Новини
Ракурс
Naviator

Розроблено повітряно-водний квадрокоптер для ВМФ

22 сер 2017, 17:43

За словами представників Управління морських досліджень (ONR), квадрокоптер, іменований Naviator, — перший успішний гібридний повітряно-водний дрон.


.

Безпілотні дрони набувають все більшої популярності: любителів радіокерованих апаратів хоч греблю гати, та й цінник більшості моделей цілком входить у рамки доступності (на квадрокоптер ціна починається від $20). Не так давно квадрокоптери почали використовувати як листоноші, а тепер вони стануть корисні й під час військово-морських операцій.

Дрон Naviator розробляється командою в Інженерній школі університету Рутгерса і спонсорується організацією ONR. За словами члена команди розробників університету, у 2018 році почнеться другий етап контракту з розробки безпілотного літального апарату.

Дрон призначений для того, щоб занурюватися майже на десять метрів у воду і, в разі потреби, літати з цієї глибини.

«Здатність дрона легко і швидко переходити від польоту в повітрі до маневрування під водою дає величезні можливості для морських операцій, — сказав професор Ф. Хав'єр Діаз з Інженерної школи Рутгерса. — Як показали нещодавні випробування, те, для чого раніше потрібні були б вертоліт, човен та підводне обладнання, Naviator зміг виконати самотужки з меншою кількістю ускладнень і меншою витратою часу».

За даними Асоціації безпілотних літальних апаратів AUVSI, за рамками виставки Science & Technology Expo дрон Naviator продемонстрував підводний мостовий огляд Меморіального моста в Делавері. Також квадрокоптер був запущений з маяка Кейп Мей-Льюїс Феррі.

За словами доктора Марка Контаріні, віце-президента з технологій Naviator, поточна модель дрона здатна переносити водонепроникну камеру на 360 градусів, яку було використано для запуску випробування. Крім того, за спонсорства ONR у команди розробників у планах представити в майбутньому модель Naviator для військово-морських операцій. Зокрема, представник виставки Science & Technology Expo зазначив, що ця технологія може використовуватися і для протимінних та інших спеціальних операцій.

Маючи це на увазі, розробники вже планують випустити Naviator наступного покоління. Мета полягає в тому, щоби створити версію діаметром 6 футів і забезпечити 30-кілограмове корисне навантаження для протимінного захисту. Він також буде призначений для досягнення більш високих глибин підводного плавання (до 30 метрів).

Також, за словами представників Асоціації безпілотних систем транспортних засобів, ведуться роботи щодо розробки можливостей Naviator для складання карт дна океану або виконання пошуково-рятувальних операцій.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter