Новини
Ракурс
Сенс життя людини. Фото з відкритих джерел

Як знання сенсу життя може зробити вас довгожителем

9 бер 2019, 15:42

Спробуйте починати кожен рік, записуючи власну відповідь на запитання «У чому сенс життя?». Відповіді, що постійно змінюються, можуть допомогти вам жити довше і краще.


.

Яка ваша мета в житті?

Виявляється, виконання простої вправи може допомогти вам жити довше.

У 2014 році було опубліковано результати двох незалежних досліджень. В одному взяли участь 9 тис. осіб у віці близько 65 років, в іншому — 6000 осіб у віці від 20 до 75 років. Згідно з висновками авторів досліджень, ті, хто міг сформулювати сенс і мету свого життя, померли пізніше за тих, хто вважав своє життя безцільним.

При цьому не мало значення, який сенс учасники надають своєму життю, чи то це було особистим (наприклад, щастя), творчим (створення витворів мистецтва) або альтруїстичним (спроби зробити світ кращим). У кожного була відповідь на запитання, яка мала значення.

Зв'язок з довголіттям невипадковий, наявність мети може допомогти впоратися зі щоденним стресом. Іншою причиною може бути те, що ті, хто думає про сенс життя, з більшою ймовірністю схильні займатися іншими видами діяльності, що сприяють хорошому здоров'ю.

Сенс життя людини

Все змінюється

Не дивно, що відповідь на запитання про сенс життя з часом буде змінюватися. Насправді немає об'єктивно правильної, універсальної відповіді — тільки ті, які підходять вам у конкретний момент життя.

Великі мислителі багато уваги приділяли цьому питанню. Платон, грецький філософ, який жив понад 2300 років тому, дійшов висновку, що тільки «любов може стати тим маяком, яким має керуватися людина, якщо вона збирається жити краще». Альберт Ейнштейн висловив це по-своєму: «Тільки життя, прожите для інших, — це гідне життя». Далай-лама стверджував: «Якщо виявиться, що ми не можемо допомогти іншим, то ми можемо принаймні відмовитися від заподіяння їм шкоди».

Дехто дійшов висновку, що сенс життя є суб'єктивним, і існує тільки те значення, яке ми надаємо нашому життю щодня.

Сенс життя людини

Просто записки

Психологи радять витратити кілька хвилин, щоб записати власну відповідь на запитання «У чому сенс життя?». Це проста вправа, яка дозволить по-іншому поглянути на життя і власні бажання.

Найкраще зробити цей ритуал щорічним: наприклад, напередодні Нового року або в день народження. Озираючись назад на те, як ваше мислення розвивалося і змінювалося під впливом життєвого досвіду, ви дізнаєтеся більше про самого себе.

Фахівці радять не дивитися на минулі відповіді перед тим, як відповідати заново, а просто записувати їх на новому аркуші паперу і зберігати в надійному місці.

Другий етап експерименту — не лише фіксувати своє бачення сенсу життя на папері, а й спробувати втілити його.

Це не теоретична вправа. Який би маленький крок ви не зробили, щоби знайти сенс життя, це наблизить вас до більш осмисленого і тривалого життя.

Сенс життя людини

Підготувала Ірина ГАРЧЕНКО


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter