та шиї, а не в тому, щоб усунути абсолютно всі недоліки, пов'язані з процесом старіння. З віком і гормональними змінами, викликаними менопаузою, шкіра стає слабкішою, жир і м'язи, які її підтримували, руйнуються, що призводить до появи обвислих щік, подвійного підборіддя і в'ялості шиї. Але все це можна виправити — повністю або майже повністю — за допомогою підтяжки обличчя, стверджує Лоуренс Басс (Lawrence Bass), клінічний доцент пластичної хірургії в Манхеттенському госпіталі ока, вуха та горла. Разом з тим, за його словами, носогубні складки можуть зменшитися після операції, але не зникнуть. Якщо поставити собі за мету повністю їх розгладити, то можна домогтися усмішки, як у Джокера, додає фахівець.

У той час як підтяжка обличчя робить вилиці вищими, а плоскі щоки — округлими, вона не здатна впоратися з западинами, а також не змінює тон і текстуру шкіри. Тобто якщо на обличчі є темні плями або тонкі зморшки навколо рота, то після підтяжки вони нікуди не дінуться, попереджає Хайде Хірманд (Haideh Hirmand), клінічний доцент пластичної хірургії в Медичному коледжі Вейла Корнелла в Нью-Йорку. Ось чому багато хто з хірургів регулярно проводить лазерні процедури та пересадку жиру безпосередньо після операції — одразу після накладення швів, коли пацієнт все ще перебуває під наркозом. Так скорочується час для досягнення остаточного результату.

Крім того, стандартна підтяжка повністю ігнорує верхню частину обличчя, зокрема «гусячі лапки» й глибокі зморшки на лобі. За бажанням пацієнт може зробити окрему операцію, щоби прибрати зморшки навколо очей або підняти брови.

Що змінилося?

Насамперед — глибина впливу. Замість того щоби просто відтягувати назад і відрізати зайву шкіру, сучасні хірурги піднімають і переміщують основні м'язи.

«Підтяжка однієї тільки шкіри, як робили раніше, давала миттєві результати, але через те, що шкіра схильна розтягуватися, ефект тривав лише чотири-п'ять років», — пояснює Костянтин Васюкевич, клінічний доцент хірургії голови та шиї в медичному коледжі Альберта Ейнштейна у Нью-Йорку. За його словами, щоб компенсувати короткостроковий ефект, хірурги спеціально перенатягували шкіру, створюючи в результаті «ефект аеродинамічної труби».

Джоан Ріверз, американська комедійна актриса, стендап-комік, телеведуча. Типовий приклад підтяжки обличчя у стилі «ефект аеродинамічної труби».

Сьогодні лікарі використовують накладення швів, щоби стягнути сполучну тканину, що охоплює м'язи в середній частині обличчя та шиї (так званий SMAS-ліфтинг, вплив на м'язово-апоневротичну систему), або ж нижню частину самих м'язів (глибоко-площинна підтяжка обличчя). Це дозволяє хірургам «перекроювати» шкіру, уникаючи водночас неприродного натягу. Змінився і напрямок підтяжки — шкіру відтягують і вгору, і назад, що також сприяє більш натуральному результату. У минулому підтяжка робилася горизонтально — це надавало обличчю чудернацького вигляду, особливо через зміну напрямку зморшок на шиї й «гусячих лапок», пояснила Дара Ліотта (Dara Liotta), лицьовий пластичний хірург з Нью-Йорка.

Хірурги також освоїли нюанси копіювання анатомії обличчя. «Тепер ми точно знаємо, скільки шкіри потрібно підняти і які саме місця надрізати, щоб усе було на своїх місцях», — каже Лоуренс Басс і пояснює, що йдеться про те, щоб не порушувати цілісності обличчя і не викликати надмірних набряків і синців.

Деякі хірурги також застосовують спеціальні електричні пристрої, які роблять шкіру більш пружною і підтягнутою і розтоплюють непотрібний жир під час операції. «Це дозволяє робити менше розрізів і обмежувати зону синців ділянкою біля вух», — розповідає Джуліус Ф’ю (Julius Few), клінічний професор пластичної хірургії в медичній школі Прітцкера Чиказького університету.

Лікарі також взяли до уваги скарги клієнтів на тривалий період відновлення й почали пропонувати часткові підтяжки — здебільшого для більш молодих (приблизно 45–55 років) людей, які вдавалися до лазерної терапії та ін'єкцій протягом багатьох років. Так, доктор Хайде Хірманд пропонує операцію тільки для шиї й лінії підборіддя, не зачіпаючи обличчя. Це дозволяє пацієнтам менше турбуватися щодо різкої зміни зовнішності й скоротити період відновлення до одного тижня. А в офісі Девіда Розенберга надзвичайно популярною є підтяжка середньої частини обличчя для людей у ​​віці за 40, у яких немає особливих проблем з шиєю і які хочуть попрацювати тільки зі щоками й підборіддям. У 2015 році він провів 38 таких операцій, тоді як роком раніше — всього 17.

Ще одне очевидне поліпшення — менш помітні шрами. Однак для тих, у кого вже значна кількість в'ялої шкіри, яку необхідно видалити, можуть знадобитися традиційні надрізи. Вони починаються від скроні та продовжуються вздовж передньої частини вуха, а іноді й усередині вуха, а потім навколо мочки та задньої частини вуха, йдучи у волосяний покрив. Однак вони зазвичай добре заживають і можуть пристосовуватися до конкретної людини, тому їх майже не видно у волоссі або складках вуха, запевняє доктор Ліотта.

Надрізи при підтяжці обличчя

Ціни, період відновлення і підтримання результату

В американських клініках вартість процедури коливається від 12 до 40 тис. дол., в Україні — від 40 до 120 тис. грн. Відновлюватися доведеться теж чимало — від одного до трьох тижнів з дому краще не виходити. Лікарі радять у першу ніч після операції вдаватися до допомоги медсестри — щоб забезпечити цілодобовий догляд (зокрема, прикладання льоду) та емоційну підтримку. «Ваше обличчя замотано, ви почуваєтеся опухлими й божевільними, — пояснює Дара Ліотта. — Це варто того, щоби поруч був професіонал, який підтримає вас і заспокоїть».

Зазвичай лікарі прописують болезаспокійливе, хоча пацієнти скаржаться не стільки на біль, скільки на незручність. За 10-бальною шкалою болю підтяжку обличчя можна оцінити на два бали, тоді як підтяжку живота або кесарів розтин — на всі вісім, відзначає Лоуренс Басс.

«Ефект від гарної підтяжки зазвичай триває від 10 до 15 років, проте шия, оскільки є найбільш рухомою ділянкою, може почати здавати раніше, — каже Джуліус Ф’ю. — У мене є пацієнти, які робили операцію 15 років тому, а зараз приходять, щоби трохи підправити ситуацію. Причому багато хто з них вже обирають нехірургічні методи, оскільки досі виглядають краще, ніж до операції».

А є й ті, хто зробив операцію у віці 40+ і приходить знову через 20 років, розповідає доктор Басс. За його словами, підтяжки, зроблені на більш молодій шкірі, яка ще не втратила своєї еластичності, мають найбільш довгостроковий ефект.

Розповідь пацієнта

Своєю історією поділилася 49-річна медсестра Емі:

— Я не соромлюся того, що вдалася до підтяжки. Я працюю в операційному блоці, в минулому мені вже робили пластику носа, грудей. Я також випробувала на собі лазери й пілінги, ботокс і філери. Але все ще сумнівалася щодо ліфтингу — боялася, що зовнішність зміниться занадто сильно, що стану схожа на перетягнену бабусю. Близько двох з половиною років я не могла ухвалити рішення. Але одного разу я подивилася на свою фотографію, зроблену моєю 11-річною дочкою, і побачила, як постарішала моя шия. Це вдарило по моїй самооцінці, і зрештою я зважилася. Мені було 48, і я щойно розлучилася з чоловіком.

В день операції я прийшла до кабінету лікаря о 8-й ранку і домовилася, щоби подруга забрала мене близько 14.00. Коли я прокинулася, ліки все ще діяли, я не відчувала болю і була дуже спокійна. Від анестезії я відійшла по дорозі додому, але повністю опритомніла пізніше. Оскільки я сама медсестра, то вирішила не вдаватися до допомоги професіонала в першу ніч, проте попросила подругу залишитися, щоби скласти мені компанію. Спати довелося на спині, поклавши голову на три подушки для стійкості. Також я постійно вставала, щоби прикласти лід — а робити це треба кілька днів, — що теж було не дуже приємно. Лікар прописав мені препарат Percocet, який я вживала перші два дні, щоби краще спати, хоча не можу сказати, що я відчувала такий вже сильний біль — скоріше, незручність. Під час операції на шкіру під очима також впливали лазером, щоб вирівняти її тон, тож набряклість у цій частині обличчя була більша. Надрізи теж трохи нили. Але найстрашніше — я не знала, як виглядатиму. Обличчя було перев'язаним і опухлим, а очі — як щілинки.

Але все виявилося нормально. Я дуже швидко відновилася і вже за чотири або п'ять днів після операції побігла у справах. І виглядала я цілком природно — самою собою, тільки з більш чіткими рисами обличчя. Зникла в'ялість лінії підборіддя, шия стала більш гладкою, але не занадто. І якщо не брати до уваги двох-трьох осіб, яким я сама сказала, ніхто особливо й не помітив, що в мені щось змінилося, — навіть колишній чоловік. Дочка в цей час була в таборі, а коли повернулася, не сказала ані слова. У мене залишилися шрами навколо вух, здебільшого заховані у складках шкіри, але обличчя дійсно виглядає краще, тож я не переймаюся. А ті дрібниці, які раніше мене дратували в моїй зовнішності — типу зморшок на лобі, — взагалі перестали мене турбувати. Відтоді як я зробила підтяжку, я не вдавалася до уколів. Мій лоб поводиться так, як і належить, і це анітрохи мене не старить. Я виглядаю набагато краще, а головне — почуваюся вільніше і більш самовпевнено. Я спілкуюся на сайті знайомств і більше не пропускаю свої фотографії через спеціальні фільтри. А коли моя дочка грає у фотографа, я вже не переживаю про те, щоб заховати свою шию або підборіддя. Особисто я вважаю, що підтяжка однозначно коштувала тих 12 тис. дол. і двох тижнів для повного відновлення. Я б не замислюючись зробила це знову.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.allure.com/story/face-lift-surgery-advancements?mbid_relatedlink


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter