Новини
Ракурс
Гендерні стереотипи. Фото: Donnie Ray Jones / Flickr

Гендерні стереотипи: дорослі сприймають біль дівчаток менш серйозно

26 січ 2019, 16:24

Двоє дітей різної статі, які відчувають біль, викликають різну реакцію у дорослих, що за ними спостерігають.


.

Психологи Єльського університету провели цікаве дослідження: вони змусили дорослих спостерігати за маленькими дітьми, у яких з пальця беруть кров на аналіз. І хоча і хлопчики, і дівчатка однаково реагують на процедуру, оцінка дорослих відрізнялася залежно від статі дитини, пише EurekAlert.

Так, спостерігачі вважали, що дівчатка відчувають менший біль, ніж хлопчики. Дослідники пояснюють це культурно вкоріненими, проте абсолютно не доведеними з наукової точки зору міфами із серії «хлопчики більш терплячі» або «дівчинки більш емоційні».

Під час експерименту дорослих розділили на дві групи і показали їм одне й те саме відео з п'ятирічною дитиною, у якої лікар бере кров з пальця. Після цього спостерігачів попросили оцінити рівень болю, який, на їхню думку, відчуває малюк.

Група, якій сказали, що хлопчика звати Самуїл, оцінила больові відчуття дитини вище, ніж група, яка думала, що на відео дівчинка на ім'я Саманта.

Результати цього дослідження підтвердили більш ранні припущення щодо гендерних стереотипів у контексті болю, яку відчуває людина залежно від статі. Однак це всього лише друге дослідження такого плану, що піднімає це питання в педіатрії.

Автори сподіваються, що їхня праця допоможе з часом позбутися упередженості в оцінці болю, що його відчуває людина. Це є дуже важливим для надання адекватної медичної допомоги.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter