Новини
Ракурс
Нарцисизм і агресивне водіння. Фото: Ed Neil

Чому нарциси — агресивні водії

27 січ 2019, 14:56

Нарцис — це не просто самозакохана людина, яка говорить тільки про себе. Це також ранимі люди з низькою самооцінкою, які прагнуть будь-що утвердитися в очах інших. Їм бракує емпатії, водночас вони постійно потребують визнання.


.

Коли ж нарциси відчувають, що їхні потреби не задовольняються, коли вони переживають сором або їх критикують, це може викликати напад гніву. І хоча більшість наукових робіт щодо нарцисизму зосереджена на його проявах у міжособистісних стосунках, нещодавні дослідження виявили зв'язок між нарцисизмом і агресивним стилем водіння.

Агресивні водії перевищують швидкість, не дотримуються дистанції, підрізають інші автомобілі, сигналять і лаються, можуть навіть ігнорувати світлофори і знаки «Стоп». Близько половини ДТП зі смертельними наслідками пов'язані саме з агресивним водінням.

Звичайно, практично будь-яка людина може іноді розлютитися, однак для більшості «звичайних» людей це буде лише тимчасово, і безпека їхніх пасажирів все одно залишиться на першому місці. Але не для нарцисів.

Нарцисизм і агресивне водіння

Вчені провели три дослідження, покликані виявити зв'язок між нарцисизмом і агресивним водінням.

У першому дослідженні взяли участь 139 автомобілістів у віці від 19 до 86 років, які заповнювали анкети для оцінки нарцисизму і поведінки за кермом. У другому ті ж самі дії виконували 100 автомобілістів у віці від 18 до 74 років. У третьому дослідженні оцінювалася безпосередньо поведінка учасників, які перебували в симуляторі водіння.

Результати першого дослідження показали, що нарцисизм значною мірою корелював з агресивним водінням. Був також очевидний зв'язок між молодшим віком і більш агресивним водінням. Чоловіки виявилися більш схильні до агресивного водіння, але ця різниця не була статистично значущою.

Друге дослідження підтвердило результати першого і показало, що чим більше учасники були схильні до нарцисизму, тим більше злими й агресивними вони були за кермом. Відмінність другого дослідження полягала в тому, що цього разу різниця між поведінкою чоловіків і жінок виявилася більш істотною, ніж у першому.

У третьому дослідженні вчені помістили 60 осіб в симулятор водіння і спостерігали за їхньою поведінкою. Перед цим всі вони також заповнили анкети на предмет схильності до нарцисизму та агресивного водіння, а також іще одну — яка визначала ступінь агресії.

Це дослідження виявило тісний зв'язок між нарцисизмом і недотриманням дистанції. Також був підтверджений зв'язок з іншими проявами агресивного водіння: вербальною агресією, рухом не по проїжджій частині, образливими жестами.

Троє з 60 учасників експерименту допустили зіткнення з іншим автомобілем, причому всі троє продемонстрували максимальні показники нарцисизму в порівнянні з іншими.

Всі три дослідження підтвердили таким чином тісний зв'язок між нарцисизмом і агресивним стилем водіння. Загалом нарциси не схильні до співчуття, вважають себе вищими за інших, думають, що загальні правила поведінки їх не стосуються. Всі ці якості поширюються і на манеру водіння автомобіля.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-integrationist/201901/outta-my-way-narcissism-is-linked-aggressive-driving


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter