Новини
Ракурс

Як правильно витрачати гроші, щоб стати щасливішим

5 сер 2017, 20:47

Ні, витрачені гроші на новий айфон для себе любимого тут ні при чому. Натомість подарунки іншим людям здатні принести нам справжнє задоволення.


.

Вчені з Цюріхського університету провели дослідження, яке вивчало зв'язок між щедрістю і відчуттям щастя. Вони розділили 50 осіб на дві групи: першу попросили витрачати щотижня 25 швейцарських франків (приблизно 26 дол.) на подарунки або «вигулювання» інших людей, а другу — на себе. Рівень щастя вимірювали на підставі суб'єктивних відчуттів учасників до і після експерименту. У підсумку ті, хто проявив щедрість, почувалися щасливішими за тих, хто витрачав гроші на себе.

Щасливі звички

Після цього всім їм зробили МРТ, щоб подивитися, які ділянки мозку були найбільш активними під час прояву щедрості щодо інших людей. Під час сканування їх просили думати про те, як саме вони витратять гроші на благо інших. Один з варіантів передбачав, що учасник дослідження додасть до обумовленої суми частину власних грошей, щоби зробити подарунок.

Люди, котрі дарують подарунки, почуваються щасливішими за тих, хто витрачає гроші на себе

Є така частина мозку — скронево-тім'яний вузол, — яка, на думку вчених, пов'язана зі щедрістю, так само як вентральний стріатум пов'язаний з відчуттям щастя. Коли учасники дослідження приймали рішення про те, щоб зробити комусь подарунок, обидві ділянки мозку проявляли підвищену активність. Дослідники стверджують, що їхня робота матиме важливі наслідки для всіх нас.

Як стати розумнішим: чи піддаються тренуванню наші мізки

На думку вчених, бути щедрими — це наша людська природа, хоча ми схильні думати, що особистий інтерес є сильнішим. Але, як виявилося, задоволення особистого інтересу не може зробити нас такими ж щасливими, як коли ми проявляємо щедрість щодо інших.

Раніше проводилися інші дослідження на схожу тему. В одному з них, наприклад, людям видали конверти з грошима, які вони мали витратити на свій розсуд. Ті з них, хто витратив частину коштів на подарунки або благодійність, почувалися щасливішими за тих, хто купив щось собі або сплатив рахунки. А дослідження, проведене з маленькими дітьми, показало, що навіть малюки почуваються щасливішими, коли більше віддають, ніж отримують. Ще одне дослідження довело, що волонтерство робить людей щасливішими.

Інші дослідники проаналізували дані зі 136 країн, на підставі яких дійшли висновку, що коли ми витрачаємо гроші на інших людей, це чинить «сталий вплив на відчуття щастя». І це твердження є справедливим для країн з різними культурами й різним ступенем розвиненості економіки. Гарна новина в тому, що для відчуття щастя не потрібно витрачати багато. До того ж це так приємно — віддавати для того, щоб стати щасливішим.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/jul/31/can-money-buy-you-happiness


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter