Новини
Ракурс

Криптовалюта і український стартап

Головні зміни, що відбуваються сьогодні у світі, пов'язані насамперед з поняттям «публічність». Наші співвітчизники цього літа оцінили можливість пересуватися світом без обмежень минулого століття — тільки маючи на руках сучасний український паспорт. У бізнесі давно працює спосіб залучення коштів, заснований на переході з приватної сфери до публічної — через вихід на біржу і проведення IPO.


.

З'явилася також нова форма залучення інвестицій у технологічні проекти та стартапи у вигляді емісії та продажу інвесторам нових криптовалют ICO. Термін ICO (Initial Coin Offering, первинна пропозиція монет) утворений за аналогією з IPO (Initial Public Offering, первинна публічна пропозиція акцій). Монети, що розміщуються на ICO, називаються токенами (token з англ. — знак, символ; розпізнавальний знак; жетон).

У понеділок, 21 серпня, український стартап DMarket завершив продаж своїх токенів на ICO, внаслідок якого за п'ять днів залучив 11,5 млн дол. Токени стартапу здебільшого (на суму понад 9 млн дол.) купували за ефіріум (ETH) — другу за поширенням світову криптовалюту після біткоїну. Решту транзакцій було здійснено у біткоїнах або через платформу skins.cash. Наступний розпродаж токенів DMarket відкриється в листопаді 2017 року.

DMarket — перший глобальний маркетплейс для торгівлі внутрішньоігровим контентом, тобто всесвітній торговий майданчик, що надає можливість розміщення продавцями різнорідних товарів і послуг, зручно структурованих для покупців.

Український DMarket — перший глобальний маркетплейс для торгівлі внутрішньоігровим контентом

Щодня понад 2 млрд людей по всьому світу грають на різних ігрових платформах. Кілька тисяч з них навчилися професійно заробляти на своїй грі. Понад 100 млн гравців (геймерів) торгують віртуальними скінами в декількох іграх. Термін «skin» означає зовнішній вигляд віртуальних героїв, предметів і зброї, програм або інших оболонок у геймерському світі, купівля ігрових скінів дозволяє змінювати їхній зовнішній вигляд в онлайн-грі. Для багатьох геймерів украй важливим є виділитися з сірої маси звичайних гравців, зробити свого ігрового персонажа і його бойовий арсенал унікальним. Обіг такої торгівлі — 3 млрд дол. на рік.

DMarket планує повноцінний запуск платформи у 2018 році. Вони розраховують залучити до своєї платформи 5000 відеоігор і збільшити кількість користувачів до 500 млн осіб. Загальна вартість скінів тоді виросте до 100 млрд дол. Токени DMarket можна назвати новою валютою ігрової економіки, що вкотре зіб'є з пантелику чиновників усього світу.

Українські чиновники теж мріють мати хоч якийсь стосунок до криптогрошей. Але з погляду нашого законодавства криптовалюта не є грошима. Ще три роки тому Нацбанк заявив, що розглядає біткоїни як грошовий сурогат, не забезпечений реальною вартістю, що не має можливості бути використаним на території України як засіб платежу. Однак це було всього лише застереження, а не норма. В серпні цього року на сайті регулятора було опубліковано коментар заступника голови НБУ Олега Чурія:

У різних країнах Bitcoin класифікують по-різному — як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України наразі офіційно не підтримує жодне з наведених визначень.

Криптовалюта в Україні офіційно поки не заборонена, і називати її незаконною некоректно. Дотримуючись правила «дозволено все, що не заборонено», люди в усьому світі використовують, наприклад, біткоїни як засіб платежу. Тільки в авторитарних державах (Індонезія, Китай, Росія) для криптовалюти встановлено серйозні обмеження, а в найбільш оскаженілих (Болівія, Еквадор, В'єтнам) запроваджено пряму заборону. Більшість урядів обрали лінію нейтралітету, уникаючи будь-яких рішень щодо віртуальної валюти. Так, у вічно дружній нашій країні Канаді можна навіть отримати цифрову заробітну плату, а криптовалюта, отримана внаслідок майнінгу, обкладається прибутковим податком. Виходячи зі сказаного випливає, що визнання цифрової валюти залежить від ступеня розвитку держави.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter