Новини
Ракурс
Карикатура: Продажна Феміда, Богорад Віктор

Складний вибір судді Васильєвої

11 сер 2017, 09:14

Шкода, завдана громадянинові незаконним затриманням, незаконним притягненням до адміністративної відповідальності чи іншими протиправними діями правоохоронних органів, не підлягає відшкодуванню з державного бюджету України. Такого висновку дійшла суддя Печерського райсуду м. Києва Наталія Васильєва, яка відмовилась відкривати провадження в цивільній справі за позовом журналіста Володимира Бойка до Державної казначейської служби України.


.

Про це журналіст повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook , доклавши ухвалу Васильєвої, яка була винесена ще 7 липня 2017 року, але якої досі немає в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Володимир Бойко звернувся до Печерського райсуду Києва з позовом про відшкодування за кошт державного бюджету шкоди, завданої йому незаконними діями співробітників СБУ та Державної прикордонної служби. Як розповів журналіст, 12 серпня 2016 року він власним автомобілем направлявся в Чехію та перетнув державний кордон в районі прикордонного переходу «Будомєж-Грушів». Після цього його було затримано на території Польщі українськими прикордонниками й ув’язнено на 9 годин без відома польської влади. Як з’ясувалось пізніше, це було зроблено на усне прохання телефоном чергового Яворівського районного відділу УСБУ у Львівській області старшого лейтенанта С. В. Коцура, який повідомив прикордонникам, що відносно відомого журналіста начебто відкрито кримінальне провадження за «пособництво бойовикам» і що на прикордонний перехід «Будомєж-Грушів» вже виїхала оперативно-слідча група, щоби доставити Бойка в СІЗО Львова.

Прикордонники зробили все, про що їх попрохав старший лейтенант СБУ С. В. Коцур, і без відома польської влади протримали журналіста в польській адміністративній будівлі 9 годин, приблизно з 19.00 12 серпня до 4.00 13 серпня, без їжі та можливості відпочити.

Але інформація старшого лейтенанта СБУ С. В. Коцура про розшук Володимира Бойка виявилась невдалим жартом. Тоді прикордонники, щоб якось виправдати вчинене ними беззаконня, склали щодо журналіста адмінпротокол, зазначивши, що він начебто не виконував якісь розпорядження військовослужбовців Державної прикордонної служби, і депортували його в Україну без складання будь-яких документів та не поставивши до відома про це польську владу.

Адмінпротокол було надіслано до Яворівського районного суду, але Апеляційний суд Львівської області справу закрив через повну безпідставність претензій до Бойка. При цьому журналіст лише на поїздки в судові засіданні витратив 12,5 тис. грн.

Після того як судом було встановлено, що Володимир Бойко жодного правопорушення не вчиняв, журналіст звернувся з позовом до Державної казначейської служби України, щоб отримати встановлену законом грошову компенсацію. Але суддя Васильєва замість того, щоб відкрити провадження у справі, самочинно розглянула позов без призначення судового засідання й винесла ухвалу про залишення позовної заяви без руху на тій підставі, що:

Зі змісту позовної заяви вбачається, що фактично мали місце неправомірні дії з боку співробітників прикордонної служби України. Позивачем Бойком В. М. штучно створено підсудність Печерському районному суду м. Києва, оскільки як відповідач залучена Державна казначейська служба України, яка не може бути відповідачем за незаконні, як сказано в позовній заяві, дії співробітників Державної прикордонної служби України, його незаконне затримання, незаконну депортацію та незаконне притягнення до адміністративної відповідальності.

Як зазначив журналіст на своїй фейсбук-сторінці, за подібну ухвалу за часів Януковича Васильєву звільнили б з посади, оскільки суддя не має права не приймати до провадження позовні заяви, що формально відповідають вимогами ЦПК України, тобто містять усі належні реквізити та оплачені судовим збором. І лише за результатом повного та всебічного розгляду справи суд у нарадчій кімнаті постановляє рішення або про задоволення позову, або про відмову в задоволенні позову.

«Втім, — пише Бойко, — великих претензій до судді Васильєвої в мене немає. Бо ми живемо не за часів злочинного режиму, а після перемоги Революції гідності. І тому якби вона відкрила провадження за моїм позовом, то голова Служби безпеки України Вася Грицак пустив би її на фарш. Тож Васильєвій простіше винести безумну ухвалу, яка буде скасована апеляційною інстанцією, а потім взяти самовідвід на тій підставі, що вона вже заздалегідь висловила в ухвалі своє ставлення до позовних вимог».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter