Новини
Ракурс

Рахункова палата таки винесла вердикт МОЗ — справа за правоохоронними органами

Стаття «Великим комбінаторам» з МОЗ винесли вердикт», написана за результатами аудиту Рахунковою палатою держзакупівель лікарських засобів із залученням спеціалізованих організацій, викликала величезний відгук. Воно й не дивно, адже на міжнародну допомогу в цьому питанні в українському суспільстві покладалися величезні надії.


.

Екс-глава МОЗ Олександр Квіташвілі запам'ятався не лише гарними презентаціями, а і як ініціатор залучення міжнародних посередників до закупівлі ліків за бюджетні гроші, назвавши цей крок вакциною від корупції. Отже, в березні 2015 року для забезпечення ефективності централізованих державних закупівель лікарських засобів і медичних виробів було запроваджено новий механізм — проведення закупівель через спеціалізовані міжнародні організації ЮНІСЕФ, ПРООН та британське закупівельне агентство Crown Agents. Згідно з умовами угод між Міністерством охорони здоров'я та міжнародними організаціями у 2015 році, розмір їхньої винагороди становив від 4,5% до 5,5% від суми договорів. У 2016 році до процентної ставки (від 4,5% до 5%) додалася додаткова оплата за кошт державного бюджету логістики ліків всередині країни (до 1,5%) від суми договорів. В угодах є кричущий момент: оплата послуг стягується незалежно від ефективності проведення закупівельних процедур, міжнародні організації не несуть відповідальності за порушення термінів постачань.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун згодна з експатом із Сакартвело і вважає закупівлі ліків через міжнародні організації найдієвішою антикорупційною реформою в охороні здоров'я. Однак, на відміну від реалізаторів цієї реформи, «успішну» боротьбу з корупцією зовсім не помічають пацієнти, до яких лікарські препарати тепер довго добираються морем і нерідко надходять у медзаклади з терміном придатності, що ось-ось сплине. Особливо багато запитань і скандалів супроводжують закупівлі за програмою дитячої онкології. Затримки з постачанням базових хіміопрепаратів, без яких неможливо виконувати протипухлинну терапію, призвели до того, що їх змушені купувати батьки або волонтери.

Щоби пролити світло на неоднозначну і покриту таємницею «найдієвішу антикорупційну реформу», Рахункова палата провела аудит закупівель МОЗ, здійснених у 2015–2016 роках і першому кварталі 2017-го.

22 серпня для розгляду матеріалів цієї перевірки відбулася колегія Рахункової палати, яка ухвалила проект звіту. Згідно з процедурою, цей документ допрацьовується протягом трьох тижнів і публікується. Поки ж Рахункова палата зробила «витяг» звіту в загальних рисах.

Аудит показав, що закупівлі Міністерством охорони здоров'я провалені, цитую:

Міністерство провалило роботу з вирішення процедурних питань відповідних закупівель. Визначення переліку лікарських засобів і медичних виробів, які планувалося закупити у 2016–2017 роках, здійснювалося несвоєчасно. У низці випадків відповідальні чиновники міністерства та залучені фахівці з відповідних захворювань затягували терміни закупівель, ухвалювали необґрунтовані рішення. В результаті період від підготовки міністерством закупівель до постачання ліків і медичних виробів кінцевим споживачам розтягнувся майже на два роки.

На кінець липня поточного року від міжнародних спеціалізованих організацій не надійшло лікарських засобів і медичних виробів (за 27 напрямами з 35) за кошти державного бюджету 2016 року на суму 2,1 млрд грн, або 62,4 відс. до перерахованих коштів. За рештою напрямів поставки взагалі не розпочато. Закупівлі за кошти державного бюджету 2017 року ще не починалися, незважаючи на те, що державним бюджетом на цю мету передбачено 5,9 млрд грн.

Аудитори знайшли цілу низку порушень, починаючи від непрозорого вибору міжнародних організацій, відбір яких проходив практично в ручному режимі. Міністерство також не забезпечило належної організації використання закуплених лікарських препаратів.

У закладах охорони здоров'я та на складах державного підприємства «Укрвакцина» перебувають лікарські засоби, у яких закінчився термін придатності, на десятки мільйонів гривень. З них найбільшу частину не використала Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», прийнявши ліки з обмеженим терміном придатності і не забезпечивши їхнього своєчасного застосування.

Перевірка також показала, що система закупівель із залученням міжнародних спеціалізованих організацій фактично виведена з-під контролю громадськості.

Рішення, які приймав уряд упродовж останніх трьох років, створили для діяльності таких організацій особливі умови. Водночас ці рішення кардинально відрізняються від вимог вітчизняного законодавства до всіх інших публічних закупівель.

Такі дії призвели до того, що на закупівлі, які здійснюють міжнародні спеціалізовані організації, не розповсюджуються вимоги законодавства щодо забезпечення відкритості, прозорості та конкурентних засад при проведенні торгів за бюджетні кошти. Створені умови для можливості не оприлюднення жодною з міжнародних спеціалізованих організацій інформації про деталі тендеру, зокрема щодо учасників закупівель, цінових пропозицій, умов та термінів постачання тощо.

Остаточний звіт про аудит ще готується. Але вже відомо, що на засіданні Рахункової палати було вирішено передати матеріали аудиту правоохоронним органам.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter